Hlavní obsah

Sonda do 50 největších nemocnic: Každá druhá má potíže, musí zavírat oddělení

Nemocnice v krizi. Zavírají oddělení kvůli chybějícímu personálu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Důvodem je nedostatek lékařů a zdravotních sester. Řada nemocnic je na hraně ekonomického přežití.

Článek

Když se dostane pacient během víkendu do nemocnice, neměl by být překvapen, že se o něj stará méně zdravotních sester. S nedostatkem personálu se zdravotnická zařízení potýkají dlouhodobě.

Jenže teď jejich vedení přiznává, že situace graduje a řada z nich je již na hraně. Seznam se ptal více než padesáti největších nemocnic v Česku a zjistil, že zhruba polovina z nich má problémy s nedostatkem personálu. Musí kvůli tomu uzavírat celá oddělení nebo snižovat počet lůžek.

Největší problémy jsou na internách nebo chirurgiích. Tady je několik příkladů: v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny a v Semilech omezili provoz chirurgie. V Karviné nemají dostatek lidí na interně. V pražské Thomayerově nemocnici uzavřeli zhruba deset procent všech svých lůžek.

Proč chybí zdravotní sestry? Pusťte si rozhovor: 

V druhém největším českém zdravotnickém zařízení – Všeobecné fakultní nemocnici v Praze - mají pak problémy na interním oddělení. „V současné době máme zavřená dvě lůžková oddělení,“ říká náměstkyně ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice Dita Svobodová.

Všichni shodně říkají, že pacienti by nic neměli pocítit.

Když dvě sestry onemocní, omezí provoz

Jak je situace napjatá, ukazuje příklad obvyklý v mnoha nemocnicích. Když třeba dvě sestry z jednoho oddělení onemocní - nebo odejdou na mateřskou dovolenou - jsou v nemocnici v neřešitelné situaci. A musí kvůli tomu omezovat provoz.

„My se s tím samozřejmě setkáváme také. Řešíme to aktuálně tak, že snižujeme počty lůžek na jednotlivých stanicích,“ uvedla vrchní sestra interního oddělení Thomayerovy nemocnice Karolína Vaicová.

Je již téměř běžné, že méně zdravotních sester je v nemocnicích o víkendech. A proto se v těchto dnech snižuje i počet lůžek. „Uzavíráme třeba víkendové provozy, aby si personál odpočinul a mohli jsme v pracovním týdnu sloužit adekvátní služby,“ popisuje Svobodová.

Další nemocnice, s jejichž vedením Seznam mluvil, pak začaly rušit akutní lůžka. Místo nich chtějí po dohodě s pojišťovnami zřídit lůžka následné péče.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka má problém vyřešit nový zákon, podle kterého zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání. Nově jim bude stačit pět let studia.

Je to hluboká krize, říká šéf lékařů

Prezident lékařské komory Milan Kubek však mluví o hluboké personální krizi. Zdravotnický personál je podle něj přetěžován.

„To je stejné jako například s řidiči autobusů. Prostě musí dodržovat nějaké přestávky, nesmí řídit více a více hodin - totéž platí pro lékaře. Nikdo z nás by nechtěl být třeba v pondělí ráno operován chirurgem, jenž je v práci už od soboty od rána a dvě noci se pořádně nevyspal,“ řekl Kubek.

Zástupci lékařů i nemocnic chtějí více peněz pro svůj personál. Průměrný plat zdravotní sestry se v pražských nemocnicích pohybuje kolem 30 tisíc korun hrubého včetně příplatku za směny. Přesto není dostatečným lákadlem.

Nemocnice tak hledají personál na východě: v Rusku, Slovensku nebo Ukrajině. Jenže odtud získají ročně asi tolik sester, kolik spočítají na prstech obou rukou. Což jejich problém příliš neřeší.

Reklama

Doporučované