Hlavní obsah

48 tisíc Čechů píše Babišovi, že musí platit bydlení za sousedy a vláda s tím nic nedělá

Situace je kritická, řada SVJ stojí před krachem. Petice upozorňuje na problémové sousedy v celém Česku.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Družstva a společenství vlastníků jednotek jen složitě vymáhají peníze za energie v domě. Volají po změně.

Článek

Čtyřicet osm tisíc lidí a 903 družstev a společenství vlastníků jednotek podepsalo petici, kterou dostane vláda. Lidé, družstva a společenství kabinet vyzývají, aby posílil jejich práva a postavení ve vztahu k sousedům, kteří neplatí poplatky za bydlení.

Za peticí stojí správci a vlastníci 660 tisíc bytových jednotek, tedy více než 17 procent všech bytů v Česku.

„V řadě lokalit po celé České republice se situace stává velmi vážnou a pro mnohá společenství vlastníků bytových jednotek je už kritická,“ píše se v petici s tím, že problému se vláda nevěnuje.

Řada společenství vlastníků se tak potácí na pokraji krachu.

Hlavním důvodem je, že mnoho majitelů neplatí poplatky za své byty.

Jak už Seznam popsal v řadě konkrétních případů, vede to pak k tomu, že sousedé buď musí nahradit dlužné částky ze svého, nebo se smířit s tím, že dodavatelé vody, tepla a dalších energií pak zastaví dodávky do celého domu.

„Dlužník má často i jiné věřitele, jako například banky nebo splátkové prodejce, kteří mají zajištěnou pohledávku a jsou uspokojováni před družstvem nebo společenstvím,“ popisuje Martin Hanák, ředitel metodiky Svazu českých a moravských bytových družstev.

Video: I když si zaplatíte svoje, budete odpojeni

Reportáž ze severočeského Jirkova (natočeno loni v lednu).Video: Petr Švihel

Nejde o problém, který by vláda neznala, avšak petice organizovaná Svazem českých a moravských bytových družstev se znovu pokouší o problém desítek tisíc lidí probudit její zájem.

„Teplárna vám nic neodpustí, elektrárna vám nic neodpustí,” říká Martin Hanák. „Sousedé musí za dlužníky zaplatit, aby měli spokojené bydlení.“

Petice proto žádá změnu v legislativě – aby družstva nebo společenství vlastníků dostávala od dlužníků peníze přednostně.

„Vy si ve společenství vlastníků nebo v družstvu na rozdíl od banky nebo prodejců nevybíráte vlastníka, nemůžete stanovit podmínky, za jakých budou dlužit,“ říká Martin Hanák.

Reklama

Doporučované