Hlavní obsah

57 skutků, kterými Zeman porušil ústavu. Senátoři pokročili v žalobě na prezidenta

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka.

Senátoři prezidentovi vytýkají i jeho vstřícné postoje k Číně.

Reklama

Senátoři napočítali téměř šest desítek skutků, kterými měl Miloš Zeman v minulosti porušit ústavu. Seznam prezidentových prohřešků má být podkladem pro chystanou ústavní žalobu.

Článek

Senátoři učinili další krok k chystané ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana. Žalovat ho chtějí pro hrubé porušení ústavy – a ve středu zveřejnili seznam všech činů, kterými měl prezident ústavu porušit.

Skutků sepsali dohromady 57. Senátoři původně avizovali, že jejich počet může být kolem dvou desítek, nakonec ale zveřejnění podkladů odložili s tím, že v průběhu jejich sestavování se počet rozrůstal. „Napadaly nás další a další,“ uvedl iniciátor žaloby, senátor Václav Láska.

27 skutků se týká personálií – situací, kdy Miloš Zeman odmítal jmenovat ministry, blokoval přijímání demisí, navrhoval vlastní kandidáty, nebo odmítal povyšovat některé osoby ve státních službách nebo jmenovat profesory. Průtahů a podmínek kolem jmenování profesorů a rektorů bylo šest.

Šestkrát za šest let se prezident také postaral o kontroverzi při udílení státních vyznamenání. 4 prohřešky se týkají soudů – tehdy prezident buď znevažoval jejich nezávislost, anebo se vměšoval do jeho rozhodování.

9 z celkem 57 skutků nahrávaly Rusku nebo Číně. Byly to třeba výroky o stabilizaci společnosti nebo novičoku, účast na vojenské přehlídce v Číně nebo účast na konferenci pořádané Jakuninem, spolupracovníkem ruské KGB.

Seznam činů senátoři zveřejnili v časové řadě – ta začíná rokem 2013, poslední Zemanovy činy jsou z ledna letošního roku.

„Žalobu chceme odvyprávět jako příběh. Příběh 6 let prezidentského mandátu, v němž prezident soustavně testoval nebo přímo překračoval hranice ústavy a porušoval zákony,“ doplnil Láska.

Mezi činy, které měly být za hranicemi ústavy, jsou třeba opakované problémy se jmenováním profesorů, jmenování Rusnokovy úřednické vlády, kontroverze kolem udílení státních vyznamenání nebo zasahování do volby ministrů budoucích vlád.

Senátoři do seznamu zařadili také průtahy se jmenováním a odvoláváním členů vlády, Zemanovy výroky na adresu NATO, Číny nebo Řecka nebo jeho účast na akcích a konferencích spojených s čínskou nebo ruskou vládou.

Zveřejněný seznam je dalším krokem senátorů k realizaci konkrétní podoby žaloby. Ta by podle nich měla být hotová za několik týdnů.

V souvislosti s výčtem skutků popsali senátoři i způsob, jakým budoucí žalobu sestaví:

„V tom příběhu budou pravděpodobně 4 jednání prezidenta, která svou intenzitou každé samo o sobě bylo přímým a hrubým porušením ústavy. Zároveň však tyto 4 skutky spolu s dalšími více než dvaceti počiny prezidenta budou podstatou tvrzení, že prezident setrvale pohrdá zákony a ústavním pořádkem státu, jehož je hlavou, a který se i svým slibem zavázal dodržovat,“ popisuje Láska důvod, kterým se měl prezident dopustit hrubého porušení ústavy a ústavního pořádku.

Reklama

Související témata:

Doporučované