Hlavní obsah

5G může vyvést Česko z recese. Změňte ekonomiku na digitální, říká expert

Rozhovor s Alešem Rodem, ředitelem výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Budování a rozšiřování sítí páté generace významně přispívá ke zvyšování tempa ekonomického růstu a zpoždění a vylučování konkurence na zavedení 5G sítí může přijít českou ekonomiku na desítky miliard korun.

Článek

Aktuální vhled do situace v Česku a ve světě nám dal ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

„V evropském měřítku jsme v míře konektivity a digitalizace hodně pod průměrem a 5G sítě se zatím testují v pěti městech. Podle harmonogramu měla proběhnout aukce kmitočtů v dubnu 2020, ale tu zbrzdily dvě skutečnosti. Odvolání šéfa ČTÚ a vyhlášení nouzového stavu. Aktuálně se počítá s aukcí v červnu a příděly pásem v následujícím roce,“ popisuje Rod aktuální stav rozvoje 5G sítí v Česku.

Největšími hráči na evropském trhu 5G sítí jsou přibližně s rovnými podíly společnosti Huawei, Nokia a Ericsson. Prvně jmenovaná je zmiňovaná jako možné bezpečnostní riziko, ale v žádné evropské zemi nebyla předem vyloučená z konkurenčního boje a veřejných soutěží.

„Z celé věci se stává politikum. Vyloučením velkého tržního hráče se věci vždy prodražují a zpomalují. Vyřazení firmy Huawei z výstavby 5G sítí a budování vysokorychlostního připojení v Česku by mohlo zvednout plánované investiční náklady až o 37 miliard korun,“ říká Rod. Tento finanční odhad ale vyplývá z analýzy, na níž se podílela i zmíněná čínská společnost Huawei.

Hlavním přínosem 5G zatím není zvýšení rychlosti přenosu dat z mobilních telefonů, protože to stávající infrastruktura mobilních operátorů s technologií LTE zvládá dobře.

„5G najde uplatnění především v oblasti Průmyslu 4.0, internetu věcí, autonomní dopravě a díky ní můžeme digitalizovat celé sektory služeb a budovat výrobní kapacity s využitím umělé inteligence,“ zdůrazňuje Rod.

Aleš Rod

Jeho výzkumný zájem se týká ekonomie regulace s aplikacemi v energetice a odpadovém hospodářství, veřejných financích a bankovnictví. Dále se zabývá ekonomií luxusu a analýzou stínové ekonomiky. V současnosti konzultuje projekty z digitální ekonomiky pro veřejný i soukromý sektor v ČR i v zahraničí, spolupracuje s Europe’s Research Alliance for a Digital Economy v Londýně a je členem správní rady Spotřebitelského fóra. Získal doktorát v oboru Ekonomická teorie na Vysoké škole ekonomické v Praze a nadále se věnuje akademické činnosti.

Lídry v budování 5G sítí jsou Jižní Korea, která má pokrytí pro 85 měst, Čína jich má 57 nebo Spojené státy americké, kde je síť dostupná již v 50 městech. Globální ekonomický „shutdown“ může sice některé infrastrukturní projekty včetně 5G sítí přibrzdit, ale určitě je nezastaví, navíc ekonomické oživení po recesi způsobené koronavirem může být díky síti páté generace podle Roda rychlejší. Také vyzdvihuje její prokazatelné přínosy v době pandemie.

„Pokrytí zdravotnických zařízení v Číně a Jižní Koreji 5G technologiemi pomohly při online konzultacích mezi lékaři a pacienty, umělá inteligence vyhodnocovala rentgenové snímky a šetřila čas lékařů nebo pomohla při nasazení robotický sterilizátorů.“

„Neměli bychom restartovat starou - analogovou ekonomiku, ale nastartovat ekonomiku novou – digitální, a udělejme to v Česku rychle a úsporně,“ vyzývá Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz.

Reklama

Související témata:

Doporučované