Hlavní obsah

500 policistů v akci. Takhle zasahovali na nejrizikovějším fotbalovém zápase v Opavě

Policie měla s fanoušky obou týmů – Baníku a Opavy – dost práce. Akce se ale obešla bez větších střetů.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Fanoušci Baníku přijeli do Opavy v počtu asi tisícovky lidí. Na stadion je na zápas, který je kvůli vzájemné nenávisti vnímán jako nejrizikovější v tomto roce, doprovodilo pět stovek policistů.

Článek

Do Opavy přijel speciál s tisícovkou ostravských fans. Dav na stadion v Opavě doprovodilo 500 policistů. Kromě občasných výbuchů pyrotechniky se pochod obešel bez výtržností. Policii se dařilo udržet pořádek, zadržela 26 lidí. Stejně tak nedošlo k větším střetům ani po zápase. Čtyři policisté byli v potyčkách zraněni. Opava vyhrála ostře sledované derby s Baníkem 2:1.

Zápas byl kvůli rivalitě mezi fanoušky vnímán jako nejrizikovější klání tohoto roku. Vzájemná rivalita obou ligových klubů přerostla v upřímnou nenávist. Bezpečnostní složky proto radily místním nechat děti doma a v době konání zápasu raději vůbec nevycházet do ulic.

Vztahy mezi ostravskými a opavskými fanoušky se vyhrotily po násilném incidentu.

Jednoho říjnového večera kousek za odbočkou na obec Jančí na silnici číslo I/57 zastavila Škoda Octavia u odstaveného vozidla, aby jeho zoufalým řidičům pomohla s výměnou kola. Jenže ta byla jen fingovaná. Důmyslná past sklapla.

Krátce před sedmou hodinou večerní obestoupili Octavii muži v kuklách. Její posádku okradli, zahodili klíče od auta do pole a s ukradeným batohem utekli pryč.

Akce jako vystřižená z kulis prostředí někde na Balkáně vlastně nejlépe symbolizuje nenávist, jaká mezi ligovými kluby SFC Opava a Baník Ostrava panuje. Přepadená skupinka lidí byli opavští fanoušci, kteří se ten den vraceli ze zápasu v Brně. A i když to nikdy nikdo oficiálně nepotvrdil, zakuklení útočníci měli být fanoušky Baníku Ostrava.

V odcizeném batohu se údajně mělo skrývat to nejcennější, co skalní fanoušci klubů mají: sektorové vlajky. Jen o pár dní později fanoušci Baníku zaútočili přímo na stadion rivala: se spreji v rukou bez respektu počmárali jeho fasádu do „svých” klubových barev. V Ostravě pochopitelně následovala odveta.

Reklama

Související témata:

Doporučované