Hlavní obsah

70. výročí komunistického puče: Demokracie není samozřejmostí, říká Daniel Herman

Rozhovor s Danielem Hermanem, bývalým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů a ministrem kultury.Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká republika si letos připomene jedno z osmičkových výročí - a to 70 let od komunistického puče v roce 1948. Bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů a někdejší ministr kultury Daniel Herman hodnotí důsledky tehdejšího únorového převratu.

Článek

Před 70 lety vrcholila vládní krize. V nekomunistických vládních stranách tehdejšího Československa se 19. února konala jednání, ze kterých vyplývala stále jednoznačnější rozhodnutí podat demisi svých ministrů. Únorový puč, jenž je dnes vnímán jako přechod k totalitě a sovětskému mocenskému bloku, vyvrcholil 25. února.

Česká republika si tak připomene 70 let od událostí z roku 1948. Jedno z takzvaných osmičkových výročí, která na tento rok připadají. „Konec demokracie v Československu, rozvrácení hospodářství. Země, jež byla v první desítce nejvyspělejších zemí světa, se propadla na nějaké 50. místo,“ říká někdejší šéf Ústavu pro studium totalitních režimů a bývalý ministr kultury Daniel Herman.

„Bylo tady nějakých 250 tisíc politicky motivovaných rozsudků, plus minus 2 miliony lidí tím byly přímo postiženy, 248 osob bylo popraveno, mezi nimi Milada Horáková, asi 5 až 7 tisíc lidí zemřelo ve věznicích, to jsou opravdu děsivá čísla,“ vypočítává důsledky únorového převratu Herman a dodává: „Demokracie není samozřejmostí. Od nějakých 60. let 19. století tady byla parlamentní demokracie, na kterou Československo navazovalo - a to bylo zničeno, demontováno.“

Zvláštností komunistického převratu v Československu bylo, že ve srovnání s obdobnými procesy v jiných státech východní Evropy proběhl za podpory velké části obyvatelstva. Specifikem byla výrazná orientace zahraniční politiky všech stran sdružených v Národní frontě na Sovětský svaz.

V čem se převrat nejvíc vymykal podle Daniela Hermana? Jak moc mu vadilo někdejší přízvisko „Vítězný únor“? Podívejte se v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované