Hlavní obsah
Online

Podle Babiše se bude jednat i o zákazu prodeje alkoholu

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko čeká další zpřísnění pravidel. Premiér Andrej Babiš oznámil, že nová opatření budou platit od středy. O situaci v průběhu neděle jednají ministři i premiér, v pondělí je chce vláda probrat s tripartitou a opozicí. Případný lockdown by podle ministryně financí Aleny Schillerové neměl znamenat uzavření obchodů a služeb.

- V sobotu přibylo v České republice 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se méně testuje.

- Nejvíce se covid-19 v poslední době šíří na Náchodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno asi 558 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvýraznější nárůst má Uherskohradišťsko s 510 případy na 100 000 obyvatel, více než 400 nově nakažených má Příbramsko a Zlínsko.

Dění jsme sledovali i v sobotu:

  • Přes dva tisíce lidí v nemocnicích

    Výrazně roste počet hospitalizovaných a pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Jsou obavy, zda při dalším strmém nárůstu zdravotnický systém situaci zvládne, ať už jde o speciální lůžka a přístroje pro vážně nemocné, nebo o personál. V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu.

  • Maďar kritizoval Prymulu kvůli volbě děkana

    K nečekanému střetu dvou klíčových epidemiologů došlo ve večerních hodinách na sociálních sítích. Ministr zdravotnictví Roman Prymula podpořil před pondělní volbou děkana ostravské lékařské fakulty angiologa Václava Procházku.

    Procházkovým protikandidátem na funkci děkana je ovšem známý epidemiolog a od dubna do srpna klíčový muž ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar, který stál v čele pracovní skupiny pro rozvolňování protiepidemických opatření. Maďar patřil v půlce srpna k hlavním zastáncům brzkého zavedení povinného nošení roušek, proti němuž se postavil premiér Andrej Babiš. Ministerstvo následně opustil nejprve Maďar a posléze i ministr Adam Vojtěch, na jehož místo nastoupil Prymula.

    Maďar Prymulu za jeho zásah do apolitického boje o děkanát na Ostravské univerzitě tvrdě kritizoval.

  • Opravený údaj: v neděli zatím 2 414 nakažených

    Ministerstvo zdravotnictví na svém webu upravilo dílčí údaj o pozitivních testech za neděli. K deváté hodině večerní činí počet nakažených 2 414. Už to je nedělní rekord, dá se čekat, že počet pozitivních testů do půlnoci ještě stoupne.

  • Nízké číslo za neděli je zřejmě důsledkem technické chyby

    Pouhých 541 nakažených zaznamenaných do nedělních 18 hodin je zřejmě důsledkem technické chyby při přenosu dat z laboratoří. Na Twitteru o tom informoval reportér Televize Seznam Vojtěch Gibiš:

  • Babiš: Uvážíme i zákaz prodeje alkoholu

    Premiér Andrej Babiš v Událostech na ČT nastínil další možnosti, jak by mohla vláda od středy omezit život v Česku. „Jsou návrhy, jestli restaurace zavřít, nebo zakázat alkohol. Projednáme to zítra ráno,“ uvedl.

  • Za neděli zatím přibylo 541 nakažených

    Během dneška zatím přibylo 541 případů covidu. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k 18:00. O víkendech ale pokaždé klesá počet zjištěných nakažených i provedených testů. Vláda po dramatických přírůstcích z posledních dnů chystá další mimořádná opatření, která omezí hlavně sociální kontakty.

    V nemocnicích bylo v neděli 2106 pacientů s covidem, o 21 víc než předchozí den. Počet nakažených ve vážném stavu se zvýšil o 30 na 438. Do statistik přibylo dalších 34 úmrtí, celkem Česko eviduje 982 obětí.

  • Covid mezi hasiči

    Mezi pražskými hasiči je šest covid pozitivních lidí. Další desítky jsou v karanténě.

  • Havlíček prozradil, koho stát odškodní

    Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka bude vláda kompenzovat škody způsobené opatřeními proti koronaviru především podle ekonomických segmentů. V příspěvku v rámci pravidelného premiérského facebookového vzkazu Havlíček uvedl, že je připraveno 750 milionů pro kulturu a 500 milionů pro podnikatele ve sportu. Jednu miliardu by měl stát uvolnit na pomoc provozovatelům zájezdové autobusové dopravy. Bez určení objemu peněz ministr zmínil ještě veletrhy, restaurace a hotely a také provozovatele bazénů, fitness center a kin, kteří mají svůj byznys zavřený už podle současných opatření.

