Hlavní obsah

70 let od komunistického puče. V centru Prahy se demonstrovalo za svobodu a demokracii

Demonstrace za svobodu a demokracii v Praze na Václavském náměstí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Václavském náměstí je na odpoledne naplánovaná demonstrace za svobodu a demokracii. Na pódiu vystoupí řečníci, historici nebo známé osobnosti.

Článek

Demonstraci za svobodu a demokracii a svobodné podnikání pořádají zástupci občanských iniciativ, podnikatelských sdružení, některých parlamentních i neparlamentních politických stran a Konfederace politických vězňů.

Akce začíná ve 13 hodin a podle pořadatelů by měla trvat dvě hodiny.

Na řadě míst Česka si dnes lidé připomínají 70. výročí komunistického převratu z roku 1948. V důsledku takzvaného Vítězného února se moci v Československu ujal totalitní režim s vládou jediné strany. Kulaté výročí připomene kromě demonstrace na Václavském náměstí také mše za kněze Josefa Toufara, který byl jednou z obětí komunistického režimu.

Večer předá ministr kultury Ilja Šmíd resortní ocenění perzekvovaným umělcům.

Dopoledne vzpomínali na 70 let staré události účastníci pietního aktu v pražské Nerudově ulici. Připomněli si policií brutálně rozehnaný pochod studentů, kteří šli 25. února 1948 na Pražský hrad podpořit prezidenta Edvarda Beneše, aby neustupoval požadavkům komunistů.

Z Nerudovy ulice se účastníci připomínkové akce přesunuli na Hradčanské náměstí, kde položili věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Doporučované