Hlavní obsah

3D tisk v pěti osách. Bude rychlejší a levnější, tvrdí vědci

Novinka v 3D tisku, co zrychlí a zlevní jeho využívání.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vědci přišli na nový způsob rychlejšího a úspornějšího 3D tisku. Systém je sice zatím jen na papíře, ale v uznávané vědecké publikaci. Je tak jen otázkou času, kdy se plánu chopí průkopníci 3D tisku – třeba i ti z Česka.

Článek

Funguje jako dvourozměrná inkoustová tiskárna – pomocí trysky a nanášení. Pohyb po třech osách ale 3D tiskárně s rychletuhnoucí plastovou náplní umožňuje vytvářet trojrozměrné předměty od součástek do jiných strojů až po jednoduchá zařízení, různé modely, originální šperky i obličejové štíty zdravotníkům.

Méně náplně, méně času, méně peněz

Čím je ale výrobek ze 3D tiskárny složitější, tím zabere víc času i odpadu. Ten vzniká třeba při tvorbě odstávajících částí, jako například u ruky sochy, které potřebují jakési lešení, které se po dokončení odlomí. I když jsou některé náplně rozložitelné, plýtvání výrobu protahuje i prodražuje.

Dva vědci z Pensylvánie ve Spojených státech však přišli na to, jak tisknout rychleji, s nižší hustotou materiálu a bez odpadu. Představili funkční systém nanášení v pěti osách. 3D tiskárna podle jejich návrhu by pohyblivou paží či podstavcem otáčela výrobek tak, aby se nevyráběl odspodu a tenké delší části bez opory nepadaly, píše server Gizmodo.

Přišli jsme s tím, co tu chybělo

„Užívání zařízení pracujícího v pěti osách má potenciál k tisknutí výrobků bez toho, aby potřebovaly oporu,“ vysvětlují badatelé ve studii s tím, že úspora se pak týká jak času, tak ceny za spotřebovaný materiál, „zatím ale chybí automatizovaný proces a software, který by taková zařízení podporoval. Proto jsme představili metodu, která umožňuje otáčení výrobku při jeho tisknutí po všech pěti osách.“

Navrhli i software, který má do nového postupu převádět mnohdy i volně dostupné plánky výrobků. V podstatě jejich výrobu rozdělí do částí a pořadí, v němž je bude otáčet a tisknout. Systém má prý ale pořád i nevýhody. Na jejich vychytání už však vědci také pracují.

Reklama

Doporučované