Hlavní obsah

60 měst chce otestovat nejrychlejší internet, jaký kdy v Česku byl

Jízdní řád 5G: jak bude vypadat nástup nejrychlejšího internetu v Česku.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř šedesátka českých měst a obcí má zájem zúčastnit se testování možností 5G sítí, které násobně zvýší rychlost a velikost objemu přenosu dat. Projekty obce zaslaly ministerstvu průmyslu.

Článek

Ministerstvo průmyslu do konce roku vybere pět měst s nejlepšími projekty, které otestují 5G sítě, jež přinesou do Česka dosud nevídanou rychlost internetu.

Ministerstvo vybrané obce spojí s operátory, výzkumnými firmami a institucemi a budou vytvářet a testovat inovativní aplikace užitečné pro občany i průmysl, řekl náměstek ministra průmyslu Petr Očko na brněnském strojírenském veletrhu na konferenci pořádané Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj.

„Naše soutěž nemá za cíl pokrytí měst 5G sítí, to už se stejně postupně děje. Chceme vybrat ta města, která jsou připravená vytvořit přínosné projekty. Od 14. října chceme spustit druhé kolo soutěže a nyní už chceme od měst konkrétní koncepty,“ uvedl Očko.

Na kvalitních projektech podle něj budou ochotni participovat i operátoři. Zkušenosti například z Itálie ukazují, že projekty se státní podporou, které začaly fungovat v roce 2017 a příští rok budou končit, jsou natolik úspěšné, že by měly na komerční bázi fungovat i nadále. „Naše podpora je v tom, že propojujeme aktéry a poskytneme peníze na experty, kteří budou ve spojení s účastníky, budou organizovat aktivity, dělat osvětu a spolupracovat na vývoji řešení,“ popsal Očko.

Sítě označované jako 5G mají výrazně pomoci s digitalizací státu a přinesou nové možnosti využití nejen v Průmyslu 4.0, ale i v dopravě a jejím řízení, mohou zvýšit bezpečnost provozu, běžnou věcí se stane internet, který souvisí s tzv. chytrými městy a chytrými domácnostmi. Očko zmínil i využití ve zdravotnictví či meteorologii. Výrazně přístupnější se stane virtuální a rozšířená realita, která potřebuje k bezproblémovému chodu prostor pro tok obrovského množství dat.

Anketa

Jak rychlý máte doma internet?
Netuším
6,3 %
do 10 Mbit/s
12,7 %
10 - 20 Mbit/s
21,2 %
20 - 50 Mbit/s
28,3 %
Víc než 50 Mbit/s
31,5 %
Celkem hlasovalo 410 čtenářů.

Podle Petra Vítka z agentury CzechInvest je dobrým příkladem rozšíření 5G sítí Jižní Korea, kde už je využívá jeden milion obyvatel. „Do jejich zprovoznění byl průměrný objem využitých dat za jeden měsíc u obyvatele pět GB, nyní je to čtyřnásobek,“ řekl Vítek. Někteří odborníci míní, že 5G sítě nebudou využitelné, pokud nebude do každého domu zavedený optický kabel.

Podle Očka roste zájem o internet stojící na 5G sítích nejen u velkých průmyslových firem, ale postupně i u středních a malých podniků. Stát má strategii na zavádění 5G sítí a bude podporovat inovační centra, která firmám se zaváděním nových technologií pomáhají. Zároveň usiluje s ministerstvem školství o vyšší digitální gramotnost, aby lidé dokázali přínosy 5G sítí co nejvíce využít.

Reklama

Doporučované