Hlavní obsah

Od pondělí až deset lidí v místnosti? To je úplně špatně, říká viroložka

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla viroložka Ruth Tachezy.

Reklama

Článek

Česko má čtvrtého ministra zdravotnictví v době koronavirové pandemie, za včerejšek 7 tisíc nových případů a před sebou začátek rozvolňování. Zvládneme to? A jak musíme dál postupovat?

Hostem Ptám se já je viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Ruth Tachezy.

Výměna ministra zdravotnictví Jana Blatného, kterého ve funkci vystřídal šéf vinohradské nemocnice Petr Arenberger, přichází ve chvíli, kdy se od pondělí chystá rozvolnění některých obchodů a otevření škol. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), které je Tachezy členkou, ale před tím, aby se otevření škol považovalo za signál k většímu rozvolňování, varovala ve stanovisku už před Velikonocemi.

Vláda přitom schválila, že se od pondělí otevřou papírnictví, obchody s dětskými oděvy a obuví, prádelny a čistírny, zámečnictví nebo prodejny náhradních dílů do automobilů. Spolu s nimi se také otevřou venkovní prostory zoologických a botanických zahrad a farmářské trhy. Nově se také bude moci setkávat deset lidí uvnitř a 20 venku.

„Nejhorší je asi umožnění setkávání většího počtu osob především ve vnitřních prostorách, to je rizikový faktor, a to myslím, že je úplně špatně. Určitě je to to nejrizikovější, to vychází ze všech modelů,“ řekla v Ptám se já viroložka.

„My jsme ani netušili, že by to mohlo nastat, byli jsme si vědomi, že asi skončí uzávěrka okresů a zákaz nočního vycházení. Ale to nepovažuji za tak kritické,“ vysvětlila.

Co říká na antigenní testy, kterými se má testovat ve školách? „Byla jsem zděšena, protože když se udělalo první výběrové řízení na testy, které se nakoupily, tak už se podle zkušeností z Rakouska vědělo, že ty testy mají své limity. Bude to hrozná spousta práce pro školy a malý efekt. Možná to odradí i děti a rodiče od testování, a to je velmi špatně,“ vysvětlila v rozhovoru s tím, že existují mnohem přístupnější a kvalitnější testy než ty vysoutěžené.

Tachezy mluvila i o tom, proč dosavadní lockdown pomohl čísla nakažených srazit pouze o několik tisíc a proč tisíce nakažených denně Česko stále eviduje. „Lockdown nebyl takový, jaký jsme říkali. Všechno se u nás dělá tak napůl. Kompromis byl v tom, že se nezavřely firmy, pak se chvíli váhalo a zavedlo se antigenní testování špatnými testy ve špatných intervalech. Ten lockdown nebyl především kompletní a nebyl zahájen okamžitě. Je to stále stejná písnička.“

Je v tuto chvíli rozvolňování správný krok? A jak může s rozvolňováním zahýbat to, že dochází k významné změně v resortu zdravotnictví? Co by MeSES vládě doporučovala?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované