Hlavní obsah

49,5 stupně Celsia. Austrálii sužují rekordní vedra, šíří se požáry

Austrálie bojuje s extrémním horkem.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Austrálie bojuje s extrémním počasím, kdy teploty dosahují až padesáti stupňů Celsia. V zemi tak kvůli další vlně horka narůstá počet lesních požárů. Lidé musí opouštět své domovy, úřady uzavřely národní parky a rezervace. Podle meteorologů bude leden nejteplejší měsíc v historii země.

Článek

Do Austrálie v sobotu přišla další vlna extrémního vedra, což způsobilo nárůst počtu lesních požárů, se kterými se země v posledních dnech potýká. V západním městě Perth bojovalo s rozsáhlým ohněm asi 80 hasičů, uvedla to zpravodajská agentura Reuters.

Země v sobotu zaznamenala ještě vyšší teploty než doposud. Teploty v Austrálii dosahují až padesáti stupňů Celsia, což je nejvyšší hodnota za posledních 80 let. Severně od Adelaide v Jižní Austrálii naměřili 49,5 stupně Celsia a v samotném městě vystoupala teplota na 47,7 stupně, čímž pokořila rekord z roku 1939.

Na ostrově Tasmánie u jižního pobřeží vyhlásili vysoký stupeň varování před vedrem. Někteří lidé museli opustit své domovy, národní parky a rezervace byly uzavřeny. Záchranáři jsou kvůli riziku lesních požárů v pohotovosti ve 13 okresech. Podle místního meteorologického úřadu bude pravděpodobně leden nejteplejší měsíc v historii země.

Extrémní počasí sužuje nejen obyvatele, ale také zvířata. Sucho a horko si vyžádalo smrt více než 90 divokých koní, kteří uhynuli nebo museli být na pokraji smrti žízní utraceni u vyschlé tůňky nedaleko Alice Springs v Severním teritoriu. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

Kvůli extrémním teplotám trpí i další živočichové. Ve státě Nový Jižní Wales byl zaznamenán hromadný úhyn netopýrů a podél břehů řek v tomto státě se našel až milion leklých ryb.

Reklama

Doporučované