Hlavní obsah

55 stupňů Celsia u pece a spousta trpělivosti. Jak pracuje mistr sklář

Reportáž z výroby křišťálového skla Moser v Karlových Varech, z pořadu Ženský byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to víc než 160 let, kdy nadaný český rytec Ludwig Moser vdechl život křišťálu z Karlových Varů a okouzlil jím svět. Hostem Ženského byznysu na Seznamu byla tentokrát Kateřina Zapletalová, spolumajitelka společnosti Moser.

Článek

Je spousta věcí, které je podle místních odlišují od ostatních sklářů. Vyrábí se z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu. 50–70 % výrobků neprojde přísnými testy kvality. Lze je roztavit a použít znovu. To vše díky mistrům svého oboru, kteří si um předávají z generace na generaci. Foukání do formy, tvarování na huti. Broušení, rytí a malování 24karátovým zlatem nebo platinou. Stoprocentně ruční práce. Včetně leštění: nepoužívá se kyselina, ale korek.

V hlavní roli: mistr sklář

Zdeněk Drobný, mistr sklář, pracuje pod jednou značkou už 48 let. Je v karlovarské sklárně jediný, kdo je schopný vyfouknout ikonickou hrušku. A nevadí mu ani to, že poblíž pece je po celou směnu kolem 55 stupňů Celsia. „Já jsem odjakživa rozený Moser, protože rodiče tady dělali, tety, strýcové, my jsme v Moseru od 50. let doteď. A mám tady ještě syna, dělá mi šéfa,“ vypočítává Zdeněk Drobný a na otázku, jestli syna poslouchá, dodává: „Musím. On poslouchá, když jsme doma – a já tady.“ Vyrobit jednoduchou skleničku podle něj trvá tak 2 minuty, někdy 10 minut, podle toho, jak je náročná.

Reliéfy za miliony

Na čem si v Moseru hodně zakládají a co je údajně odlišuje od ostatních, jsou obrazy přenesené na sklo. Světově známá díla, třeba od Gustava Klimta. Cena: jeden a čtvrt milionu korun. Největšími odběrateli jsou Asiaté.

Milují motivy vyrytých zvířat ve skle právě podle toho, jaké zvíře zrovna figuruje pro daný lunární rok. Právě tato díla mají patřit k nejlepším na světě a vrcholům řemeslné výroby nejen sklářů, ale především rytců. Těch, jako je Vladimír Skála. „Tenhle obrázek dělám tak 9 dnů,“ říká nad rytinou koně a vysvětluje: „Nejdéle jsem dělal 72 dnů jeden biblický motiv.“ Za desítky let praxe mu vzácný předmět z ruky vypadl jenom jednou. Jinak, jak říká, nic nerozbije. Jen s pokračovateli jeho řemesla je to podle něj horší: „Podívejte se po dílně, vždyť je nás tady jako do mariáše… ono to bolí, pracovat.“

Magie a tajemství moserovských barev

Magie moserovských barev vychází z barevnosti drahokamů a taví se z příměsí vzácných zemin a oxidů kovů. Přísně střežené tajemství prý spočívá v poměrech jednotlivých látek. Ty základní tvoří aquamarín nebo topas. Výjimečný je alexandrit, ten mění zbarvení pod bílým osvětlením ze světle fialové na světle modrou.

Firma, která zaměstnává 310 lidí, poslala loni do světa 125 tisíc kusů výrobků. Obrat v roce 2018 byl 300 milionů korun.

Sklo králů

Luxusní křišťál z Karlových Varů vlastní významné osobnosti po celém světě. Někdy se mu přezdívá sklo králů. Získali ho britská královna Alžběta II., španělští králové, norský nebo saúdskoarabský. Taky papež Pius XI. i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Reklama

Doporučované