Hlavní obsah

Je Bezosova raketa lepší než Muskova? 5 faktů o letu nejbohatšího muže světa

Raketa New Shepard při jednom z testovacích letů.

Reklama

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos už v úterý dohoní svého miliardářského konkurenta Richarda Bransona. Jeho Blue Origin se chystá k prvnímu letu do vesmíru s posádkou na palubě. Jak bude premiéra vypadat?

Článek

Červenec byl plný vesmírných novinek, které završí nejbohatší muž planety, zakladatel Amazonu a společnosti Blue Origin Jeff Bezos svým 11minutovým letem do vesmíru. Podobně jako jeho kolegové miliardáři Richard Branson a Elon Musk vkládá i Bezos své peníze do vývoje raket a posouvá hranice vesmírné turistiky.

Na cestu do vesmíru se Blue Origin vydá jen devět dní poté, co podobný let podnikl Richard Branson, zakladatel společnosti na vývoj raketové techniky Virgin Galactic.

První Bezosův let je naplánován na úterý 20. července. Očekává se, že mise odstartuje po osmé hodině ranní amerického času, pokud to počasí dovolí.

1. Technologie Bezosovy rakety

Bezosova technologie se však od té Bransonovy liší. Podle serveru CNN raketa Blue Origin s názvem New Shepard je menší suborbitální raketa, která startuje vertikálně ze startovací rampy. To jí umožňuje sice kratší, ale zato rychlejší let, než je tomu u letounu Virgin Galactic.

New Shepard je navržen tak, aby vynesl cestující několik desítek kilometrů nad Zemi, kde se budou moct chvíli kochat výhledem. Ještě před tím, než se raketa vznese i s posádkou, absolvovala 15 testovacích letů bez lidí na palubě.

Veřejnost bude mít možnost celou akci sledovat živě. Budou k vidění záběry vnějšku rakety a modulu. Záběry z interiéru budou zveřejněny až po návratu.

2. Kdo poletí s „panem Amazonem“?

Kapsle New Shepard sice dokáže unést až šest osob najednou, ale při premiéře s sebou Bezos vezme do vesmíru jen další tři – svého bratra Marka Bezose, 18letého studenta Olivera Daemena a dvaaosmdesátiletou astronautku Wally Funkovou. Ta je členkou soukromého projektu Mercury 13 v jehož rámci 13 žen úspěšně podstoupilo stejné fyziologické screeningové testy, jaké měli astronauti NASA pro projekt Mercury (první program NASA pro dopravení člověka do vesmíru).

Bezos měl původně letět spolu s tajným zájemcem, který vyhrál nedávnou aukci společnosti Blue Origin a souhlasil s tím, že za místo v raketě zaplatí 28 milionů dolarů. Společnost však ve čtvrtek oznámila, že se vítěz aukce letu nezúčastní kvůli nabitému rozvrhu. Místo něj poletí student Daemen, jehož otec je zakladatelem nizozemské investiční firmy Joes Daemen a zaplatil mu letenku.

3. Jak bude let vypadat?

Když se řekne let do vesmíru, většina lidí si pravděpodobně představí vycvičené astronauty, kteří se budou vznášet nad Zemí několik dní. To však není případ bratrů Bezosových a jejich spolucestujících. Vyletí jen nahoru a hned se vrátí, a to za pouhých zhruba 11 minut.

Samotný let by měl vypadat jako většina testovacích letů New Shepardu, které se v minulých letech uskutečnily. Raketa bude stát na startovací rampě Blue Originu na texaském venkově poblíž města Van Horn, které leží asi 120 mil východně od El Pasa.

Raketa může dosáhnout až trojnásobné rychlosti zvuku – zhruba 3700 kilometrů za hodinu. Za nedlouho, co se kapsle s posádkou oddělí od rakety, přehoupne se na chvíli do stavu beztíže. Těsně před dopadem na Zemi vypustí New Shepard velké padáky, které ji zbrzdí na méně než 32 kilometrů za hodinu. Nárazy uvnitř kapsle budou tlumit sedadla.

Poté, co se raketa oddělí od části s posádkou, znovu zažehne motory a pomocí počítačů se vrátí na zem a přistane opět ve vzpřímené poloze. Přistání vypadá podobně jako u raket typu Falcon 9 od Muskovy společnosti SpaceX. Tyto rakety jsou však výkonnější než New Shepard, ale také náchylnější k explozi při nárazu.

4. Souboj miliardářů o vesmír

Miliardáři Bezos, Musk a Branson již dříve prohlásili, že spolu nebudou na vesmírném poli závodit. Spojuje je ale jedna věc – všichni využívají své nashromážděné jmění z podnikání v jiných oborech k rozvíjení převážně komerčních letů do vesmíru.

Společnost SpaceX je o dost jinačí než Blue Origin. Vyrábí orbitální rakety, které spotřebovávají velké množství energie, aby mohly letět alespoň rychlostí 27 000 kilometrů za hodinu, tedy takzvané orbitální rychlosti. Díky ní jsou rakety SpaceX schopné vynášet satelity na oběžnou dráhu Země nebo dopravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět.

Suborbitální rakety, jako je New Shepard, nepotřebují dosahovat takové rychlosti. Stačí jí, aby dosáhla výšky 100 kilometrů, i když se předpokládá, že vyletí výš. Let Blue Originu se proto bude podobat tomu, který 11. června podnikla Virgin Galactic.

Od svých pěti let jsem snil o cestě do vesmíru.
Jeff Bezos, nejbohatší člověk planety a jeden z cestujících v raketě Blue Originu

5. Jak moc je soukromý výlet raketou riskantní?

Z historického hlediska nabízejí cesty do vesmíru mnohá nebezpečí a nejednou se potýkaly s problémy, nebo skončily katastrofou. Bezos si ale zřejmě spočítal, že to riziko mu za to stojí. „Od svých pěti let jsem snil o cestě do vesmíru,“ napsal Bezos ve svém oznámení na Instagramu.

V případě Bezosova letu prý nehrozí takové riziko, jako u běžných letů s astronauty. Poslední desetiletí zasvětila firma Blue Origin vývoji a úspěšnému testování rakety. Navíc tím, že suborbitální lety nevyžadují tak velké množství energie, což znamená kratší dobu hoření, menší sílu a tlak, hrozí posádce menší nebezpečí.

Reklama

Doporučované