Hlavní obsah

6G bude duplikovat lidi. Virtuální klony se mají osahávat

Foto: Samsung

I takto může vypadat 6G podle Samsungu.

Reklama

Letos měl přijít boom 5G sítí, smartphony s touto technologií se už dávno představily. A zatímco Češi sítě páté generace teprve testují, jihokorejská firma už láká na šestou generaci.

Článek

Planeta se ještě ani nepřepnula na nejnovější síť 5G a v Jižní Koreji už sní o tom, co přinese její nástupce. Konkrétně Samsung má vcelku přesnou představu. Zahrnuje také hologramy a digitální repliky lidských bytostí.

Foto: Samsung

Budoucnost s 6G podle jihokorejské firmy.

Češi chtějí vyšší bezpečnost, Jihokorejci klony

Zatímco Češi chtějí rychlosti 5G sítí kolem 600 Mbit za sekundu využít třeba při testování letů dronů za hranicí viditelnosti, videospojení v krizi nebo zapojení do složek IZS (Integrovaného záchranného systému) a bezpečnosti obyvatel, jihokorejský výrobce smartphonů si už vykresluje, jak se lidé budou s 6G sítěmi digitálně klonovat.

„S pomocí pokročilých senzorů, umělé inteligence a komunikačních technologií bude možné replikovat fyzické entity včetně lidí, zařízení, objektů, systémů, a dokonce i celých míst, ve virtuálním světě,“ uvádí společnost v oficiálním dokumentu.

Technologie se už vyvíjejí. Vyžadují ultrarychlost

Samsung už loni otevřel oddělení pro výzkum 6G, stejně jako čínský konkurent Huawei. Jihokorejci teď přicházejí i s konkrétními údaji, jak vysokou rychlost a nízkou prodlevu (latenci) připojení bude šestá generace oproti té současné páté mít.

Přenos dat podle firmy poběží rychlostí až 1000 Gbps (gigabit za sekundu), což je až 50krát rychleji než v 5G síti, a latence bude desetinová, tedy pod 100 mikrosekund. Taková je tedy alespoň představa výrobce smartphonů, který počítá, že takto pak i s patřičnou síťovou architekturou zvládnou nové technologie to, co bylo dosud nevídané.

Foto: Samsung

Budoucnost s 6G podle jihokorejské firmy zahrnuje také operaci na dálku.

Virtuální dvojčata se budou moci dotýkat

Stěžejními službami, s nimiž 6G přijde, budou podle Samsungu nová, imerzivní rozšířená realita (XR), věrohodné mobilní hologramy a zmíněné digitální repliky, píše server CNET. Ačkoliv obyčejně trvá nahrazení předchozí generace připojení zhruba 10 let, společnost uvádí, že se tyto novinky budou komerčně testovat už v roce 2028.

„V prostředí 6G se uživatelé budou moci prostřednictvím svých digitálních dvojčat pohybovat ve virtuálním světě bez jakýchkoliv časových nebo prostorových omezení,“ dodává firma v dokumentu.

Jak by to mohlo vypadat? Virtuální dotýkání před dvěma lety ukázal Steven Spielberg:

Sci-fi budoucnost hmatově-kontaktních obleků.Video: Warner Bros.

4D mapa z vlastního telefonu

Klony prý ve virtuálním prostředí kromě objektů zvládnou interagovat i mezi sebou pomocí senzorů a aktuátorů (zařízení, které informaci převede na mechanický pohyb), což by mohla být nová budoucnost třeba pro pracovní nebo obyčejnou společenskou komunikaci.

Dalším příkladem využití by mohl být osobní radar nebo indoorové mapy, které by generovaly smartphony. Tvrdí to výzkumníci z Boloňské univerzity a Francouzské komise pro alternativní energie a atomovou energii (CEA), které oznámily v květnu, že na několika projektech spojených s 6G také pracují a financování jim poskytuje konsorcium švýcarského CERNu.

Foto: Samsung

6G sítě v kombinaci s virtuální realitou se prosadí také ve školství.

Budoucnost ovládnou stroje

Jakkoliv by mohly být všechny tyto služby ze sítě šesté generace lákavé, daleko víc a ve větším množství je budou podle Samsungu využívat stroje. Firma pracuje s odhady, jež dříve zveřejnil světový počítačový gigant CISCO působící i v Česku, který odhaduje, že do roku 2030 bude na planetě 500 miliard připojených zařízení, což je 59krát více, než kolik bude čítat tou dobou lidská populace.

„S tím, jak počet zařízení připojených do sítě exponenciálně roste, budou tyto přístroje dominantními uživateli 6G komunikací,“ uvádí studie jihokorejské firmy.

Nikdy není moc brzy

„Přestože je komercionalizace 5G teprve v úvodních fázích, nikdy není příliš brzy na to, začít se připravovat na šestou generaci,“ vysvětluje Sunghyun Choi, který vede výzkumné centrum Samsungu pro 6G.

„Již jsme spustili výzkum a vývoj technologií šesté generace, které stavíme na zkušenostech a dovednostech, jež jsme získali s jejími předchůdci včetně páté generace,“ dodává pro deník The Independent.

5G v České republice

V Česku si zatím na virtuální klony můžeme nechat zajít chuť. Největším výdobytkem mobilního pokroku je u nás zatím síť 5G, kterou komerčně nabízí jen společnost O2 v části Prahy (Staré a Nové Město, Vinohrady, v Nusle, Dejvice nebo Bubeneč) a Kolína. Během léta by se mohlo připojit zhruba 15 procent hlavního města.

Připojení modrý operátor spustil na frekvenci 3,7 GHz, kterou už dříve využíval, nyní tak umožňuje rychlost přenosu dat 600/100 Mbit/s.

5G u O2

Technologii v síti tohoto operátora podporují třeba už prodávané modely Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G a Samsung Galaxy A51 5G.

Loni spustil připojení v Kolíně s firmou Ericsson, nyní pokračuje s testováním u společností Huawei a Nokia.

Majoritním vlastníkem O2 je se zhruba 80 procenty investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Operátor má asi 5,9 milionu mobilních zákazníků.

Konkurenti O2 zatím testují provoz 5G sítě ve vybraných lokalitách: Vodafone v Karlových Varech, Ústí nad Labem a Jeseníku a T-Mobile v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě. Komerční spuštění oba operátoři připravují.

Reklama

Doporučované