Hlavní obsah

5G sítě by mohly ohrozit přesnost předpovědi počasí. Může jít dokonce o lidské životy, varují vědci

Vědci varují, že 5G sítě ohrozí přesnost předpovědi počasí.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Na půdě americké vlády se odehrála nečekaná meziagenturní bitva. Jednalo se v ní o plánech další generace bezdrátových technologií, známých jako 5G. Mohly by totiž ohrozit přesnost předpovědi počasí. NASA a Národní úřad pro oceán a atmosféru varují, že právě antény 5G sítí budou vysílat signály tak silné, že by mohly zasáhnout i do frekvencí, které obě organizace používají ke sledování molekul páry ve vzduchu.

Článek

Zavedení 5G sítí by mohlo výrazně zhoršit kvalitu meteorologických předpovědí, varuje studie v prestižním časopise Nature. Toho se obávají také americké agentury NASA a NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru). Vědci podle nich totiž nebudou schopni odlišit signály těchto sítí od dat o srážkách a vlhkosti.

Meteorologové po celém světě se obávají, že příchod 5G sítí bude mít negativní dopad na jemné satelitní přístroje, které se využívají pro předpovídání změn v zemské atmosféře. Důsledky by mohly být vážné: zhoršené možnosti předvídání počasí, neschopnost varovat před silnými bouřemi – a tedy i ztráty na lidských životech a majetku.

„Způsob, jakým se 5G sítě zavádějí, vážně ohrožuje naši schopnost předvídat velké bouře,“ varoval v deníku Guardian meteorolog Tony McNally z European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. „V důsledku by to mohlo znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Jsme tím velmi zneklidnění.“

Hlavním problémem jsou právě rádiové frekvence, které budou používat 5G sítě. Ty by mohly narušovat přístroje umístěné na satelitech.

Typickým příkladem je podle vědců frekvence 23,8 GHz. Vodní pára na této specifické přirozené vlnové délce vydává slabý signál – a právě tato data měří a monitorují meteorologické satelity. Z nich pak odvozují a předvídají, jestli se v dané oblasti může objevit riziko bouřky nebo jiný meteorologický extrém. Píše časopis Nature.

Agentury požadují přísná omezení síly signálu

Na stížnosti ale Federální komunikační komise, která uděluje licenci operátorům s 5G sítěmi, uvádí, že tyto obavy jsou přehnané.

Zmatek, který by v nich 5G nadělalo, ale může spolehlivost predikcí údajně zhoršit až o 30 %.

Mobilní sítě 5G budou proti stávající technologii LTE znamenat především výrazně větší rychlost datových přenosů. Ta by měla být v řádech Gbit/s, tedy až stonásobná. Sítě slibují také mnohem kratší odezvu a širší možnost využití pro tzv. internet věcí, tedy komunikaci zařízení mezi sebou bez účasti člověka. S využitím 5G se počítá například ve zdravotnictví, v autonomních dopravních systémech, v nasazování umělé inteligence nebo v rámci automatizovaného řízení.

Reklama

Doporučované