Hlavní obsah

Devět míst v Česku v pohotovosti kvůli covidu. Barvy semaforu mohou zkreslovat

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa „semaforu“ níže.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představilo oficiální verzi „semaforu“, který ukazuje riziko nákazy covid-19 podle okresů.

Článek

První verze mapy, která má podle vzoru semaforu fungovat jako ukazatel šíření nákazy koronaviru v jednotlivých okresech, nepřinesla žádné velké překvapení. Potvrdilo se, že v Česku jsou dvě velká ohniska infekce - Praha a Ostravsko.

Na mapě se vyskytují pouze okresy v bílé a zelené barvě, tedy v prvních dvou stupních na čtyřstupňové škále. To znamená, že se covid-19 podle hodnocení odborníků šíří ve všech regionech spíše sporadicky, v lokálních ohniscích a nejde o komunitní přenos.

Zelenou barvou je označeno i hlavní město. Podle informací z minulého týdne přitom Praha měla být jako jediná označená žlutou barvou, která vyjadřuje počínající komunitní šíření.

Příklad metropole ukazuje, jak je semafor omezený. Vždyť co jiného lze označit za komunitní přenos, než bylo rozšíření koronaviru na více než 160 lidí od jediné návštěvnice v tanečním klubu Techtle Mechtle?

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

První verze „semaforu“, který ukazuje riziko nákazy koronavirem podle okresů.

Mapa s barvičkami má sloužit jako vodítko pro občany o situaci s covid-19 v jednotlivých regionech a epidemiologických opatřeních, která mohou očekávat. To v zásadě splňuje - i když se automaticky neřídí jenom podle vývoje statistických dat a výsledné hodnocení vychází z porad hygieniků.

Samotný semafor však není schopen poskytnout řadu klíčových informací. Například kterým konkrétním místům nebo situacím se vyhýbat, když se chystám do lokality s vyšším stupněm výstrahy.

Návštěvník Prachaticka si kupříkladu může udělat závěr, že míří do města s vyšším rizikem nákazy. Semafor mu však nedá informaci, že se infekce v pošumavském městě téměř omezila na zaměstnance jedné firmy, z nichž velkou část tvořili cizinci z ubytovny.

Samostatnou kapitolou je potom zmíněná Praha. Ostatně šéfka hygieniků v hlavním městě Zdeňka Jágrová se už minulý týden ozvala s námitkou, že Prahu nelze hodnotit stejným způsobem jako ostatní regiony.

V pondělí byla Jágrová o něco mírnější. Jedinečnost Prahy podle ní spočívá hlavně v opatřeních, která se proti šíření covid-19 ordinují.

Z vyjádření Jágrové i hlavní hygieničky Jarmily Rážové na pondělní tiskové konferenci je také zřejmé, že při nastavování covidového semaforu má velkou váhu úspěšnost „trasování“ neboli vyhledávání zdroje nákazy u pozitivně testovaných.

Praha je jenom zelená hlavně díky tomu, že podíl lidí, u kterých se původ nákazy nezjistí, se nepřehoupl přes 20 procent.

Reklama

Doporučované