Hlavní obsah
Online

Jak to bude s návratem do škol? Babiš, Smejkal a spol. to proberou ve čtvrtek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Denní počty nově odhalených případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál klesají. V pondělí testy odhalily 6865 pozitivních, nejméně ve všední den od 14. prosince. Oproti předchozímu pondělí je to zhruba o 1400 méně. Index skóre PES zůstává na 59 a reprodukční číslo v úterý mírně vzrostlo na 0,85. Více zjistíte ZDE.

- Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou školy pro děti bezpečné a bylo by vhodné je co nejdříve otevřít. Vychází z výsledků studie, na které se Středočeský kraj podílel. Hejtmanství testovalo děti ve školách pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti nebo složkách Integrovaného záchranného systému. Kraj používal neinvazivní PCR testy, pouze minimum bylo pozitivních.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Návrat dětí do škol se má projednávat ve čtvrtek

    Premiér Andrej Babiš (ANO) má společně s ministry zdravotnictví, vnitra a obrany a epidemiologem Petrem Smejkalem posuzovat ve čtvrtek ráno v rámci dalšího jednání Rady vlády pro zdravotní rizika plán návratu dětí do škol po odeznění epidemické vlny.

    Pro ČTK to uvedl mluvčí vlády Vladimír Vořechovský.

    Zatím by se školy měly podle plánu vlády začít otvírat nejdříve od 12. dubna, A to za přísných hygienických podmínek včetně pravidelného testování žáků.

    Ministerstvo školství má podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) vše pro návrat žáků do škol připravené. V únoru školám poslalo 3,5 milionu respirátorů, v přepočtu by se mělo jednat o deset kusů na jednoho zaměstnance.

  • Pražský maraton se odkládá na říjen

    Běžci si budou muset počkat na maraton v ulicích hlavního města až na podzim. Konkrétně nový termín byl ohlášený na 10. října. Uvedli to pořadatelé seriálu RunCzech během živého streamu na svých webových stránkách.

    Během února už přitom pořadatelé avizovali první posun, a to z kraje května na jeho konec.

    „Jsme pořád v situaci, kdy se můžeme oficiálně potkávat ve dvou lidech a není žádná garance, jestli se to změní. Vstupují do toho produkční lhůty, veškerý materiál se musí objednat tři měsíce dopředu,“ vysvětlil Tomáš Coufal, který má u pořadatelské společnosti RunCzech na starosti regionální závody. Dodal zároveň že pražského maratonu se účastní tisíce lidí.

    V původním termínu 3. května mají pořadatelé v plánu spustit virtuální maraton. První větší běžecká akce je tak plánovaná na začátek léta – jde o půlmaraton, který by se měl uskutečnit v Karlových Varech 26. června.

  • Reakce na poslance bez roušky. Za nepřístojné chování v Parlamentu by mohla hrozit pokuta

    Za nepřístojné chování v Parlamentu by mohla poslancům hrozit pokuta až do výše součtu jednoho platu a paušálních náhrad. Nový přestupek navrhla vložit do sněmovního jednacího řádu skupina poslanců v čele s Radkem Vondráčkem (ANO) zjevně v reakci na chování dvojíce nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka (oba Volný blok), kteří v dolní komoře odmítají nosit respirátor nebo roušku. Pokud by se navíc poslanci dopustili více přestupků, mandátový a imunitní výbor by jim mohl v jediném disciplinárním řízení udělit sankci za každý z nich.

  • Praha odpustí hospodským poplatky za zahrádky

  • Pecková: Školy jsou podle studie bezpečné, měly by se otevřít

    Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou školy pro děti bezpečné a bylo by vhodné je co nejdříve otevřít. Vychází z výsledků studie, na které se Středočeský kraj podílel. Hejtmanství testovalo děti ve školách pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti nebo složkách integrovaného záchranného systému. Kraj používal neinvazivní PCR testy, pouze minimum z nich bylo pozitivních, uvedla dnes Pecková. Ve středních Čechách funguje téměř 90 škol pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti nebo složkách integrovaného záchranného systému, dochází do nich nepravidelně zhruba 1 600 dětí. „Uzavření škol má velmi malý vliv na věkovou skupinu malých dětí, co se týče šíření viru. Školy jsou bezpečné, a dokonce se v některých věkových skupinách ukázalo, že vládní opatření, která zavřela školy, mají dokonce kontraproduktivní vliv,“ uvedla Pecková. U starších dětí totiž počet pozitivních testů po zavření škol vzrostl. Pravděpodobně se tak nakazily od svých blízkých dospělých.

  • Zemřel ředitel odboru pro válečné veterány Vávra, podlehl covidu-19

    V Ústřední vojenské nemocnici v Praze dnes zemřel ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany plukovník Karel Vávra. V 50 letech podlehl onemocnění covid-19. Vávra sloužil v armádě od roku 1990. Vystudoval obor Ekonomika armády na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově a dvousemestrální specializovaný kurz na Právnické fakultě Univerzity Karlovy se zaměřením na sociální politiku. Následně absolvoval doktorské studium v oboru Ekonomika obrany státu na Univerzitě obrany v Brně. Působil i v zahraniční misi SFOR v Bosně a Hercegovině. Od loňského dubna vedl odbor pro válečné veterány ministerstva obrany.

