Hlavní obsah

Uloupnout si perníček a dům od Metrostavu. Nevídaná kauza soudce Sováka

Foto: Profimedia.cz

„Někde si ten perníček, kus perníčku, uloupnout.“ Prostředník nabízel vyjednání úplatku ve výši 50 až 100 milionů za to, když soudce Sovák trest firmě Metrostav zmírní.

Reklama

Článek

„V Česku je obvinění soudce výjimečné. Ještě se nestalo, aby policie obvinila a zadokumentovala korupční jednání tak vysoce postaveného a zkušeného soudce, jako byl Zdeněk Sovák,“ říká reportér Vojtěch Blažek v podcastu Stopáž.

Ze sobotní zprávy, že policisté prohledávají kanceláře Vrchního soudu v Praze a letenský byt soudce Zdeňka Sováka, se vyklubala významná korupční kauza. Soudce Sovák sedí ve vazbě. Podle policejního obvinění měl skrze prostředníka tlumočit Metrostavu nabídku na úplatek ve výši 100 milionů, později snížený o polovinu. Výměnou za to měl firmě zmírnit trest v Rathově kauze.

„Takhle vysoká korupční částka tu podle mě ještě jednorázově nebyla a nepadla. V případě Davida Ratha a manželů Kottových šlo o více než 40 milionů, ale tam se jednalo o několik navazujících zakázek,“ vysvětluje reportér Vojtěch Blažek, který kauzu sleduje.

V odposleších, které policisté nasadili do Sovákovy kanceláře, bytu i auta, zaznívá, že jednání s Metrostavem „je taková mimořádná příležitost“ nebo touha „někde si ten perníček, kus perníčku, uloupnout“. Společně se soudcem Sovákem je v kauze obviněn i jeho přítel Milan Bíba, který měl fungovat jako jeho neformální asistent.

„Dokud ty nahrávky nezazní celé u soudu, jsem v tom opatrný. Je pravda, že policie může použít půl věty z nějaké nahrávky a vypadá to jinak, než když se to zasadí do celého kontextu. Ale pokud soudce v jedné chvíli pobočníkovi říká, že je nutné uloupnout si perníček, a zároveň řeší, jak Metrostav obrat o peníze, tak perníček asi nebude perníček,“ říká Blažek.

„V dalších částech obvinění se na základě odposlechů píše, že soudci Sovákovi je jedno, zda od něj obžalovaný půjde s trestem natvrdo, nebo dostane podmínku, protože on to umí napsat tzv. na obě strany. To pro Sováka z pohledu důkazů nevypadá moc dobře,“ dodává.

Metrostav ani jeho management nejsou v kauze obviněny. Firma podle svého právníka v listopadu kvůli korupční nabídce podala trestní oznámení, detektivové ale na případu pracovali už od února. Tip jim dal bývalý policista Ladislav Kirschner, kterého Bíba se Sovákem původně oslovili jako prostředníka jednání s Metrostavem.

Vyžadoval Sovák podobné úplatky často? V čem je kauza bezprecedentní? A je možné, že jsou u Vrchního soudu v Praze podobně ovlivnitelní i další soudci? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované