Hlavní obsah

4 dny práce, 3 dny volna. První evropská země zvažuje krok k delšímu víkendu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Skotsko zvažuje testování čtyřdenního pracovního týdne. Země se tak zařadila mezi několik dalších států světa, které se snaží o změnu na dosavadním pracovním trhu.

Článek

Skotská vláda připravila plán, v rámci kterého podpoří podnikatele, aby přistoupili k zavedení čtyřdenního pracovního týdne při zachování stejných finančních podmínek. Podle skotského think-tanku Institute for Public Policy Research (IPPR) se přes 80 procent Skotů vyslovilo pro, informuje německý server Deutsche Welle.

Podle seniorní výzkumné pracovnice IPPR Rachel Stathamové by se pilotní projekt měl týkat různých sektorů (maloobchod, technologie, pohostinství), povolání (policie, zdravotnictví), ale i rozdílných druhů zaměstnaneckých poměrů. Čas navíc by mohli Skotové využít například v rámci rodičovské dovolené, ale i k dalšímu tréninku přímo spojenému s prací.

Skotsko není jedinou zemí, která se snaží reagovat na změny na pracovním trhu. Své zkušenosti se zkrácenou pracovní dobou má i Island. Ten s pilotním projektem začal již před šesti lety. Regulérní 40hodinová pracovní doba se tak zkrátila na 35 až 36 hodin práce.

Ještě před začátkem pandemie covidu-19 začal experimentovat s kratší pracovní dobou i Nový Zéland, informuje britská BBC. Univerzita v Aucklandu následně přinesla překvapivé výsledky. Produktivita měřená na hodinu v pracovní době se zvýšila o 20 procent. Nižší počet odpracovaných hodin týdně hodnotili pozitivně i zaměstnanci, kteří si chválili především lepší balanc mezi prací a osobním životem.

V letošním roce přistoupilo k zkrácené pracovní době i Japonsko. Došlo k tomu v rámci vládou představeného plánu, který má zajistit lepší podmínky pro osobní život a práci napříč japonským národem. Tamní vláda tak reaguje na situaci na tamním pracovním trhu, pro který jsou typičtí přepracovaní zaměstnanci a kultura dlouhé pracovní doby. Návyky spojené s prací Japonců pak mají dopad na nízkou porodnost. Japonská společnost je zároveň jedna z nejstarších na světě. Někteří zaměstnanci si tak mohou vybrat, zda budou pracovat pět dnů v týdnu, nebo zvolí možnou čtyřdenní pracovní dobu.

Reklama

Doporučované