Hlavní obsah

9 dní lyžování a konec. Některé skiareály už možná neotevřou, zní z asociace

Foto: Pexels.com

Díky za každý den, každý lyžař se počítá, zní ze skiareálů, které čeká brzké uzavření.

Reklama

Otevřít mohly skiareály poprvé 18. prosince. Už 27. ale budou muset zůstat sjezdovky opět prázdné. Pro lyžařská centra nezačala tato sezóna vůbec dobře. A pro některá možná ani nezačne.

Článek

Podle Asociace horských středisek obnovila svou činnost zatím asi jen třetina z nich. A s ohledem na to, že už v neděli musí zavřít, jich už asi o svátcích ani více nebude.

Vláda schválila přechod na nejtvrdší možná opatření, tedy pátý stupeň protiepidemického systému PES. V rámci této strategie dochází i k uzavření provozu lyžařských středisek.

„Žádné výjimky v pátém stupni systému PES platit nebudou,“ sdělila už pár dní před vyhlášením nových opatření Barbora Peterová, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR.

A to i přes to, že například Asociace lanové dopravy přišla s plánem, který měl pomoci s možnou regulací lyžařů na sjezdovkách a u vleků.

„Podle nás zůstává lyžování na čerstvém vzduchu za dodržení všech nutných bezpečnostních opatření stále tím nejlepším řešením. Vyzkoušeli jsme si je v praxi a vidíme, že to hlavní, tedy rozestupy mezi lyžaři, bez problémů zvládneme dodržet,“ komentoval první dny provozu areálu Monínec tiskový mluvčí Radek Polák.

Vláda se ale rozhodla, že cestou výjimek jít nechce. A tak stejně jako nedala výjimku na silvestrovské oslavy, nedala výjimku ani skiareálům.

Podle ředitele Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) Libora Knota byl už významným zásahem do horského podnikání současný čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES.

U vleků a lanovek jsou aktuálně nařízené vymezené koridory s jednosměrným postupem lyžařů, kteří mezi sebou musejí mít rozestupy minimálně dva metry, s výjimkou členů jedné domácnosti. Rovněž koridory od sebe musejí být minimálně dva metry.

Sedačkové lanovky s krytem musejí být zajištěné proti uzavření, u kabin bylo vládou nařízené po celou dobu provozu otevření okének.

Fungovat do 27. prosince mohou i půjčovny lyžařského vybavení. Stejně jako v obchodech nebo provozovnách služeb v nich platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Do stejného termínu mohou být v provozu také lyžařské školy, a to nejvýše pro devět dětí s instruktorem.

Některé skiareály už neotevřou

„Už čtvrtý stupeň opatření je pro horská střediska velmi omezující, alespoň však provoz fungoval pro jednodenní hosty. Pokud vláda přistoupí k dalšímu zpřísnění, bude to pro nás znamenat absolutní uzavření,“ komentoval pro Seznam Zprávy možné uzavření provozu Knot za AHS ČR ještě před vyhlášením přechodu na stupeň 5.

Stupně pohotovosti a jejich definice.

Následky podle něj budou vážnější, než se na první pohled může zdát. Některé areály po dalším rozvolnění prý vůbec nemusí otevřít.

„Nedokážu odhadnout, zda všechna střediska po dalším uvolnění ještě otevřou. Některá z nich, zejména větší areály, budou řešit otázku, zda se jim další otevření finančně vůbec vyplatí,“ říká.

„Čekám, že po Novém roce bude fungovat třeba třetina sjezdovek a vleků,“ dodal Libor Knot pro Seznam Zprávy.

Díky za každý další provozní den

Odvětví zimních lyžovaček je oproti jiným oborům tak trochu speciální. Liší se hlavně v tom, že provozovatelé musí na celý rok vydělat za jedno roční období. Zimní sezona má podle lyžařských středisek dva vrcholy – jeden přes Vánoce, který generuje odhadem až celou třetinu veškerých tržeb. Druhý pak probíhá během jarních prázdnin.

Asociace lyžařských středisek už dopředu avizovala, že pokud dojde ke zpřísnění, bude usilovat o případné vyjednání finanční podpory.

„Budeme usilovat o udělení finančních kompenzací. Je to však problematické hlavně z toho důvodu, že skiareály musí na celý rok zvládnout vydělat přibližně za čtyři měsíce během zimy. V rámci požadavků na vládní podporu by nám stačilo uhrazení fixních nákladů,“ říká Libor Knot pro Seznam Zprávy.

A jak na uzavření reagovali provozovatelé středisek pár dnů před jejich vyhlášením? „Naše strategie je jednoduchá: Díky za každý další provozní den,“ říkali lanovkáři.

Každý lyžař se počítá

V areálu v Karolince na Vsetínsku v Beskydech se na zpřísnění opatření pomalu připravují. Marek Cimala, který za středisko promluvil, je vděčný za každého lyžaře.

„Obnovit provoz sjezdovky včetně zasněžování, úpravy terénu a elektřiny stojí řádově stovky tisíc korun. Je pro nás tedy důležitý každý den navíc, který můžeme mít otevřeno. Stále doufáme, že se nám alespoň částečně tyto náklady podaří z tržeb kompenzovat,“ říká Cimala.

Lyžařské areály v Česku zaměstnávají přes 45 tisíc lidí a spolu s návaznými službami přináší zimní sezona na českých horách veřejným financím přes 12 miliard korun, tvrdí zástupci organizací. V multiplikaci se v tomto odvětví realizuje okolo 60 miliard korun.

V Česku je podle představitelů organizací cestovního ruchu lyžování součástí národní kultury a tradic. Tomu odpovídá i provozování přibližně 155 větších horských středisek a na 300 menších lyžařských areálů.

Uplynulá zimní sezona v českých horských střediscích byla co do návštěvnosti podle AHS nejslabší za posledních šest let. Provozovatelům skiareálů nepřálo počasí, teploty byly nadprůměrně vysoké a kvůli koronaviru museli sezonu předčasně ukončit. Sezona tak byla ve srovnání s tou předchozí o 24 dnů kratší.

Reklama

Související témata:

Doporučované