Hlavní obsah
Online

Zavřelo jen 1200 škol. Je to debakl, vzkázal odborům ministr školství

Foto: pixabay.com/wokandapix

Lavice v tisícovkách škol po Česku zůstanou ve středu prázdné.

Reklama

aktualizováno •

Školské odbory původně tvrdily, že se do stávky zapojí kolem 6 tisíc škol – tedy polovina z nich. Zavřeno nakonec zůstalo jen přes 1200 škol, další omezily výuku.

Článek

Odbory se pro vyhlášení stávky rozhodly minulý týden poté, co se ministr školství Robert Plaga s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodli na zvýšení tarifů učitelů o osm procent. Toto zvýšení základů platů v pondělí schválila i vláda. Odboráři požadovali růst tarifů o deset procent. Podle nich ministr porušil slib, který jim dal.

Premiér i ministr školství označili stávku za zbytečnou. V průběhu středy se ukázalo, že stávka neměla jednoznačnou podporu. Podle Ministerstva školství to v závislosti na regionu bylo mezi 11 a 24 procenty. Úplně zavřeno mělo přes 1200 škol, odbory ale trvají na tom, že polovina všech škol podpořila stávku alespoň částečně nebo slovní podporou.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka navíc není počet stávkujících škol důležitý a ministr by měl být znepokojen, i kdyby jich byly jen desítky.

  • Stávkují i Nizozemci

    Shodou okolností ve středu stávkují i nizozemští učitelé. Zavřeno zůstalo více než čtyři tisíce škol po celé zemi. Ministr školství Arie Slob už odmítl, že by vláda tlaku učitelů ustoupila a poslala do školství další peníze.

  • Online přenos končí

  • Ministr: Stávka je debakl odborů

    Ministr školství Robert Plaga označil stávku ve školách za debakl odborů. „Nebyl k ní důvod,“ uvedl ministr. Počty zapojených škol, o nichž odbory mluví, podle Plagy neodpovídají skutečnosti.

    „Rozhodně to není tak, že odborářská stávka byla masově podpořena. To je iluze, kterou se snaží vytvořit pan Dobšík (předák školských odborů František Dobšík),“ řekl Plaga.

  • Stávkuje nás 20. Včetně školníka

    Na českolipském gymnáziu stávkují jen někteří učitelé. Výuka probíhá ve všech třídách podle upraveného rozvrhu. „Stávkuje nás dvacet včetně školníka,” informovala o situaci učitelka z českolipského gymnázia Lenka Česenková.

    Jako zaměstnanec s vysokoškolským vzděláním se necítí dostatečně oceněná. „Myslím, že svou práci dělám zodpovědně. Ráda bych dostala peníze navíc do základního platu. Ve chvíli, kdy nejsem třídní a nevyjdou na mě přesčasové hodiny, mám rázem na výplatě i o několik tisíc korun méně,” komentuje důvod zapojení do stávky Česenková.

    „Nelíbí se mi ani neustálé nedodržování slibů a manipulace s informacemi, které pak vyvolávají rozpory i mezi učiteli,” dodává. To je podle ní i důvod, proč se někteří její kolegové do dnešní stávky nezapojili.

    Upravená výuka na českolipském gymnáziu.

  • Odbory: Stávka není zpackaná

    Podle odborů se do stávky nakonec aktivně zapojily 4 tisíce škol. Z toho je úplně zavřených 1221 škol, na zbytku je omezena výuka. Další školy prý odborům posílají podporu mailem.

    „Odmítám slova, že stávka byla zpackaná,“ řekla na brífinku školských odborů jejích místopředsedkyně Markéta Seidlová s odkazem na ministra školství Roberta Plagu, který pondělní čísla odborů, že se do stávky zapojí šest tisíc škol, zpochybňoval. Více jak polovina škol se podle Seidlové do stávky zapojila, a ministr by je měl vyslechnout.

    Podle Dobšíka ministr nedůstojnou hrou s čísly podvedl nejen odbory, ale i premiéra Andreje Babiše. „Chceme teď jednat už ne s vládou, ale s Poslaneckou sněmovnou,“ řekl na brífinku Dobšík.

  • ODS: Učitelům 150 %

    Občanští demokraté prosazují, aby učitelé měli platy o polovinu větší, než je průměrná mzda v Česku.

  • Rodičům pomáhá i plzeňská zoo

    Zatímco pražská zoo dnes vítá děti za symbolické korunové vstupné, plzeňská zoo pomáhá rodičům pomocí příměstského tábora. Tábor měl kapacitu 70 dětí, nakonec jich přišlo 19. Čeká je prohlídka zoo, ukázka krmení zvířat, hry či tvořivá dílna, řekla Klára Stuchlová z environmentálního centra zoo.

  • Ministerstvo: Stávkuje maximálně čtvrtina škol

    Podle ministerstva školství se ke stávce v jednotlivých krajích připojilo 11 až 24 procent škol. Vyplývá to z údajů ze 75 procent škol v 9 krajích, sdělil úřad. Školské odbory přitom avizovaly, že se do stávky zapojí více než polovina škol.

  • Hlasování učitelů

    V některých školách učitelé o tom, zda budou stávkovat, hlasovali.

  • Zoo Praha pro děti za korunu

    Zoo Praha ve středu nabízí vstupné pro studenty a děti za korunu, dospělí zaplatí snížené vstupné.

  • Shání se náhradní diváci místo žáků

    Stávka učitelů přináší i nečekané komplikace. Pěvecký sbor přišel o diváky na své vystoupení a narychlo tak sháněl náhradní.

  • Pirát spočítal, kolik škol stávkuje v Praze

    Pražský radní Vít Šimral spočítal, kolik škol se zavře v hlavním městě. Úplně zavřených škol není ani 40, další omezují výuku. Otevřou téměř všechny mateřské školy.

    Některé městské části v hlavním městě nabízejí rodičům pomoc s hlídáním dětí.

  • Proč přesně učitelé stávkují?

    Podle expertů dluží český stát učitelům na platech 500 miliard korun. To ale překvapivě není důvodem, proč stávkují – je jím hádka o vzoreček, kterým se vypočítávají platy. Rozbor toho, proč dnes vaše děti zůstaly doma, čtěte zde:

  • Stávka za stávku

    Kolují mimo jiné i vtipy o tom, že studenti by měli začít stávkovat za to, aby učitelé stávkovali.

  • Rozhořčení žáků na sítích

    Odhadem polovina škol se do stávky nezapojila a žáci tak mají běžnou výuku. To vyvolalo rozhořčení na sociálních sítích.

  • Opozice: Babiš neplní sliby

    Kvůli středeční stávce učitelů se už v úterý strhla přestřelka ve Sněmovně mezi opozicí a vládním stranami. Podle ODS premiér Andrej Babiš neplní sliby, které učitelům dal. Hnutí STAN zase požaduje, aby se platy zvýšily o 15 %, jak bylo původně dohodnuto.

    Celé dění si připomeňte zde:

Reklama

Hlavní zprávy