Hlavní obsah
Online

Proč jsem pro nouzový stav, píše Hamáček Babišovi

Tisková konference, na které ministr zdravotnictví představuje plošnou testovací studii.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku se vyšplhal na 6961. V pondělí jich přibylo 154, nejvíc za pět dní. Vyléčených z nemoci covid-19 je 1752 pacientů, s onemocněním zemřelo 201 lidí.

- Tento týden se rozběhne studie, která má zmapovat skutečný rozsah nákazy mezi lidmi. Plošné testování se bude týkat Prahy, jižní Moravy, Litoměřicka a Litovelska. Stát chce otestovat 27 tisíc. Očekává se, že čísla skutečně nakažených se budou pohybovat v řádu procent. Znamenalo by to, že větší vlny epidemie ještě přijdou.

- Poslanci by v úterý mohli rozhodnout, zda kabinetu umožní zvýšit příští rok strukturální deficit a jen postupně jej snižovat v dalších letech. Budou se také zabývat možností odkladu nájemného v bytech v době koronaviru, kterou vrátil Senát.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v pondělí

  • Dali jsme 1,2 bilionu, chválí se vláda. Jen sliby, namítá opozice

    Ministryně financí na svém twitterovém účtu vyčíslila peníze, které půjdou ze státního rozpočtu na podporu české ekonomiky na 1,2 bilionu korun. Podle ministryně se Česko řadí mezi země, které na záchranu hospodářství dávají nejvíce. Zástupci opozice věc tak růžově nevidí. „Stát prakticky ještě nic konkrétně nevydal, zatím běží první platby v rámci ošetřovného, jen minimum firem dostalo peníze z COVIDu a Antviru na účty. Drtivá většina zatím dostala jen sliby,“ komentoval prohlášení lidovecký poslanec Marian Jurečka.

  • Poslanci zvýšili ošetřovné zavedené kvůli zavření škol

    Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se zřejmě zvýší. Zpětně od dubna má podle vládní novely činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Předlohu dnes schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze Sněmovna. Stát by měl podle novely vyplácet zaměstnancům ošetřovné nejdéle do letních prázdnin.

    Ošetřovné nově dostanou podle schváleného pozměňovacího návrhu koaličních poslanců Romana Sklenáka (ČSSD) a Jany Pastuchové (ANO) také lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Podmínkou bude to, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění.

  • Hamáček: Přizpůsobíme se, proti vůli premiéra nemá smysl jít

    Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve dal najevo, že by prodloužení nouzového stavu považoval za vhodné, proti vůli premiéra to ale podle něj nemá smysl. „Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,“ uvedl Hamáček pro Novinky.cz.

  • Proč jsem pro nouzový stav, píše Hamáček Babišovi

  • Hamáček: Vydám pokyn k ukončení centrální distribuce ochranných pomůcek

  • Prymula: Astmatici možná dostanou výjimku z nošení roušek

    Výjimku z povinného nošení roušky na veřejnosti by mohli dostat lidé trpící astmatem. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula dnes v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že vnímá problém, kterým těmto pacientům působí zakrývání dýchacích cest. Poukázal na to, že už dřív stát povolil nenosit roušku autistům.

    „Vnímáme ten problém, budeme se tím zabývat,“ reagoval na dotaz týkající se astmatiků.

  • Babiš čeká na vládě střet o prodloužení nouzového stavu

    Kabinet se zatím nerozhodl, zda bude žádat poslance o možnost nouzový stav znovu prodloužit. Šéf Ústředního krizového štábu a předseda ČSSD Jan Hamáček opakovaně prohlásil, že prodloužení nutné bude, argumentuje především snazšími centrálními nákupy ochranných prostředků. Babiš v pondělí vyzval členy kabinetu, aby si na otázku vytvořili každý vlastní názor. Z došlých odpovědí vyplývá, že ministři sociální demokracie chtějí stav nouze prodloužit, ministři za ANO nechtějí, řekl dnes večer premiér na Primě.

  • Babiš nechce prodlužovat nouzový stav

    Premiér Andrej Babiš ani ostatní ministři za ANO nechtějí dál prodlužovat nouzový stav, který v Česku platí do konce dubna kvůli šíření koronaviru. V televizi Prima dnes předseda vlády řekl, že ministři za sociální demokracii jsou naopak pro prodloužení. Vláda bude tento rozpor mezi koaličními partnery řešit ve čtvrtek. „Musíme si vyříkat argumenty,“ uvedl Babiš.

  • Požadavky na očkování dětí se uvolní, ale pouze částečně

    Požadavky na očkování dětí se uvolní méně, než jak to chtěl Senát. Sněmovna schválila svou verzi, která jen zmírňuje povinnost očkování kvůli pobytu na školách v přírodě. Rozhodla také o tom, že očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Změny přinese novela o ochraně veřejného zdraví, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

    Poslanci odmítli snahu senátorů, aby se povinnost doložit očkování nevztahovala na soukromá zařízení pro předškolní děti a aby dítě před nástupem do mateřské školy nemuselo být očkováno proti žloutence typu B. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to odmítl s tím, že by změny mohly vést ke snížení kolektivní imunity.

