Hlavní obsah

Hranice 400 tisíc mrtvých na covid překročena. Tři země lámou smutné rekordy

Foto: Profimedia.cz

Polsko se nově potýká s ohniskem ve slezském dole Zofiówka. Počet zdejších nakažených tvoří dokonce většinu všech nových případů v zemi.

Reklama

Polsko hlásí za sobotu druhý nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie. Může za to ohnisko v uhelném dolu ve Slezsku.

Článek

Podle dat polského ministerstva zdravotnictví přibylo v zemi v sobotu celkem 576 nových nakažených. Po více jak měsíci se tak denní přírůstek vyšplhal nad pět set.

Na vině je už známé ohnisko ve slezském dole Zofiówka. Na Slezské vojvodství připadá ze soboty 351 případů, z toho 346 na důl Zofiówka. Firma vlastnící důl informovala, že se v jejích dolech nakazilo celkem už 2756 zaměstnanců, hlavně na dole Zofiówka a Pniówek.

Podobná ohniska se objevují i v ostatních zemích. Nedaleko polského dolu je i za hranicemi s Českou republikou. Karviná se s rostoucí nákazou potýkala už od druhé poloviny května, kde se v Dole Darkov společnosti OKD rychle rozšířila nákaza mezi zaměstnanci a jejich rodinami.

V Polsku je místní ohnisko natolik výrazné, že samo o sobě mění celorepublikové statistiky. Jen nákaza v dole Zofiówka tvoří 61 % všech sobotních případů.

Jen pro ilustraci

Slezské vojvodství má celkově potvrzeno necelých deset tisíc případů od počátku pandemie. Sousedící Opolské vojvodství má potvrzeno 728 případů.

Že mají malé oblasti velký vliv na statistiky celé země, si uvědomují i lidé na sociálních sítích. Zaměstnanci dolu už v minulosti čelili vlně až nenávistné kritiky, kdy někteří uživatelé dokonce navrhovali, aby bylo Slezsko vybombardováno.

Ve světě čísla znovu rostou

Momentálně i celosvětově přibývá denně nejvíce případů od počátku pandemie. V globálním měřítku za to ale také mohou různá ohniska.

Podobně jako v měřítku jedné země, kdy je ohniskem například krajské město, je v celosvětovém měřítku momentálně ohniskem Brazílie.

Ze všech pozitivně testovaných případů na světě dělají ty z Brazílie přes 21 %. Země má tak extrémně výrazný vliv na celosvětová data, i když je částečně kvůli karanténním opatřením také v podstatě uzavřeným ohniskem.

Také Indie dnes zaznamenala nový denní rekord v počtu nakažených, testy tam prokázaly koronavirus u 9971 lidí. V této situaci se v pondělí chystají v Indii otevřít nákupní centra, hotely a náboženská místa. Zavřená byla deset týdnů. Co do počtu infikovaných koronavirem je Indie pátou nejvíce zasaženou země na světě, nakazilo se tam 246 628 lidí a 6929 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Počet pozitivně testovaných případů celosvětově dosahuje téměř sedm milionů a počet obětí dnes překročil 400 tisíc. Data ukazují, že například ve Spojených státech nebo v Rusku již počet denních případů neroste, zatím ale ani příliš rychle neklesají. Ohniska celosvětových statistik se tak průběžně mění. Původní evropské epicentrum, Itálie, se již dostalo na zlomek nových denních případů ve srovnání s vrcholem epidemie v březnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované