Hlavní obsah

Jsou tři důvody, proč už i Praha prohrává boj s covidem-19, říká virolog

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

8800 nakažených za den? Je to jen začátek. Bude hůř, to je jistota, míní virolog Grubhoffer.

Reklama

V pátek zjistily laboratoře 8800 lidí nově nakažených koronavirem. Což je nejvíce od 11. listopadu. Pokračuje tak nárůst z posledních dní.

Článek

Počet nakažených koronavirem bude růst minimálně v dalších deseti dnech po zpřísnění opatření. Dokládá to podle ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera takzvané reprodukční číslo. To vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27.

Jenže situace se opět zhoršuje po celé republice.

Téměř všechny regiony v Česku mají aktuálně index rizika PES na úrovni pátého stupně. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů. Nejníže je nadále v Praze, kde činí 64 bodů.

Ale i v hlavním městě se situace zhoršuje. „Městská hromadná doprava, restaurace, také návrat žáků a studentů do škol a další příležitosti k setkávání s blížícím se závěrem roku vykonaly své,“ vysvětlil Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč podle něho roste počet nakažených znovu i v Praze.

Dá se očekávat další nárůst?

Nejenom, že se dá očekávat, to už je jistota, kterou musíme brát smrtelně vážně.

Proč se podle vás zhoršuje situace také v Praze?

Pandemie pulzuje v režimu zpřísňování a uvolňování opatření. Situace v Praze se po listopadovém zpřísnění poměrně rychle zklidnila, následně uvolněná opatření musela nezbytně vést k nárůstu počtu pozitivně testovaných a nemocných osob.

Městská hromadná doprava, restaurace, také návrat žáků a studentů do škol a další příležitosti k setkávání s blížícím se závěrem roku vykonaly své.

Budou vládní opatření v současné situaci stačit?

Současná vládní opatření stačit nebudou, na konci kalamitního řetězce jsou nemocnice a vláda by neměla dopustit jejich přetížení.

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer.

Zjednodušené reprodukční číslo vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27. Co to naznačuje?

Znamená to, že jsme již delší dobu opět v exponenciální fázi šíření nákazy a že situace je velmi varující kvůli rychlému nárůstu nemocných včetně těžce nemocných a včetně obětí na životech.

Je to stav vysokého rizika a jistoty, že stav rychlého exponenciálního růstu potrvá v dalších deseti až čtrnácti dnech od dalšího zpřísnění opatření pandemických opatření.

Už dva dny je Česko v systému PES na stupni číslo 5. Kdy by podle vás do stupně pět mělo přejít?

Prováděcí předpis k systému PES přímo říká, že 3 dny po dosažení rizika o jeden stupeň většího. Domnívám se, že je nejvyšší čas.

Jak by se měli lidé před Vánoci a během nich chovat? Měli by omezit třeba nákupy, nebo je problém někde jinde?

Měli by se chovat jako bytosti, kterým záleží na zdraví jejich vlastním i jejich bližních. Stále mezi lidmi přetrvává zlehčování pandemické situace a podceňování nebezpečnosti nového čínského koronaviru, což vystavuje naši zemi velkému nebezpečí.

Potřebné nákupy by měli lidé vykonat rychle za dodržení všech opatření, zejména nevytvářet žádné shluky osob čekajících na obsloužení, používat jednorázové rukavice nebo častou dezinfekci rukou při kontaktu s madly nákupních vozíků a další jednoduché zásady ochrany před šířením nákazy. Nezapomínat, že nákaza se šíří zejména kapénkami, aerosolem a fyzickým kontaktem.

Bohužel letos bychom se měli obejít bez přátelských gest spojených s fyzickým kontaktem. Každý z nás by měl dbát na to, aby nevystavoval bližní zbytečným rozpakům napřaženou rukou k podání. A chce to udržovat si dobrou mysl, pevně doufám, že příští Vánoce už bude lépe.

Reklama

Doporučované