  • V Česku již zemřelo přes 200 lidí nakažených koronavirem

    V Česku dosud zemřelo 201 pacientů s novým koronavirem. Celkový počet prokázaných případů nemoci covid-19 je 6961, za dnešek jich zatím přibylo 61. Počet vyléčených stoupl od dnešního rána o 156 na 1753. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví.

    V pondělí zaznamenali zdravotníci v Česku 154 nových nakažených, nejvíc od minulé středy. Dnes přibylo 61 nových případů, což je zatím nejnižší denní přírůstek od 14. března.

  • Preventivní karanténu bude od středy ukončovat praktický lékař

    Nařízenou preventivní karanténu, kterou museli dodržovat lidé, kteří sice neměli test na covid-19 pozitivní, ale byli s někým nemocným v kontaktu, budou od středy ukončovat praktičtí lékaři. Někteří ale den před začátkem této povinnosti potřebné rychlotesty nemají, řekl ČTK předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Budou tak dál posílat pacienty na odběrová místa. Ukončovat karanténu rychlotestem vyšetřujícím protilátky s negativním výsledkem nařídilo Ministerstvo zdravotnictví lékařům 16. dubna.

  • Sněmovna schválila osvobození vylitého piva od spotřební daně

    Pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím. Dnes to schválila Sněmovna v novele zákona o spotřebních daních, která upravuje stahování cigaret se starým kolkem z trhu. Novelu nyní dostane k projednání Senát. O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální.

  • Praha 8 požádá o kontrolu zakázek spojených s bojem proti koronaviru

    Radnice Prahy 8 požádá magistrát o kontrolu veřejných zakázek městské části spojených s opatřeními v boji proti koronaviru. Zároveň nechá udělat externí audit všech útvarů radnice, které měl na starosti již bývalý radní Josef Slobodník (dříve ODS). Rozhodli o tom dnes zastupitelé městské části. Důvodem kontrol je zapojení Slobodníka do kauzy údajného úplatku za dezinfekci veřejných prostor v Praze 8. Slobodník jakoukoliv spojitost odmítl. Ke kauze se dnes na jednání zastupitelů vyjádřil i primátor Zdeněk hřib (Piráti).

  • Senátor Jan Horník žádá o informace o nakažených ze všech obcí

    Senátoři za Karlovarský kraj žádají souhrnné informace o počtu nakažených onemocněním covid-19, uzdravených a úmrtích za jednotlivé obce. Podle místopředsedy Senátu a starosty obce Boží Dar Jana Horníka (STAN) by bylo vhodné, aby starostové znali údaje například i o sousední obci. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise (ANO) ale starostové všechny podstatné údaje mají.

  • Liberecký kraj zvažuje sdružený nákup ochranných pomůcek

    Liberecký kraj zvažuje do budoucna sdružený nákup ochranných pomůcek, do něhož by se mohly přihlásit nejen krajské organizace, ale také nemocnice, města a obce. Na dotaz ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). S podobnými nákupy má Liberecký kraj dlouholeté zkušenosti. Centrálně nakupoval v minulých letech třeba plyn a elektřinu na komoditní burze, telekomunikační služby, ale také například spotřební materiál v elektronických aukcích.

  • Noc kostelů se posouvá jen o týden na 12. června

    Noc kostelů, při níž se veřejnosti ve večerních a nočních hodinách otevírají chrámy, katedrály, kaple a další sakrální památky, se přesouvá na 12. června. Na webu to dnes uvedla Česká biskupská konference. Původně se akce měla konat 5. června.

  • STAN chystá ústavní stížnost na uzavření hranic

    Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) chystá ústavní stížnost na rozhodnutí vlády zakázat kvůli pandemii koronaviru vycestovat z České republiky. Předložit ji mají senátoři. Senátor David Smojlak na Twitteru uvedl, že žádná vláda nesmí takto lehkovážně zacházet se základními právy a svobodami a uzavírat hranice jen pouhým usnesením. K plošnému uzavření hranic není podle něj žádný důvod ani kvůli šíření nákazy a v Evropě nemá obdoby.

  • O chystané plošné testování je v Litovli už nyní velký zájem

    Značný zájem už mají obyvatelé Litovle na Olomoucku o chystané plošné testování na nákazu novým typem koronaviru, kvůli které bylo město v březnu spolu s nedalekým Uničovem a okolními obcemi na dva týdny izolováno od okolního světa. Testování obyvatel Litovle, Uničova a Olomouce začne v pátek. Odborníci by ze získaných údajů měli zjistit, jak moc je populace novým koronavirem způsobujícím onemocnění covid-19 zasažena.

  • V Brně budou ve čtvrtek dva stany na plošné testy

    Na Moravském náměstí v Brně a na parkovišti mezi Fakultní nemocnicí Brno a univerzitním kampusem budou ve čtvrtek dva stany, kde budou moct lidé podstoupit plošné testování kvůli nemoci covid-19. Plošné odběry budou na více místech republiky, výsledky poslouží k vytvoření studie kolektivní imunity.

Reklama

Hlavní zprávy