Hlavní obsah

40 tisíc respirátorů z Číny šlo na dálnice a železnice. Lékaře to překvapilo

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Téměř 40 tisíc respirátorů nafasoval resort dopravy. Některé rozdal i soukromníkům. Je to prý v zájmu všech.

Reklama

Téměř 40 tisíc respirátorů a 60 tisíc roušek. Tolik nafasovaly Ředitelství silnic a dálnic a Správa železnic z „čínské“ dodávky ochranných pomůcek. Prý je potřebují stejně naléhavě jako lékaři.

Článek

Ministerstvo dopravy odmítá, že by jeho resort ochuzoval o respirátory a roušky zdravotníky a další složky, které bojují s nemocí COVID-19 v první linii. „Žádné roušky nikomu nebereme,“ tvrdí mluvčí ministerstva František Jemelka.

Jak přitom na přímý dotaz Seznam Zpráv sdělil, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nafasovalo z kontingentu nakoupeného českou vládou v Číně celkem 14 tisíc respirátorů a 10 tisíc roušek. Správa železnic (SŽ) dokonce 25 tisíc respirátorů a 50 tisíc roušek.

Náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček o víkendu informoval dopisem šéfy stavebních firem o plánované distribuci respirátorů na některé dopravní stavby. Rozdělování mělo začít v pondělí 23. března. Část dodávky mají státní úředníci předat zdarma soukromníkům, kteří pro ně pracují.

„Bude vyčleněna část pomůcek-respirátorů pro osoby pracující na jednotlivých stavbách ŘSD a SŽ, včetně pracovníků zhotovitelů,“ napsal mimo jiné Čoček v dopise, jehož kopii Seznam Zprávy získaly. Z textu vyplývá, že by tato první dodávka měla dopravnímu stavitelství vystačit zhruba na týden.

Čoček také žádá firmy, aby zajistily, že se respirátory nebudou ze staveb ztrácet.

Foto: Archiv

Dopis, který ředitelům firem z oblasti dopravního stavitelství v sobotu 21. března rozeslal náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Je to v zájmu všech

Ministerstvo vedené vicepremiérem Karlem Havlíčkem je přesvědčeno, že jeho lidé ochranné pomůcky potřebují stejně akutně jako ostatní resorty.

„Je v zájmu všech, aby státní investorské organizace v oblasti dopravy měly nezbytné minimální množství ochranných prostředků pro zajištění těch nejnutnějších prací, které nesnesou odklad ani v době boje proti koronaviru,“ reaguje na pochybnosti mluvčí ministerstva Jemelka.

To vše ale za situace, kdy například řada praktických lékařů, kteří se potkávají s nemocnými lidmi, mluví stále o zcela nedostatečné ochraně před nákazou. Třeba v Ústeckém kraji dostávali lékaři ještě minulý týden ochranné pomůcky pouze v případě, že jim je přes 60 let. A to i ti dětští.

„Teď se situace mírně zlepšila, ale stále máme jen trochu lepší roušky,“ reagoval v úterý na dotaz mostecký lékař Roman Houska, který je členem vedení Sdružení praktických lékařů. To, že stavaři už dostali ve velkém účinnější respirátory, jej velmi překvapilo.

Na přepojování ústředen

Ministerstvo dopravy se snaží obhájit i to, že ŘSD a Správa železnic některé ochranné pomůcky dále předávají soukromým stavebním firmám. Jde prý ale o práce na stavbách, kde jsou respirátory pro ochranu zdraví nezbytné, přičemž teď je prý zhotovitelé nemohou nikde sehnat.

„Jde například o přepojování reléových ústředen, kdy je velký počet pracovníků ve velmi úzkém prostoru,“ uvedl mluvčí ministerstva jako příklad.

Podotkl, že rozdávání respirátorů soukromníkům je omezeno jen na tento týden a v dalších si je prý už musí sehnat sami. „Je potřeba také zdůraznit, že takto vyčleněné ochranné pomůcky jsou na úkor kontingentu, který dostalo Ministerstvo dopravy,“ uvedl jako další argument Jemelka.

Ovšem i mnozí stavaři mají morální problém s tím, že by měli dostávat ochranné pomůcky dříve než všichni lékaři a další zdravotnický personál.

„Je to celé nesmysl. Nás to při tom počtu lidí stejně moc nevytrhne a je samozřejmě třeba, aby to šlo nejdříve všem zdravotníkům,“ reagoval šéf jedné z významných českých firem, který ale chtěl zůstat v anonymitě.

Stavaři prý spíše uvažují o tom, že pro své zaměstnance nechají vyrobit ve větším objemu roušky s nanovrstvou - pro každého dělníka více kusů - které by bylo možné opakovaně prát. Nikoliv tedy jednorázové pomůcky, jaké využívají lékaři.

Reklama

Doporučované