Hlavní obsah

„8:00 až 14:00 monitoring časopisů.“ Úřad tají, co dělali tajemní zaměstnanci za milionové odměny

Foto: Vojtěch Blažek

Kancelář hejtmanky utratila za externí pracovníky v roce 2017 přibližně pět milionů.

Reklama

Středočeský kraj vedený hejtmankou Jermanovou Pokornou (ANO) utratil za poradce pět milionů. Odmítá zveřejnit jména. A vysvětlit, co vlastně dělali.

Článek

Po celý rok 2017 měli na Středočeském kraji člověka na jednu jedinou věc: prohlížení časopisů vydávaných sdruženími obcí. Tenhle úředník na to získal zvláštní smlouvu – s odměnou 20 tisíc měsíčně. Kdo to byl a co přesně udělal, nevíme. Úřad vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanvou (ANO) informace důsledně tají.

Seznam ve čtvrtek zveřejnil, že odbor přímo spadající pod hejtmanku uzavřel pro rok 2017 podobné smlouvy za pět milionů. Například na monitorování hudebních festivalů, nejrůznější PR analýzy, poradenství v oblasti odpadů nebo na poskytování „zpětné vazby“. Většinou za 20 až 60 tisíc měsíčně.

Foto: Vojtěch Blažek

Anonymní zaměstnanec a jeho výkaz práce. Měsíčně dostával 30 tisíc měsíčně.

A kraj nejenže nechce sdělit jména těchto zaměstnanců, ale ani výsledky, které jejich práce přinesla.

Tak jako v případě zaměstnance číslo 5642 přijatého na dohodu o pracovní činnosti (v dokumentech, které Seznam získal, jsou jména začerněná). V předmětu smlouvy stojí: „Zajišťování monitoringu periodik vydávaných místními akčními skupinami na území Středočeského kraje.“

„Místní akční skupiny“ jsou zjednodušeně sdružení obcí, podnikatelů a občanů, přes která je možné se dostat k evropským dotacím. A tenhle pracovník (nebo pracovnice) byl vyčleněn pouze na sledování jejich časopisů a zpravodajů.

„Náročná” práce - kontrola časopisů

Z rozhovorů se zástupci středočeských akčních skupin a z jejich webových stránek ale Seznam zjistil, že vlastní časopisy pravidelně vydává jen hrstka z 28 spolků. A když tak jsou to většinou jednoduché, několikastránkové informační zpravodaje, které se objeví jednou, nanejvýš čtyřikrát do roka. „Na víc nemáme peníze,“ říká například Marcela Pánková, manažerka akční skupiny Vyhlídky na Mělnicku. V roce 2017 tahle skupina zveřejnila jeden zpravodaj. „Vydáváme zpravodaj, ale jen jednou za rok,“ dodává i Jana Štěpánová ze sdružení Boleslavsko.

Ve výkazech práce zaměstnance sledujícího tyto časopisy se objevuje, že tuhle činnost dělal každý den. Většinou od 8 do 12 hodin.

Vedení úřadu o sporných smlouvách a práci, kterou získalo, nechce mluvit. Mluvčí Helena Frintová jen vzkázala, ať redakce podá oficiální žádost podle informačního zákona. Což je velmi zdlouhavá cesta s nejistým výsledkem, jak ukázalo pátrání Seznamu v jiných kauzach: úřad například už půl roku nechce sdělit, kam a jak často jezdil manžel hejtmanky Pokorné Jermanové jejím služebním superbem.

Hejtmanka se Seznamem právě po kauze služebního vozu nekomunikuje. Před dvěma týdny porodila dceru a je na rodičovské dovolené.

Nebrali peníze za nic?

Ani ostatní z pětatřiceti smluv a výkazů práce nevnášejí jasno do toho, co konkrétně zaměstnanci hejtmanského odboru dělali. Úředník číslo 5676 se měl podle dohody o pracovní činnosti starat za 30 tisíc měsíčně o „zpracování podkladů pro novou koncepci rozvoje styku s médii a veřejností, PR analýzy, government relations“. Předloni 3. května například vykázal pětihodinovou „činnost dle zadání hejtmanky“. V dalších dnech „analytiku“, „analýzu PR výstupů“ nebo „komparaci smlouvy“.

Předseda kontrolního výboru kraje a opoziční zastupitel Ivo Šanc (STAN) upozorňuje, že tihle pracovníci často podle smluv pracovali na těžko uchopitelných věcech – tedy neurčitých administrativních činnostech, případně jednali s různými institucemi. A tyto výsledky nemusí mít písemnou podobu.

Ale pak jsou v seznamu prací podle šéfa kontrolního výboru Šance výstupy, jež by kraj měl mít ve svých archivech. Jako jsou například ony strategie a analýzy. „Zajímaly by mě ty skutečné výstupy, jestli ta práce, a tedy i ty výsledky odpovídaly vynakládaným částkám,“ říká Šanc. Kontrolní výbor se smlouvami před týdnem zabýval, ale hloubkovou prověrku – i kvůli odporu členů z koaličního htnuí ANO – neschválil.

Úkol: „Zpracujte výstup z PH”

Například zaměstnanec 9527 měl v popisu práce „obsahové a formální zajištění komunikace KHT a OŘÚ s veřejností a interní komunikace v rámci KÚSK formou písemných projevů a analytickou činnost v přípravě strategických a koncepčních konceptů kraje“. Bral za to 50 tisíc měsíčně.

Ve výkazech práce uvádí těžko srozumitelné věci jako třeba „zpracování výstupu PH z hl. protokolu“. Na tom podle výkazu pracoval předloni v březnu šest hodin. Z výkazů nevyplývá, kdo práci přebíral a jak s ní byl spokojený. To platí u všech dokumentů.

Seznam už ve čtvrtek ukázal další příklad anonymních zaměstnanců. Mezi činnosti jednoho z nich patřilo „poskytování zpětné vazby“ za 30 tisíc, další se podílel mimo jiné na „monitoringu hudebních festivalů“ a dostával za to 45 tisíc. Miroslav Kalousek, předseda sněmovního poslaneckého klubu TOP 09, ve čtvrtek prohlásil, že kvůli tomu podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle Kalouska jde o silné podezření z plýtvání veřejnými penězi.

Středočeští zastupitelé ODS vyzvali vedení kraje, ať vše vysvětlí.

Reklama

Doporučované