Hlavní obsah

„5000 vojáků do Kolumbie”, s takovou poznámkou přišel Trumpův bezpečnostní poradce na tiskovou konferenci

Boltonova poznámka rozvířila vlnu spekulací.Video: AP

 

Reklama

Poradce pro bezpečnost prezidenta Donalda Trumpa John Bolton měl v úterý tiskovou konferenci ohledně situace ve Venezuele, na kterou přišel s poznámkovým blokem, v němž stála poznámka o pěti tisících vojácích do Kolumbie, tedy země, která sousedí s Venezuelou.

Článek

Oficiálně Bolton takový krok neoznámil, hovořil primárně o nových sankcích na venezuelskou ekonomiku. Konkrétně na státem kontrolovanu firmu PDVSA, která obchoduje s ropou a zemním plynem.

Nové sankce by měly zamezit jakémukoli obchodu Američanů s firmou a jejímu příjmu z exportu v hodnotě sedmi miliard dolarů, tedy přibližně 154 miliard korun. Podle Boltona to zamezí Madurovi, aby ovládal výsledky práce Venezuelanů.

„Pokračujeme v odhalování korupce Madura a jeho dobrých přátel, naše nové sankce zabrání tomu, aby rabovali majetek občanů Venezuely,” řekl novinářům Bolton.

Pozornost poradce amerického prezidenta ale upoutal hlavně obsahem svého poznámkového bloku. Fotografům se podařilo pořídit obrázek jedné z jeho stránek, který při přiblížení jasně ukazuje poznámku ve znění: „5000 vojáků do Kolumbie”.

Žádný takový krok ani plánovaná vojenská operace ve Venezuele, která s Kolumbií sousedí, oznámena nebyla. Trump však v poslední době takovou možnost nevyloučil. Když byli zástupci Bílého domu americkými médii dotázáni na Boltonu poznámku, odpověděli, že všechny možnosti jsou na stole, jak již řekl prezident.

Kolumbií zmítá krize vyvolaná nepokoji obyvatel nespokojených s vládou prezidenta Nicoláse Madura. Lídr opozice Juan Guaidó se 23. ledna v návaznosti na masové protesty prohlásil ze prezidenta Venezuely, za kterého jej uznala velká část západních zemí v čele s USA.

Na Guaidóově straně stojí i Evropská unie, která dala Madurovi ultimátum na uspořádání svobodných voleb. Za venezuelským prezidentem, jehož druhý mandát začal 10. ledna po volbách, které Organizace spojených národů prohlásila ze nedemokratické, stojí například Rusko, Čína nebo Turecko.

Reklama

Doporučované