Hlavní obsah

400 tisíc měsíčně. Šéfové firem si nyní říkají o dvojnásobné peníze, prozrazuje jejich lovec

Rozhovor s headhunterem Janem Bubeníkem.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední měsíce musí firmy, které chtějí přetáhnout šéfa konkurenci, nabídnout dvojnásobnou kompenzaci, říká Jan Bubeník, který se zabývá hledáním vrcholových manažerů.

Článek

Středeční oznámení, že má Plzeňský Prazdroj nového personálního ředitele, znělo vlastně jako nekonfliktní zpráva. A také takovou opravdu bylo.

Sedmatřicetiletý Brit Rob Kenney, který se sekčním šéfem v české pivní jedničce stal, totiž pro majitele Prazdroje pracuje už dlouho. Od roku 2008. Což v dnešní době znamená jednu obrovskou výhodu – plzeňská firma ho nemusela přetahovat konkurenci.

V současné konjunktuře totiž platí, že na trhu je nejen nedostatek pracovních sil, ale i ředitelů či dalších vrcholových manažerů. A je to pro firmy problém, který stojí hodně peněz.

„Pokud jsme v poslední době nahrazovali vrcholového manažera jiným, bylo obvyklé, že si řekl o dvojnásobnou kompenzaci,“ uvedl v rozhovoru pro Den v byznysu Televize Seznam Jan Bubeník, jeden z nejznámějších headhunterů působících (nejen) v České republice.

Kompenzací se samozřejmě myslí peníze – nejen plat, ale veškeré bonusy, s jejichž pomocí firmy své vrcholné manažery motivují k lepším výkonům. „Ano, pohybujeme se v řádu statisíců korun měsíčně, protože ti lidé pro majitele spravují nebo rozvíjejí majetek za stamiliony nebo rovnou miliardy korun,“ doplnil Bubeník.

Nezaměstnanost v České republice se posledních pět měsíců drží kolem tříprocentní hranice. Firmy si stěžují, že pro ně nyní největší překážkou k dalším investicím nebo rozšíření výroby je absolutní nedostatek kvalitní pracovní síly. A o ředitelích se tolik nemluví, ale i tady „hladový efekt“ nastal. Rostou mzdy, enormně nahoru pak vystřelily i podmínky špičkových manažerů.

Pro firmy takto rostoucí náklady ale mohou znamenat v blízké budoucnosti velké problémy. K vysokým odměnám se zavázaly v době, kdy „je dobře“. Jak dlouho konjunktura a hlad po ředitelích potrvá?

„Všechny poznatky, které máme z firem, i všechny ekonomické faktory ukazují na to, že nejméně rok ještě tahle situace potrvá,” zakončil rozhovor Jan Bubeník.

Reklama

Doporučované