Hlavní obsah

94 nakažených. Co víme díky prvním pacientům s koronavirem

Mapa krajů podle počtu potvrzených případů k 11. 3. 2020.

Reklama

Dva pacienti na jednotce intenzivní péče, dvě děti s pozitivními testy na virus COVID-19.

Článek

V České republice bylo ve čtvrtek ráno 94 potvrzených případů nákazy virem COVID-19. Vláda zrušila veškeré akce s účastí nad 100 lidí, zavírají se základní, střední, vysoké i vyšší odborné školy. Seznam Zprávy připravily přehled, odkud virus přišel a jak se dál šíří. Veškeré informace vycházejí z údajů známých ve čtvrtek ráno 12. března.

První potvrzené případy koronaviru na našem území vláda oznámila v neděli 1. března. U všech tří lidí byl jeden společný znak – přijeli z Itálie. Ta zůstává po více než týdnu hlavním zdrojem nákazy u nás. Osm lidí se nakazilo v Česku a pět potvrzených případů je spojených s konferencí v americkém Bostonu. Virus se sem však dostal i z Rakouska nebo Izraele. Ve čtvrtek ráno bylo podle ministerstva zdravotnictví 94 nakažených.

Následující graf ukazuje původ nákazy u známých případů ke čtvrtečnímu ránu:

Češi koronavirus přiváželi zejména z lyžařských dovolených. Například zájezd do oblasti Benátska měl za následek nejen čtyři potvrzené případy u nás, ale i další šíření viru. Nejprve se COVID-19 prokázal u dvou rodinných příslušníků ženy, která patřila mezi první nakažené u nás. Později se přidali další tři lidé, kteří přišli do styku s mužem, jenž se dovolené také účastnil. Jednou z nich byla jeho dvanáctiletá dcera, druhou žena, s níž cestoval v autě, a třetí žena je jeho blízkým rodinným kontaktem. Údaje o nemocných jsou uváděny záměrně nespecificky. Jde o opatření proti poškození daných osob a jejich blízkých.

Jak se šířil koronavirus po návratu z lyžařského pobytu:

V tuzemských nemocnicích se také léčí čtyři cizinci, kteří neprošli testováním. Jedná se o dvě studentky, jež byly v Brně a Praze na výletě, na který vyrazily z Milána, Japonce žijícího v Olomouci, jenž se nedávno vrátil z Anglie a Mnichova, a jednoho Itala. Jako první příklad takzvaného komunitního šíření pak náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl případ pražského taxikáře. U něj se dosud nepovedlo dohledat způsob nákazy a zároveň mohl být rizikový pro svoje klienty. Celkově byl koronavirus potvrzen zatím u osmi lidí bez cestovatelské anamnézy.

Mapa ukazuje rozložení nakažených v jednotlivých krajích ke čtvrtečnímu ránu:

Nejvíce potvrzených případů je stále v Praze (48) a Ústeckém kraji (12). Ve Středočeském kraji bylo ve čtvrtek 12. března osm nakažených, kdy soukromá laboratoř potvrdila hned pět pozitivních testů během jednoho dne. Podle epidemiologa Rastislava Maďara je v současné době klíčové ochránit nejzranitelnější části populace. „Věřím, že zavedená opatření mohou pomoci, ale určitě to není všespásné. Terminální zastavení to nebude. Ale pokud budou denně přibývat jen jednotky případů a většina z toho s nějakým vztahem k importům nebo podobně, tak není žádný důvod k panice,“ uvedl Maďar pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované