Hlavní obsah

40 miliard se vypařilo. Fond v problémech s sebou stáhl velké banky

Foto: Credit Suisse

Banka Credit Suisse půjčila peníze hedgeovému fondu Archegos Capital a teď přichází o peníze.

Reklama

Světové banky včetně Credit Suisse či Nomura dostaly tvrdý zásah. Půjčily peníze fondu Archegos Capital, který se dostal do finančních potíží. Běžný klient bank to nepocítí, o peníze přijdou hlavně akcionáři.

Článek

Téměř neznámá americká investiční firma Archegos Capital se minulý týden dostala do finančních potíží a svezla na nich i několik světových bank. Rizikové sázky hedgeového fondu nakonec skončily masivním výprodejem akcií několika významných firem v hodnotě 20 miliard dolarů.

Mezi nimi byly i americké mediální společnosti ViacomCBS a Discovery, ale i čínské technologické firmy Baidu, Tencent Music a Vipshop. Toto pondělí však začaly padat ceny akcií několika investičních bank, které Archegos půjčily peníze.

Investiční firma pravděpodobně nezvládla takzvaný margin call, ke kterému dochází, pokud klient obchoduje s penězi vypůjčenými od makléřské společnosti. Ručí za ně hodnotou portfolia. Pokud ale portfolio klesne tak, že úvěr nepokryje, chybějící peníze musí dodat klient. Jestliže to neudělá, začne makléřská společnost jeho investice z portfolia rozprodávat, aby nedošlo k ještě větším ztrátám.

Archegos tak způsobil ztráty několika bankám, mezi nimiž je i švýcarská Credit Suisse a japonská Nomura. „Banky se od poslední finanční krize topí v penězích. Výrazně jim to sníží zisky, ale ne tolik, aby se kvůli tomu dostaly do ztráty,“ říká hlavní ekonom banky Creditas Dominik Stroukal. „Je to zásah do jejich plánů do budoucna, takže budou dělat méně akvizic a podobně,“ dodává Stroukal.

Pád Archegos Capital se už nyní podepisuje na akciích bank. „V případě Credit Suisse a dalších, o nichž se ví, že jim půjčily peníze, se akcie propadly. Je to obrovská ztráta na tržní kapitalizaci a dotkne se to akcionářů. Ti přicházejí o peníze okamžitě,“ popisuje Stroukal.

V pondělí akcie Credit Suisse klesly na curyšské burze o 14 procent, cenné papíry Nomury v Tokiu o 16 procent.

Některé banky ještě nepotvrdily, že by s fondem spolupracovaly. Akcie však klesají i dalším společnostem, mezi nimiž je i francouzská Société Générale, pod kterou patří Komerční banka. Její klienty by to podle Stroukala neovlivnilo. „Člověk, který má peníze v jakékoli české bance, se něčeho s tím spojeného nemusí bát. Pravidla ani nedovolí, aby to ohrozilo klienty,“ vysvětluje.

Podle něj jsou banky velmi limitované v tom, jak mohou s penězi svých klientů nakládat. „Investiční fondy klidně padat můžou, ale bankovních klientů se to nedotýká. Banky, které do těchto fondů investují, ale musí počítat s tím, že jim investice nemusí vyjít,“ komentuje Stroukal.

Za společností stojí Bill Hwang, zakladatel fondu Archegos. Impérium budoval v tichosti, do širšího povědomí se dostal až kvůli nedávnému skandálu.

Část portfolia, které bylo obchodováno společnostmi Goldman Sachs, Morgan Stanley či Wells Fargo, měla minulý týden hodnotu 40 miliard dolarů, ne-li víc. Což v podstatě bylo Hwangovo bohatství, které se za poslední dny vypařilo.

„Nikdy jsem nic takového neviděl - jak rychle a potichu to zmizelo. Musí to být jedna z největších ztrát osobního bohatství v historii,“ řekl agentuře Bloomberg Mike Novogratz, bývalý partner společnosti Goldman Sachs.

Hwang založil Archegos v roce 2013 jako rodinnou kancelář s omezeným dohledem a poté shromažďoval podíly v různých společnostech, aniž by je musel zveřejňovat. Globální banky ho považovaly za lukrativního zákazníka, a to navzdory jeho pokusům o manipulaci s trhem.

Rodinné kanceláře, které spravují jedno jmění, jsou obecně osvobozeny od registrace u americké Komise pro cenné papíry. Nemusí tak zveřejňovat své vlastníky, vedoucího pracovníka a ani to, jaké portfolio spravují. Tento přístup má podle agentury Bloomberg smysl u malých rodinných firem, ale v případě větších fondů jako je Archegos může představovat rizika.

S Archegos kromě Credit Suisse a Nomury spolupracovaly také banky Morgan Stanley a Deutsche Bank. Dluhopisy Credit Suisse klesly a náklady na ochranu dluhu před úpadkem se vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od poloviny roku 2020.

Kvůli výbuchu fondu může banka čelit ztrátám ve výši několika miliard dolarů. Nomura nyní odhaduje ztráty na dvě miliardy dolarů.

V očích obchodníků je nyní Credit Suisse považována za nejrizikovější investiční banku. Ztráty Archegos by jí mohly vymazat více než roční zisky a ohrozit její plány na zpětný odkup akcií.

Reklama

Doporučované