Hlavní obsah

Čtyři tisíce lidí denně. Slavná laguna May Bay se uzavře kvůli náporu turistů

Thajci chtějí chránit korálové útesy a podmořský život. Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Turisté v Thajsku budou mít na čtyři měsíce zákaz podívat se do vyhlášené laguny May Bay. Tu proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Článek

Thajské úřady zavřou na čtyři měsíce známou pláž May Bay, chtějí chránit korálové útesy a podmořský život. Podle agentury AP bude laguna pro turisty nedostupná od června do září. Na místo denně proudí davy lidí, které ničí okolní přírodu. Zátoka se stala známá díky slavnému filmu Pláž, v němž si zahrál herec Leonardo DiCaprio. Laguna se nachází na ostrově Ko Phi Phi Leh v Andamanském moři. Lidé sem často směřují z nedalekého Phuketu nebo z provincie Krabi. Místo navštíví denně v průměru 4 tisíce lidí. Omezení podle ochránců národního parku zajistí korálovým útesům potřebný čas na regeneraci.

V Thajsku se běžně některé mořské národní parky na několik měsíců zavírají. Zákaz vstupu pro turisty většinou platí od poloviny května do poloviny října, kdy v oblasti panuje monzumového období. Omezení se týká například Similanských ostrovů, jež patří k vyhlášeným potápěčským oblastem. Úřady na ostrovech zavedly opatření už v roce 2016. May Bay zátoku ale kvůli popularitě doposud nikdy nezavřely.

Laguna zažívá každodenní nápor turistů od roku 1999, kdy v místě natočila hollywoodská produkce slavný film Pláž podle knižní předlohy britského spisovatele Alexe Garlanda. Autor v knize vypráví o cestovatelích, kteří se v jihovýchodní Asii snaží nalézt utopický ráj na zemi. Místo, kde by mohla žít úzká komunita lidí bez peněz a hektického způsobu života. Z knihy vyplývá, že takové místo na světě neexistuje. Dříve nedotčená krajina se kvůli filmu stala masovou záležitostí. Čínský turista Š' Pcheng-fej řekl agentuře AP, že ho značné množství lidí, které bylo na pláži v době jeho návštěvy, překvapilo.

Pláž May Bay zažívá nápor turistů. Někdy jich může být až pět tisíc za den.

Ochránci národního parku se snaží do laguny navrátit podmořský život. Vysazují korály na skalní útvary a po odchodu turistů je umístí zpátky do moře. Námořní biolog Thon Thamrongnawasawa uvedl, že dočasné uzavření oblasti je pro místní přírodu velmi důležité, přestože úřady mohly zavést opatření již před deseti lety. Podle něj je ale vidět, že vláda má snahu životní prostředí chránit i za cenu snížení příjmů z cestovního ruchu, který je pro Thajsko velmi důležitý. V loňském roce zemi navštívilo více než 35 milionů turistů. Počet návštěvníků Thajska každým rokem roste.

Místní obyvatelé z rozhodnutí vlády nejsou příliš nadšení. Vedoucí společnosti Phi Phi Tourist Business Associated Watrapol Jantharo řekl, že oznámením úřadů o zavření oblasti byl zaskočen. Podle něj si místní obyvatelé myslí, že pláž May Bay sice nebude přístupná pro čluny, ale turisté se na ni mohou dostat z druhé strany ostrova.

O uzavření laguny informovaly thajské úřady poprvé letos v březnu. Vláda také oznámila, že po znovuotevření pláže bude stanoven limit dva tisíce návštěvníků denně. V místě budou mít lodě zákaz kotvení. Čluny budou muset zůstat uvázané k plovoucím molům na druhé straně ostrova.

Reklama

Doporučované