Hlavní obsah

5 milionů dolarů za nalezení ponorky. Argentina nevzdává pátrání po vraku vojenského plavidla

Argentinská vláda nabízí odměnu za nalezení vraku potopené ponorky.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Uplynuly téměř tři měsíce od zmizení argentinské ponorky San Juan. Prezident země slíbil odměnu 5 milionů dolarů tomu, kdo ztracenou ponorku najde. Zmizela 15. listopadu při cvičné plavbě přibližně 450 kilometrů od břehu jihovýchodní Argentiny.

Článek

Argentinská vláda nabízí pět milionů dolarů, to je v přepočtu více než 103 milionů korun, za nalezení vraku ponorky, která zmizela v jižním Atlantiku v polovině loňského listopadu. Informoval o tom dnes deník Clarín. Odměnu oznámil argentinský prezident Mauricio Macri po setkání s příbuznými 44 členů posádky ze zmizelé ponorky. Příbuzní zmizelé posádky požádali prezidenta Macriho o rozšíření pátrací oblasti a o rozšíření spolupráce se soukromými společnostmi.

Prezident se s příbuznými členů posádky dnes setkal spolu se zástupci ministerstva obrany, s nimiž jednal ve čtvrtek o variantách dalšího postupu při pátrání po ponorce. S ním Argentině pomáhá Rusko, které se ale chystá pátrání ukončit příští měsíc.

Argentinský deník Clarín napsal, že vláda možná dojedná pokračování spolupráce při hledání ponorky s Ruskem, vzhledem k dobrým vztahům s Moskvou. Macri byl v lednu na návštěvě Ruska, kde jednal s prezidentem Vladimirem Putinem zejména o ekonomických vztazích.

Armádní ponorka San Juan poslala na základnu poslední zprávu loni 15. listopadu, když se nacházela asi 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Velitel hlásil, že se mořská voda dostala do systému ventilace k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Velitel ale zároveň řekl, že ponorka pokračuje ponořena v plavbě s odděleným okruhem. Pak ztratil se základnou kontakt.

Během více než dvou měsíců se pátrání účastnilo celkem 25 lodí, 14 letadel a více než 4000 lidí. Týmy více než desítky zemí, včetně USA a Ruska, byly vybaveny nejmodernější technikou. Od ledna už ponorku hledají jen čtyři argentinské lodě a jedna ruská.

Reklama

Související témata:
San Juan

Doporučované