Hlavní obsah

76 tisíc za letenku. Aerolinky vzaly cestující na okružní let s výhledem na jižní polární záři

Neobvyklý výhled se naskytl prvním dobrodruhům, kteří si zakoupili letenky k jižnímu polárnímu kruhu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

První komerční let se stejným místem vzlétnutí i přistání absolvovalo 134 cestujících. Z Nového Zélandu letěli pozorovat jižní polární záři.

Článek

Novozélandské aerolinky Air New Zealand nabídly prvním nadšencům výlet za jižní polární září. 134 lidí se v noci ze čtvrtka na pátek vydalo až za šedesátou jižní rovnoběžku, tedy na hranici jižního polárního kruhu. Jednalo se tak o úplně první komerční let za unikátní přírodní podívanou. Nejlevnější letenka vyšla v přepočtu na 76 tisíc korun, v business třídě byste si připlatili dvakrát tolik.

Společnost zákazníkům nabídla pouze křesla u okýnka, aby měl každý cestující ideální výhled.

„Jižní polární záře se neobjevuje stále na tom stejném místě. Trochu se hýbe. Snažili jsme se ji pronásledovat přes celý Jižní oceán. Byla to docela legrace," popsal zážitek organizátor expedice Ian Griffin. Ve městě Dunedin, odkud expedice vyrážela, vede místní Muzeum Otago.

Cestující strávili v letadle zhruba čtyři hodiny. Na vyhlídkový let se vydali ve čtvrtek v noci a zpět domů se vrátili na páteční snídani.

Jižní polární záře je viditelná pouze tehdy, když elektricky nabité částice slunečního větru reagují na magnetické pole Země. Novozélandská aerolinka se chystá využít této příležitosti opět za rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované