Hlavní obsah

78 školáků, které hromadně unesli v Kamerunu, se podařilo osvobodit

Unesené děti z kamerunské školy se podařilo osvobodit, dva učitelé stále zůstávají v zajetí.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Všech 78 chlapců unesených ozbrojenými separatisty ze školy v kamerunském městě Bamenda bylo osvobozeno. Okolnosti nejsou známé, v rámci záchranných akcí ale zasahovala armáda.

Článek

78 žáků presbyteriánské církevní školy v Bamendě ve věku desíti až čtrnácti let bylo v pondělí uneseno ozbrojenci. Spolu s nimi byl zajat učitel a ředitel školy, ty se zatím osvobodit nepodařilo. Všechny děti jsou však již podle prohlášení kamerunských správních orgánů na svobodě.

„Děkujme Bohu, že všech 78 dětí je volných. Ředitel a jeden učitel jsou stále v držení únosců, musíme se modlit i nadále," řekl tamním médiím Samuel Fonki, duchovní presbyteriánské kamerunské církve.

Den po únosu se na sociálních sítích objevilo video chlapců, na kterém jsou nuceni do kamery říkat nadiktovaná hesla. Zmiňují v nich jména svých rodičů a říkají, že byli uneseni muži z Amby a nevědí, kde jsou. Načež jim odpovídá hlas únosce, který jim vyhrožuje, že zůstanou v Ambazonii a budou za ni bojovat.

Anglofonní oblast Kamerunu, kde se nachází město Bamenda, je sužována boji separatistů, dožadujících se založení samostatného státu Ambazonie, proti vládním silám. Ozbrojení povstalci již několikrát napadli místní školy, v některých případech došlo i k zabití učitelů. K hromadnému únosu školáků došlo však poprvé.

Ve střetnutích separatistů s armádou zahynulo již několik stovek lidí. Protestujícím vadí, že jsou přehlíženi francouzsky hovořící vládou prezidenta Paula Biyi, který je u moci v Kamerunu již 36 let a 7. října ve volbách získal sedmý mandát v řadě.

Reklama

Související témata:

Doporučované