    Foto: army.cz

    Karel Vávra v 50 letech podlehl nemoci covid-19.

  • Předseda Senátu o prvních respirátorech z linky darované Tchaj-wanem

  • Koronavirus dopadl na nízkopříjmové rodiny, problémy mají hlavně ženy

    Koronavirová pandemie zhoršila situaci rodin, které již před krizí patřily mezi nízkopříjmové nebo byly ohrožené sociálním vyloučením. Brněnská nezisková organizace Ratolest zaznamenala negativní dopady především u žen, které jsou často v pozici samoživitelek a pracují v nejvíce postižených sektorech, jako je gastronomie. Trvale se zvyšuje počet klientek, matek, které problémově užívají alkohol, řekla za Ratolest Anna Kupcová. I když se každá rodina nachází v jiné životní situaci, existují společné rysy vyplývající z pandemie a z opatření proti jejímu šíření. Jde především o eskalaci závislostí, domácího násilí, zhoršení duševního zdraví nebo finanční potíže vzniklé výpadkem příjmu. Často se to týká žen, které pracovaly bez smlouvy.

  • Do nemocnic v Praze a Brně přišel lék od Regeneronu, rozdělí ho dál

    Do fakultních nemocnic v Praze a Brně dorazily dnes dopoledne první léky na covid-19 od firmy Regeneron. Ve třech dodávkách v březnu, dubnu a květnu má přijít 12 000 dávek, rozdělí se do dalších nemocnic. Dnes o tom informovala pražská Fakultní nemocnice v Motole, která bude koordinovat rozdělování léku do nemocnic v Čechách. FN Brno takto bude fungovat pro Moravu. Lék se bude podávat ohroženým skupinám pacientů, které má chránit před hospitalizací. Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imdevimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche. Jde o směs protilátek. „Hlavním smyslem je ochránit nejrizikovější pacienty před těžkým průběhem nemoci covid-19, a tím zmírnit současný enormní tlak na přetížené nemocnice,“ řekl k tomu ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

  • Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu: Zavřené budou i večerky

  • Prodejci: Uzavření obchodů na Velký pátek výrazně zvýší koncentraci lidí

    Uzavření obchodů na Velký pátek podle prodejců výrazně zvýší koncentraci zákazníků ve čtvrtek, sobotu a neděli. Podle Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb se dá předpokládat, že čtvrteční předvelikonoční rodinné nákupy přemění prodejny v prostory, kde nebude možné dodržovat všechna protiepidemická opatření. Dnes to řekla prezidentka unie Renáta Burianová. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR apeluje na vládu, aby urychleně zákaz zrušila. Mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček upozornil, že potraviny si lidé nakoupit musejí. „Při zavřeném pátku se počet zákazníků navýší ve čtvrtek podle expertního odhadu až o 70 procent oproti stejnému dni v předcházejících letech, v sobotu pak o 50 procent,“ řekl. Kvůli limitu 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka to bude podle Marečka znamenat, že lidé budou stát ve frontách před obchody. „My v našich prodejnách děláme pro ochranu zdraví zákazníků i zaměstnanců maximum, doufáme, že stejným způsobem zvažuje svoje rozhodnutí také ministerstvo zdravotnictví. Přesto jsme s přípravami na zavření prodejen začali, protože vládní opatření musíme respektovat,“ dodal.

  • ODS: Děti při návratu do škol testujte PCR testy ze slin, ne antigenními testy

    Zástupci pražské ODS požadují změnu plánovaného testování dětí na covid-19 při návratu do škol. Podle občanských demokratů by měly být místo antigenních testů použity pravidelné PCR testy ze slin prováděné doma. Prokázala to pilotní testování dětí v pražských školách, sdělila dnes mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Zkušební testování dětí se uskutečnilo kupříkladu na školách v Praze 6 nebo 9. Vyjádření ministerstva školství ČTK zjišťuje. Školy by se měly podle nynějších plánů vlády začít otevírat od 12. dubna. Antigenní testy jsou levnější než PCR a dříve je znám výsledek, jsou ale méně přesné. „Pilotní testování ukázalo, že je nutné vynechat nepříjemný stěr z nosu. Pravidelné PCR testy ze slin prováděné v domácím prostředí a jejich vyhodnocování metodou poolování mohou přinést optimální a všemi akceptovatelné řešení, jež dokáže odhalit spolehlivě i nebezpečné mutace, kterých se vláda bojí,“ uvedla radní Prahy 6 Marie Kubíková (ODS).

  • Kardiologové: Někteří lidé mají po covidu kardiovaskulární problémy

    Někteří lidé mají po prodělání covidu-19 kardiovaskulární problémy. Kardiologové zaznamenávají případy, kdy jinak zdraví lidé mají krátce po covidu-19 akutní infarkt myokardu způsobený krevními sraženinami. Pacienti s covidem-19 mohou trpět kardiovaskulárními problémy kvůli tomu, že srdeční sval nemá při postižení plic dostatek kyslíku. Lékaři evidují i případy, kdy pacienti měli zánětlivé postižení srdečního svalu nebo komplikace v důsledku srážení krve.

  • „Cítil jsem, jak z mého těla odchází život. Ovládl mě pocit, že je to přirozené“

    Několik dní o sobě vůbec nevěděl a po návratu z nemocnice prakticky nespí. Bývalý motocyklový kaskadér Marek Matoušek popisuje svůj vítězný boj s covidem-19.

  • Lázně žádají vládu o pomoc s obnovou lázeňské péče

    Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR požádaly dopisem vládu o pomoc se stabilizací lázní, které výrazně zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Navrhují urychleně umožnit lázním starat se i o pacienty po nemoci covid-19, ale také začlenění lázní do Národního plánu obnovy. Dopis zaslali zástupci obou organizací vládě v pondělí, informovala tajemníce Sdružení lázeňských míst České republiky Jitka Ettler Štěpánková. Lázeňská města i provozovatelé lázní připomínají, že se střídají období, kdy lázeňská zařízení mohou poskytovat lázeňskou léčbu a kdy jsou uzavřena či omezena a kdy na ně dopadají vládní opatření, dramaticky ovlivňující život a lokální ekonomiku. Navrhují proto několik kroků, které by lázním v současné situaci pomohly. „Za velkou příležitost považujeme nově připravovaný program Národní plán obnovy. Pokud byste do něj zařadili komponentu léčebného lázeňství, bylo by možné realizovat opatření, kterými by se české lázeňství posunulo a například v rámci preventivních programů pomáhalo posilovat zdraví občanů, zlepšovat kvalitu života s dopadem na HDP a konkurenceschopnost ČR,“ uvádí se v prohlášení lázeňských měst a provozovatelů.

  • Nakoupili suroviny na mazance, pak vláda řekla, že na Velký pátek bude zavřeno

    Vládní rozhodnutí o uzavření všech obchodů na Velký pátek zkomplikovalo situaci zlínské Bistrotéce Valachy. Počítala s tím, že bude mít běžně otevřeno, má nakoupené suroviny na obědy s sebou, lidé si měli také vyzvedávat objednané mazance či různé občerstvení na Velikonoce. Prodej velikonoční nabídky měl v této ekonomicky náročné situaci pomoci, rozhodnutí o uzavření obchodů však vše zkomplikovalo, řekla dnes mluvčí bistrotéky Martina Žáčková. Problém podle ní je, že rozhodnutí o uzavření obchodů přišlo na poslední chvíli. „Kdyby přišlo minulý týden, bylo by to daleko jednodušší,“ uvedla Žáčková. „Počítali jsme s tím, že budeme mít normálně otevřeno. Kromě prodeje potravin nabízíme i polední menu s sebou. Budeme muset rušit páteční obědy, na které jsme už měli nakoupené suroviny, jde asi o 200 porcí. Část zřejmě zamrazíme, část ale budeme muset odepsat, což jsou další náklady, které jsou v tomto napjatém hospodaření citelné,“ uvedla Žáčková.

  • Na Pardubicku zrušili stav hromadného postižení osob

    Necelý měsíc poté, co byl na území Pardubického kraje vyhlášen stav hromadného postižení osob, rozhodlo představenstvo Nemocnice Pardubického kraje o jeho zrušení. Důvodem je objektivně klesající zátěž a celkový pozvolný pokles trendu nově hospitalizovaných pacientů. Situace na standardních odděleních se tak začíná postupně stabilizovat, minimálně co do počtu hospitalizovaných. V intenzivní péči zůstává i nadále vážná. „Až do 16. března se počty pacientů hospitalizovaných v nemocnicích Pardubického kraje pohybovaly významně nad hranicí 500. Od druhé poloviny března nemocnice zaznamenávají postupný pokles počtu pacientů hospitalizovaných na standardních odděleních. A k dnešnímu dni je zde hospitalizováno 428 pacientů s koronavirem, z toho jich 65 vyžaduje intenzivní péči. Situace se tak v tuto chvíli začíná postupně stabilizovat. Je to určitě dáno i tím, že na krajské úrovni klesá počet aktivních případů s covidem-19,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

  • Předseda Pirátů kritizuje povinné roušky pro malé děti

  • Proti covidu je očkováno přes 33 000 lidí z kritické infrastruktury

    Proti covidu-19 je očkováno přes 32 000 zaměstnanců z kritické infrastruktury, krizových štábů a integrovaného záchranného systému. Dalších 1 850 se registrovalo k očkování v pondělí, kdy se mohli začít přihlašovat přes web. Ministr Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že těchto zaměstnanců je asi 9 000. Dosud jim bylo podáno asi 2,1 procenta celkem z 1,6 milionu aplikovaných dávek.

Reklama

Hlavní zprávy