Hlavní obsah

U soudu se četly Kočnerovy zprávy z doby vraždy Kuciaka

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Marian Kočner u soudu, snímek z února 2020.

Reklama

V Pezinku v úterý zazněly důkazy, které mají usvědčovat Mariana Kočnera z vraždy Jána Kuciaka. Středoevropský deník píše i o nepoužitelných respirátorech pro Polsko a jednání V4.

Článek

Zprávy z Threemy u soudu

„Jak to mám urychlit ještě víc?!! Udělat na sílu rychle něco na h*vno nemá smysl a potom bych měla vinu zas za to.“ U soudu ve slovenském Pezinku se v úterý začal číst obsah komunikace mezi Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou. Společně s Tomášem Szabóem jsou obvinění z vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Szabó u soudu v úterý osobně nebyl.

Kočner měl Zsuzsovou v šifrované chatovací aplikaci Threema uloženou pod jménem Dušan Keményi. Podle prokuratury mimo jiné prostřednictvím narážek na počasí domlouvali objednávku Kuciakovy vraždy a pak vyplacení peněz vrahům. Kočner měl chtít její vykonání urychlit. Část obsahu jejich chatu z doby před vraždou a po vraždě už dřív unikla do médií.

Kočner i Zsuzsová se snažili čtení komunikace u soudu zabránit a zpochybňovali způsob, kterým k ní vyšetřovatelé přišli. Zprávy jsou podle nich upravené. Oba obžalovaní u soudu komunikaci v Threemě nepopřeli, považují ji ale za neúplnou, vytrženou z kontextu a upravenou.

Kočner se Zsuzsovou tvrdí, že v narážkách a kódové řeči nedomlouvali vraždu, ale bavili se o rekonstrukci bytu, modelingové kariéře dcery Zsuzsové, vypadnutém zubu a zakládání politické strany Cíl. Každou přečtenou pasáž v úterý u soudu komentovali a „uváděli na pravou míru“. Oba opakovaně píšou o 50 000 eurech, Kočner je zmiňuje například pomocí emotikonů „5️⃣0️⃣🔜☠️“. Stejnou částku měl podle své výpovědi dostat za vraždu už odsouzený Zoltán Andruskó.

Další jednání naplánoval soud na 1., 17. a 19. června.

Dodávky vadných respirátorů

Do Varšavy dorazilo největší nákladní letadlo světa Antonov An-225 s velkou pompou, vítal ho premiér a přistání sledovaly stovky lidí v okolí. Záhy se ukázalo, že veze podstatně méně ochranných pomůcek, než se původně avizovalo. A po měsíci vyšlo najevo, že dovezené respirátory z Číny nesplňují normy FFP.

Respirátory objednané státními firmami tudíž nejsou vhodné pro použití při kontaktu s lidmi nakaženými koronavirem. Zprávu přinesl server Onet.pl s odkazem na korespondenci s ministerstvem zdravotnictví. Nepoužitelnost respirátorů potvrdil i šéf správy státních hmotných rezerv. Ještě na konci dubna přitom vláda tvrdila, že veškeré zprávy o vadných respirátorech jsou falešné, a osočovala novináře ze lží.

Není to ale jediný problém s ochrannými pomůckami v Polsku. Média už více než týden informují o nových detailech podezřelé dodávky respirátorů a roušek za v přepočtu 33 milionů korun. Ministerstvu zdravotnictví je dodal instruktor lyžování, ke kterému jezdí lyžovat ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. Tedy, oficiálně to byla čerstvě založená firma instruktorovy ženy. Obchod měl zprostředkovat bratr ministra. Nakonec se ukázalo, že respirátory nesplňují normy. Věc už vyšetřuje prokuratura.

Epicentrum nákazy v dolech

Česko v úterý zaznamenalo desítky případů nákazy koronavirem v Dole Darkov v Karviné. Sousední Polsko se potýká se stejným problémem už několikátý týden, jde přitom už o tisíce horníků. Celkem jde o téměř 2700 případů nákazy.

V dole Pniówek je nakažených 823 horníků. Podle ministra zdravotnictví se už ohniska podařilo lokalizovat. Provoz v dolech se má tento týden začít postupně obnovovat. Mezi horníky se přitom šíří teorie o zámince k trvalému uzavření některých prodělečných dolů. Původně chtěli minulý víkend demonstrovat ve Varšavě, značná část z účastníků ale musela do karantény.

Visegrád a Německo o hranicích

Země Visegrádské skupiny a Německo jsou pro to, aby se omezení na hranicích odbourala, jakmile to vývoj pandemie dovolí. Po videokonferenci s premiéry čtveřice středoevropských zemí to v tiskové zprávě uvedl mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Merkelová v úterý také bilaterálně jednala s českým premiérem Andrejem Babišem. I na tomto jednání se znovu debatovalo o otevření hranic.

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se v červnu po delší době fyzicky sejdou v Brně kvůli sladění pozic před jednáním Evropské rady.

Německá kancléřka v úterý také premiérům V4 představila hlavní body nového německo-francouzského plánu, který počítá se zřízením evropského záchranného fondu o objemu 500 miliard eur na hospodářskou obnovu po nynější krizi. Ambiciózní plán, pro který potřebuje získat zelenou od všech členských zemí EU, představili Merkelová s Macronem v pondělí večer.

V maďarské vládě vzniká návrh zákona, který by dal národní bezpečnostní službě pravomoc kontrolovat „obsah elektronických komunikačních sítí“ státních a místních vládních organizací. Důvod? Ochrana Maďarska před kybernetickým útokem.

O polovinu zločinů méně

V Rakousku se od zavedení protiepidemických opatření 16. března snížila kriminalita téměř o polovinu. Letos bylo v období od poloviny března do začátku května hlášených o 46,4 procenta méně trestných činů než loni ve stejnou dobu. Nejvíce ubylo kapesních krádeží, krádeží automobilů a vloupání, naopak přibylo internetové kriminality. Případů domácího násilí přibylo navzdory vyšším předpokladům „jen“ devět procent. Násilných trestných činů je méně o třetinu, s postupným uvolňováním opatření jich ale znovu začalo přibývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované