Hlavní obsah

85 ran holí za homosexuální vztah, dříve umírněná Indonésie se mění

Dvojice homosexuálů odsouzena v Indonésii k 85 ranám holí.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Indonésie nastolila tvrdou linii práva šaría a potrestala dva homosexuály 85 ranami holí.

Článek

Poté, co indonéský soud v polovině května potrestal křesťanského guvernéra Jakarty dvěma lety vězení za rouhání, vymáhání islámského práva v zemi čím dál více přitvrzuje.

Justice v indonéské provincii Aceh odsoudila homosexuální pár k 85 ranám holí. Muži ve věku 23 a 25 let se provinili nedovoleným sexuálním vztahem.

Aceh je jedinou částí Indonésie, která homosexuály kriminalizuje. Podle Reuters šlo o první podobný případ od uzákonění normy v roce 2014.

Dříve umírněná a sekulární země, ve které žily pospolu největší světová muslimská komunita a křesťanská minorita, se tak pomalu mění v netolerantní stát striktně dodržující konzervativní islámské právo šaría.

Pár mužů zatkla místní domobrana na konci března, když je přistihla v bytě, který si pronajali. Součástí soudního řízení byly i mobilní záběry, které členové domobrany natočili.

Dvojici hrozil maximální trest 100 ran, ale prokuratura ho zmírnila, protože oba muži s obžalobou spolupracovali a neměli zápis v trestním rejstříku.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch upozornila, že v provincii Aceh na severu ostrova Sumatra bylo v roce 2016 odsouzeno k ranám holí 339 lidí. Trestné je v provincii mimo jiné vyjadřování náklonnosti na veřejnosti u nesezdaných párů či cizoložnictví.

Reklama

Doporučované