Hlavní obsah

56 lékařů, 54 sester nakaženo. Vláda nás chrání pozdě, zní od zdravotníků

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Zdravotníci se denně setkají s desítkami pacientů. Mají dostatek ochranných pomůcek?

Reklama

Lékaři, zdravotní sestry, ale i záchranáři nebo laboranti - ti všichni bojují s koronavirem v první linii. Ochranné pomůcky pro ně už se sice ve větším počtu distribuují, podle odborů je ale zdravotníci měli mít už dávno.

Článek

Celkový počet zdravotníků, kteří v Česku onemocněli novým koronavirem, byl v neděli večer 144. Informaci České televize potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví. Jde o 56 lékařů, 54 sester, 5 laboratorních pracovníků a 29 lidí z řad ostatního zdravotnického personálu.

V souvislosti s koronavirem zemřela v neděli zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice, informovaly Seznam Zprávy. Podle dostupných informací se nakazila koronavirem od pacienta - a to od taxikáře, který byl do nemocnice převezen s počínajícím zápalem plic a pozdější test prokázal, že byl koronavirem infikován.

Nad úmrtím zdravotnice vyjádřila lítost nemocnice, Česká asociace sester i odbory a Česká lékařská komora.

„Je mi to velice líto. Obávali jsme se, že se nákaza může přenést na zdravotnický personál. K situaci nemám žádné další informace, ale určitě je budeme chtít,“ uvedla pro Seznam Zprávy předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Odbory i profesní organizace Ministerstvo zdravotnictví dlouhodobě kritizují za to, že pro zdravotníky včas nezajistilo ochranné prostředky.

Nyní má jejich distribuci na starost v rámci krajů Ministerstvo vnitra, které je zaváží například domovům důchodců, záchranné službě či páteřní síti nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví zásobuje fakultní nemocnice.

„Zabezpečení osobními ochrannými pomůckami není dobré a nebylo dobré ani v přímo řízených nemocnicích Ministerstva zdravotnictví. Zařízení a zaměstnanci zůstali bez ochrany a opakovaně jsem říkala, že to bude největší problém. Nedostali dostatek pomůcek a důvod byl zřejmý - ministerstvo nákupy centralizovalo a nemocnice neměly kde a od koho nakoupit,“ dodala šéfka odborového svazu.

Souhlasí s ní prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ministerstvo podle něj situaci podcenilo. „Pan ministr nepřesně informoval o tom, jak je zdravotnictví na epidemii připraveno, proto nadále vyzýváme pacienty, aby bez předchozí telefonické domluvy k lékařům nechodili a byli ohleduplní k sobě navzájem i ke zdravotníkům - nemocný lékař, zdravotní sestra nebo laborant nikomu nepomohou,“ popsal Kubek. Česká lékařská komora chce případy nakažených zdravotníků monitorovat.

Respirátory pro všechny?

Poté, co se u sester z plicního oddělení Thomayerovy nemocnice nákaza potvrdila, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, že všechny potřebné ochranné pomůcky měly, mohly se podle něj nakazit při manipulaci s nimi. Nemocnice to odmítla a svém webu uvedla, že zdravotnický personál „nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a podle standardních postupů a opatření“.

„Ochranných zdravotních pomůcek máme relativně zatím potřebné množství, ale vše je závislé na pravidelných dodávkách Ministerstva zdravotnictví, a to zvláště u respirátorů typu FFP3 bez ventilů,“ napsala nemocnice.

Ministerstvo vnitra do pondělního dopoledne distribuovalo 12,9 milionu roušek a 3,4 milionu respirátorů. Nejvíce dostaly kraje a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Vnitro to uvedlo na svých stránkách. Krajům poslalo 6,4 milionu roušek a 1,6 milionu respirátorů. Nejvíce jich obdržely Středočeský kraj, Moravskoslezský kraj a Praha. Ministerstvu průmyslu a obchodu dodalo vnitro 3,1 milionu roušek a 675 000 respirátorů, Ministerstvu zdravotnictví pak milion roušek a 350 000 respirátorů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli pro Seznam Zprávy uvedl, že týdenní spotřeba ochranných pomůcek v České republice je asi tři miliony respirátorů, 20 milionů roušek a 300 000 ochranných obleků.

Nedostatek pomůcek řeší Česko už několik týdnů. Před víkendem si na distribuci ochranných pomůcek stěžovali hejtmani i provozovatelé sociálních služeb.

Světová nouze

Ministerstvo zdravotnictví už dřív uvedlo, že nákup pomůcek komplikuje nepříznivý stav na celosvětovém trhu - o prostředky je zájem téměř ve všech zemích a mnohé zakázaly vývoz své domácí výroby. Ve velkém pro Česko objednává prostředky z Číny i od některých domácích výrobců. Pomoc nabídlo i ČVUT.

Potíže s dodávkami pomůcek aktuálně hlásí například Spojené státy americké. Zdravotníci potřebují ochranné obleky, rukavice, masky a další vybavení. Někteří se je snaží nakoupit na internetových portálech, jiní žádají o pomoc na sociálních sítích. Server CNN upozornil, že ještě 7. února, v době, když už existovala varování, že ochranných prostředků je málo, USA poslaly téměř 18 tun ochranných pomůcek do Číny.

Také v zemích západní Evropy přibývají stížnosti na nedostatek ochranných pomůcek pro pracovníky v první linii boje proti koronaviru. Ve Francii například protestují policisté, jejich odboráři pohrozili přerušením hlídek, pokud strážci zákona nebudou mít k dispozici účinnou ochranu.

S podobnými problémy se potýká také Británie, kde se zatím skloňuje hlavně alarmující situace ve zdravotnictví. „Dnes jsem musela osobně jezdit po okolí a sbírat ty nejzákladnější masky, rukavice a utěrky, abych nám vůbec mohla vyčistit pracoviště a setřít místa, kde jsme měli pacienty,“ popsala jedna ze zdravotních sester pro BBC.

Psychická podpora

Kromě pomůcek nemocnice řeší velký nápor na personál. Lékaři v českých nemocnicích se kvůli krizové situaci rozdělili na dva týmy, které se mezi sebou nemají stýkat. Opatření má zabezpečit plynulý provoz, i kdyby část personálu onemocněla. Dění je náročné i po psychické stránce, některé nemocnice proto mají pro zaměstnance vyhrazenou také psychickou podporu.

„Na naší klinice zatím problém není a vše se udržuje v běhu. Mám jen pocit, že jsou lékaři víc vyčerpaní. V každém případě, jsou-li ve stresu, vědí, že se na mě mohou obrátit. Kromě toho je zřízena i ambulance v rámci psychiatrické kliniky pro všechny zaměstnance, kam můžou bez objednání a dostanou relevantní péči,“ popsala klinická psycholožka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Šárka Slabá.

Pomoc je dostupná i pro zaměstnance pražské Nemocnice Na Bulovce. „Máme nemocniční psychology i nemocniční kaplany, se kterými je možné mluvit,“ uvedla mluvčí Simona Krautová.

Reklama

Doporučované