Hlavní obsah

5G síť v praxi v Kolíně. Rychlost přes 500 Mbit a odezva pár milisekund

5G síť v Kolíně.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Telekomunikační společnosti O2 a Cetin testují 5G síť v „nelaboratorních“ podmínkách ve středočeském Kolíně.

Článek

Konkrétně test spočívá ve zprovoznění jedné antény s technologií Massive MIMO 64×64, umístěné na střeše budovy nedaleko obchodního domu Futurum. O2 k šíření signálu využívá pásmo 3,5 GHz o šířce 60 MHz, které má zapůjčeno na měsíc od Českého telekomunikačního úřadu.

Na 5G telefonu od čínského výrobce Oppo technici před novináři ve čtvrtek naměřili rychlost 516 Mbit za sekundu a latence okolo 10 ms. V historii měření ukázali i odezvu okolo 8 ms.

„Očekáváme, že při finálním spuštění 5G sítí budeme dosahovat lepších odezev,“ okomentoval výsledky technický ředitel O2 Jan Hruška.

To má zařídit technologie zvaná Mobile Edge Computing neboli osazení samotné stanice dodatečnými servery, díky nimž nebude muset putovat signál až do jádra celé sítě (které se nachází v Praze), což ušetří řádově další jednotky milisekund v závislosti na vzdálenosti daného místa od metropole.

Na současných LTE sítích lze naměřit rychlosti v řádech desítek Mbit za sekundu a latence okolo 15 milisekund. Zpravidla jsou ale odezvy vyšší.

Právě latence je důležitá pro uvažovaná využití 5G sítí. „Jde o veškeré záležitosti, kdy na dálku odborník něco ovládá. Typicky se uvádí vzdálené chirurgické operace, které může specialista vykonávat tisíce kilometrů daleko od pacienta,“ uvádí technický ředitel Hruška příklad, kdy je pro fungování logicky nutné, aby odezva mezi zadáním akce a jejím výkonem byla co nejkratší.

Jako další příklad uvádí obecně případy, kdy se využívá výpočetní výkon v cloudu v hardwaru připojeném přes síť. Už dnes to je vidět na videohrách a virtuální realitě. To ukazovalo O2 přímo v Kolíně, když bylo možné si na stánku vyzkoušet rozšířenou realitu přes chytré brýle HoloLens a sdílené hraní hry ve virtuální realitě.

V obou případech aplikace neběžely přímo na hardwaru, ani brýle nebyly připojeny k žádnému dalšímu „železu“. Bezproblémově a „bez sekání“ fungovaly ze Švédska z datového centra Ericssonu.

V tomto ohledu se hodně čeká například v průmyslu a robotice. U robotů samotných bude možné se plně soustředit na design a materiály vhodné k jejich činnosti bez toho, aby hardware musel ustupovat kompromisům kvůli umístění a zapojení „mozku“ stroje. Ten bude běžet vzdáleně v cloudu.

Jak rádiovou, tak i technologii jádrové části samostatné zkušební sítě dodal švédský Ericsson. O2 uvádí, že dále chce testovat zařízení od různých dodavatelů, neznamená to tedy, že by na 5G sítích spolupracovalo jen s Ericssonem.

Síť páté generace otestoval už loni v létě v Karlových Varech Vodafone. Naměřil tehdy rychlosti okolo 1,8 Gbit, tedy 1800 Mbit za sekundu. O2 už na jaře zároveň spustilo díky spojení čtyř pásem LTE v Kolíně „skoro 5G síť“ nebo také 4,5G síť. Ta také vykazuje rychlosti ve stovkách megabit za sekundu, ale latence je na úrovni 4G.

Zatímco tuto 4,5G síť mohou používat i běžní Kolíňané, pokud mají vyhovující telefon či jiné zařízení, aktuální test 5G sítě je jenom pro potřeby O2, nikdo z vnějšku by se do sítě dostat neměl.

Reklama

Související témata:

Doporučované