  • Nová opatření budou platit od středy

    Nová opatření proti šíření koronaviru nového typu budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí. V pravidelném nedělním vystoupení na svém facebooku to oznámil premiér Andrej Babiš. Návrhy chce předtím probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou. Občany znovu vyzval k dodržování přijatých opatření a semknutí se, jak tomu bylo při jarní vlně epidemie koronaviru. Opatření se nemají podle dřívějších vyjádření vicepremiérů Karla Havlíčka a Aleny Schillerová (oba za ANO) dotknout ekonomiky. Měla by směřovat k dalšímu omezení kontaktů.

  • Schillerová: Nová opatření budou do dvou dnů

    Určitě přijmeme další opatření, uvedla ministryně financí Alena Schillerová v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT. I ona potvrdila, že se nechystá úplný ekonomický lockdown, tedy uzavření obchodů a služeb. Nová plošná opatření budou podle ní vyhlášena maximálně do dvou dnů.

  • Ekonom: Lidé v této republice budou mít hlad

    Ekonom a člen Národní ekonomické rady Štěpán Jurajda v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Česko se blíží k jedné z nejvypjatějších situací, jaké kdy země zažila a je potřeba zbrzdit šíření koronaviru nějakým způsobem takzvaného lockdownu. V souvislosti s ním by se podle něj vláda měla připravit i na problémy ekonomického rázu u některých skupin obyvatelstva. „Lockdown nějakého druhu se blíží, je nevyhnutelný, je potřeba vymyslet, jak podpořit ty sociálně nejslabší, tady budou mít lidé hlad v té zemi,“ uvedl.

  • Starosta z nejpostiženějšího regionu: Nakazit se můžete kdekoli

    Starosta Náchoda Jan Birke považuje vývoj v regionu za alarmující. Na Náchodsku se koronavirus šíří nejvíc v republice - hygienici zde zaznamenali 558 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Nakazit se je možné takřka kdekoliv, nákaza se šíří v rodinách, v zaměstnání, žádná konkrétní ohniska nejsou příčinou,“ uvedl Birke. Náchod podle něj distribuuje ochranné prostředky do škol i do sociálních služeb.

  • Havlíček: Budeme redukovat shlukování lidí

    Podle vicepremiéra Karla Havlíčka vláda v průběhu neděle probere s Romanem Prymulou, zda je nutný lockdown a jak by měl vypadat. Kdy budou opatření oznámena, bude na premiérovi Andreji Babišovi. „Všechno směřujeme k tomu, že se nezavřou obchody a služby, jako byly na jaře. Ale budeme tlačit na to, abychom redukovali shlukování lidí,“ řekl Havlíček v pořadu Partie TV Prima.

  • Vláda nese spoluodpovědnost, přiznal v debatě Havlíček

    Podle vicepremiéra Karla Havlíčka vláda nese spoluodpovědnost za aktuální rekordní šíření koronaviru. „Neseme spoluodpovědnost za to, že jsme byli méně důrazní v průběhu léta, možná jsme příliš podlehli tlaku, abychom rychleji uvolňovali,“ řekl Havlíček v diskuzním pořadu Partie TV Prima. Zároveň ale řekl, že odpovědnost nesou i všichni ti, kdo roušky nenosili a koronavirus nebrali dostatečně vážně.

  • Do trasování se přihlásily další firmy

    Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla řekl, že počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, a přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři.

  • Majitel nemocnice: Můžeme jen brzdit

    „Chci, aby to už skončilo. Jsem ale realista, bude to určitě ještě dlouhá cesta, která bude trvat měsíce, ne týdny,“ tak o koronavirové pandemii v rozhovoru pro Seznam Zprávy přemítá Sotirios Zavalianis, podnikatel řeckého původu, kterému mimo jiné patří dvě středočeské nemocnice - v Hořovicích a specializovaná rehabilitační v nedalekém Berouně.

  • V Praze přibylo 665 nových případů

    V Praze se v sobotu potvrdila nákaza koronavirem u dalších 665 lidí. Je to sice dvakrát méně než v pátek, kdy přibylo rekordních 1386 případů nemoci covid-19, jde ale o dosud nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy laboratoře kvůli menšímu počtu testů odhalí méně nakažených.

  • Za necelý týden zemřelo 187 lidí

    Strmě narůstá počet zemřelých s covidem. Za tento týden přibylo do statistik zatím 187 úmrtí, nejvíc obětí - 44 - bylo ve středu, v pátek 42. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948.

Reklama

Hlavní zprávy