Hlavní obsah

4000 eur za vstupenku do Evropy. Kšeftovalo se na české ambasádě s vízy?

Záhady Josefa Klímy z 19. listopadu 2020: 4000 eur za vstupenku do Evropy. Kšeftovalo se s vízy na české ambasádě v Africe?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva diplomaté upozornili úřady na praktiky při udělování víz marockým uchazečům na českém velvyslanectví v Rabatu. Po roce je velvyslanec dál na svém místě a žena, která na případ ukázala prstem, čeká už rok v Praze na výslech.

Článek

Jana Chaloupková má za sebou 27 let diplomatické služby. Pracovala na českých velvyslanectvích v Thajsku, na Filipínách, v Brazílii, v Jižní Koreji, umí 12 jazyků. Před dvěma roky nastoupila jako konzulka na náš zastupitelský úřad v marockém Rabatu. „Byla jsem tam zpočátku spokojená, rozuměli jsme si i s velvyslancem Viktorem Lorencem, uspořádali jsme spoustu kulturních akcí, jejichž cílem bylo představit náš stát Maročanům,“ říká.

Problém podle ní nastal ve chvíli, kdy odmítla několik marockých uchazečů o česká víza. Některé dokonce proto, že je už odmítli jinde, třeba na francouzské ambasádě.

„Nemůžu o tom mluvit konkrétně, jsem stále ještě vázaná mlčenlivostí. Ale obecně se dá říci, že zájemci o ilegální migraci do zemí EU to zkoušejí na různých zastupitelských úřadech, přičemž jejich skutečným cílem je Německo. Nebo – v případě zemí, jako je Maroko – hlavně Francie,“ říká Jana Chaloupková.

Damjan Prelovšek působil 4 roky jako slovinský velvyslanec v Praze a s Janou Chaloupkovou pracoval jako kunsthistorik na některých společných kulturních projektech. On vázán mlčenlivostí není, redakci na dálku poskytl rozhovor ze Slovinska: „Někteří uchazeči nemluvili ani francouzsky, ani arabsky, spíš takovou berberštinou. O Praze, kam se tak těšili na rekreaci, nevěděli vůbec nic a do žádosti třeba napsali, že se chtějí setkat s českým premiérem, což je samozřejmě nesmysl.“

Za vším prý stojí Maročan Abduláh Bahdou, který má velmi dobré vztahy s velvyslancem Lorencem a za každé vízum si bere od uchazeče 4000 eur.

„Není to pravda,“ popírá tyto informace Bahdou, když jsme se s ním telefonicky spojili do Maroka. „S Viktorem Lorencem se znám dobře, na české velvyslanectví jsem docházel kvůli jiným, legálním obchodním aktivitám, doprovázel jsem při návštěvě Maroka i vašeho premiéra Andreje Babiše.“

Jana Chaloupková z důvodu mlčenlivosti nechce hovořit ani o tom, zda to byla ona, kdo upozornil české úřady, že se velvyslanec chová nestandardně, ale Damjan Prelovšek psal na české ministerstvo, na státní zastupitelství i na policii. Své svědectví, že s udělováním víz není na ambasádě vše v pořádku, dokládal i nahrávkami pořízenými tajně jak při rozhovorech s uchazeči, tak s velvyslancem.

Do Maroka vyrazila inspekce z Ministerstva zahraničí. Co zjistila? V jakém stadiu je policejní vyšetřování? Proč prezident Zeman odmítl velvyslance odvolat? A proč Janu Chaloupkovou poslali domů, aniž by jí sdělili důvod, a proč je v Praze už téměř rok, aniž by ji kdokoli vyslechl?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované