Hlavní obsah

Žebříček nejbohatších olympioniků v Tokiu. Je mezi nimi jen jedna žena

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Naomi Osakaová je jedinou ženou v žebříčku devíti nejvíce vydělávajících olympioniků v Tokiu.

Reklama

V pátek oficiálně začaly 32. letní olympijské hry. Někteří olympionici v Tokiu si vydělají i desítky milionů dolarů. Časopis Forbes vybral devět nejvíce vydělávajících sportovců, kteří se představí letos pod pěti kruhy v Tokiu.

Článek

Do Tokia, které letní olympijské hry hostí již podruhé, zamířilo přes 11 tisíc sportovců z více než 200 zemí. Někteří z nich si dokáží vydělat i šesticiferné částky, a to v dolarech. Časopis Forbes přinesl žebříček devítky sportovců, kteří vydělávají nejvíc.

Devět nejbohatších sportovců, kteří budou letos závodit pod pěti kruhy, ale zastupuje jen tři sporty: basketbal, tenis a golf. Ani jejich milionový majetek nemají na svědomí jen jejich výkony na olympiádě. Zdrojem jejich financí jsou hráčské a sponzorské smlouvy a prize money, tedy peníze z výhry.

Zástupci české olympijské výpravy však v žebříčku nefigurují. Objevují se v něm Američané, Japonci, Brit a Srb. Nejmladší „nejbohatší“ sportovkyni je 23 let, nejstaršímu člověku na žebříčku je 34.

V první devítce je zároveň jediná žena – japonská tenistka Naomi Osakaová.

Dohromady si tito sportovci za poslední rok přišli na 353 milionů dolarů, tedy bezmála osm miliard korun.

5. Rory McIlroy

Země: Velká Británie

Sport: Golf

Věk: 32 let

Výdělek v uplynulém roce: 32 milionů dolarů

Jeden z nejúspěšnějších golfistů současnosti Rory McIlroy ukazuje, že rozumí i marketingu. Rodák ze Severního Irska vydělal za poslední rok 29 milionů dolarů ze sponzorských smluv. Spolupracuje například se značkami Nike, Omega či UnitedHealth Gorup. Doposud nejvíce peněz získal za výhru ve FedEx Cupu v roce 2019, a to 15 milionů dolarů.

+1

4. Novak Djoković

Země: Srbsko

Sport: Tenis

Věk: 34 let

Výdělek v uplynulém roce: 34,5 milionu dolarů

Vládce tenisového žebříčku je po odhlášení Rogera Federera a Rafaela Nadala jediným členem Velké trojky, který dorazil na kurty do Tokia. Držitel dvaceti grandslamových titulů dostal na hráčských odměnách za dosavadní kariéru nejvíce ze všech tenistů v historii. Jen vítězství ve Wimbledonu mu přineslo 2,4 miliardy dolarů.

Kromě odměn za vítězství má také několik sponzorských smluv se značkami, jako je Lacoste, Peugeot, NetJets nebo s výrobcem tenisového vybavení Head.

3. Damian Lillard

Země: USA

Sport: Basketbal

Věk: 31 let

Výdělek v uplynulém roce: 40,5 milionu dolarů

Pro rozehrávače basketbalového týdnu Portland Trail Blazers a šestinásobného člena All-Star týmu NBA Damiana Lillarda bude Tokio olympijskou premiérou. Kromě zdatného střelce je i magnetem na lukrativní marketingové smlouvy. Lillard spolupracuje se společnostmi, jako je Adidas, Gatorade, Hulu nebo 2K Sports. S Adidasem má dokonce od roku 2014 desetiletou smlouvu v hodnotě 100 milionů dolarů na svou kolekci bot Dame.

Lillard se kromě sportu věnuje i rapu, kdy vystupuje pod uměleckým jménem Dame D.O.L.L.A. – vydal také tři studiová alba pod značkou své nahrávací společnosti Front Page Music. Jmění mu také přinesla role Chronose ve filmu Space Jam: Nový začátek, u nějž spolupracoval i na soundtracku.

2. Naomi Osakaová

Země: Japonsko

Sport: Tenis

Věk: 23 let

Výdělek v uplynulém roce: 60 milionů dolarů

Japonská tenistka Naomi Osakaová, která v pátek zapálila olympijský oheň, je už druhým rokem nejvíce vydělávající sportovkyní. Tradičně tuto příčku obsazovaly její soupeřka Serena Williamsová a Maria Sharapovová. Osakaová je však nechala za sebou, a je tak nejbohatší sportovkyní v Tokiu.

V uplynulých dvaceti měsících vydělala 55 milionů dolarů ze sponzorských smluv a k tomu získala dalších pět milionů dolarů na odměnách pro hráče. Osakaová má přes dvacet sponzorských smluv, které má uzavřené například se společnostmi Google, Louis Vuitton či Levi’s.

Osakaová je považována za novou tvář světového tenisu. V žebříčku Forbesu nejvíce vydělávajících sportovců roku 2021 se třiadvacetiletá tenistka nachází na 24. místě, Williamsová je o čtyři příčky níž.

1. Kevin Durant

Země: USA

Sport: Basketbal

Věk: 32 let

Výdělek v uplynulém roce: 75 milionů dolarů

Forward basketbalového týmu Brooklyn Nets a dvojnásobný olympijský vítěz se kromě hřiště s košíky pohybuje i na poli investic. Dvojnásobný šampion NBA má na kontě sportovní televizní program Boardroom, vlastní také podíl ve fotbalovém týmu MLS Philadelphia Union. Zároveň provozuje svou kapitálovou společnost Thirty Five Ventures.

Američtí basketbalisté se letos pokusí potřetí zaútočit na olympijské zlato, i když mají v týmu řadu olympijských nováčků. Durant nyní povede basketbalový tým bez spoluhráčů LeBrona Jamese, který se z her omluvil a Kobeho Bryanta, který loni tragicky zahynul při havárii helikoptéry.

Reklama

Doporučované