Hlavní obsah
Online

Ministerstvo financí navrhuje pozastavit EET a prominout zálohy na daň z příjmů

Foto: vlada.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

V Česku zemřel první člověk nakažený koronavirem. Jde o 95letého muže, který měl další zdravotní problémy, informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Hospitalizovaný byl v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Článek

Pacient byl hospitalizován na standardním lůžku na Infekční klinice. Do Nemocnice Na Bulovce přišel 18. března, kdy se u něj potvrdila infekce koronaviru. Trpěl řadou zdravotních problémů jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami,“ uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

2S nemocí COVID-19 je v Česku hospitalizovaných 83 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 20 z nich, na plicní ventilaci čtrnáct a jeden muž ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. Testů bylo dosud provedeno 15 584.

Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula věří, že by nulový nárůst pacientů s koronavirem mohl být v polovině dubna. „Poté bychom mohli začít zmírňovat opatření,“ uvedl Prymula v pořadu TV Prima Partie. Dodal, že na konci března očekává kolem 8500 nakažených.

I přesto je jasné, že hranice se jen tak neotevřou. „Hranice zůstanou uzavřené ještě několik měsíců. Bude záležet, jak na tom budou okolní státy,“ dodal Prymula s tím, že to může být i půl roku.

Jako jedno z posledních chce Ministerstvo zdravotnictví rušit také uzavření škol. Podle ministra Adama Vojtěcha to bude zřejmě na přelomu května a června. Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky, v úvahu podle něj připadá také zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin.

Prymula také uvedl, že v pondělí navrhne vládě jednoznačné omezení cest pendlerů přes hranice.

V sobotu v noci dorazila z Číny na pardubické letiště dodávka 100 tun zdravotnického materiálu. Podle Prymuly se nyní schvaluje mechanismus, díky kterému by každý občan České republiky dostal roušku zdarma. Doručovat by je měla Česká pošta.

  • Více než 600 Čechů se vrátilo přes Německo speciálními autobusy

    Více než 600 Čechů se kvůli koronaviru v posledních dnech vrátilo přes Německo speciálně vypravenými autobusy. ČTK a České televizi to dnes v Berlíně řekl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský. Zatímco dosud většina autobusů jezdila z Frankfurtu nad Mohanem, dnes večer první dva se zhruba 70 lidmi vyrazily přímo od budovy české ambasády v německé metropoli.

    „Jsou to různé destinace, je to Bali, je to Honolulu, ale je to třeba i Kanada, Londýn, Paříž,“ vyjmenoval Podivínský některá místa, odkud se lidé přes Německo v době epidemie nemoci způsobené koronavirem vrací do Čech. V uplynulých dnech jich bylo vždy kolem 80 až 100.

  • Ministerstvo financí chce odložit EET na dobu nouze a další tři měsíce

    Ministerstvo financí navrhuje pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Pozastavení EET je potřeba upravit novelou zákona, kterou úřad předloží na úterním mimořádném jednání Poslanecké sněmovny.

  • V ČR zemřel první pacient pozitivní na koronavirus

    V pražské Nemocnici Na Bulovce dnes ve večerních hodinách zemřel první pacient v souvislosti s onemocněním koronaviru v ČR, informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Muž ve věku 95 let byl v Nemocnici Na Bulovce hospitalizován 18. března, kdy se u něj potvrdila infekce koronaviru. „Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    Pacient byl hospitalizován na standardním lůžku na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů, jako chronickým srdečním selháním, chronickou ischemickou chorobou srdeční a měl kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami,“ uvedl ošetřující lékař infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

  • Ministryně Schillerová: zítra navrhnu prominutí zálohy na daň z příjmů

    Ministryně financí zítra navrhne prominout červnové zálohy na daň z příjmů fyzických a právnických osob. Uvedla to na svém twitterovém účtu. „To znamená, že červnová záloha, tedy druhá záloha u čtvrtletních plátců a první záloha u pololetních plátců, se nebude vůbec hradit,“ dodal úřad.

  • První letadlo ČSA přiváží ochranné pomůcky, v ČR bude ráno

    Ze Šanghaje odletělo první letadlo ČSA, které nyní do Prahy přepravuje z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Vzlétlo přibližně v 12:55 středoevropského času, v českém hlavním městě by mělo přistát kolem druhé hodiny ranní, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková. Letadla ČSA, která mají být součástí zásobovacího mostu s Čínou, měla problémy se získáním přeletových povolení.

    Toto letadlo přiváží milion roušek a další zdravotnický materiál. Další letadlo ČSA s ochrannými prostředky má přiletět v noci na úterý, uvedlo Ministerstvo dopravy. V následujících týdnech se budou letadla podle potřeby několikrát otáčet.

  • Ministr zdravotnictví: Dvacítka hospitalizovaných je na JIP

    Aktuálně je v Česku 83 lidí hospitalizovaných, z toho 20 na jednotkách intenzivní péče, informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru.

  • Koronavirus mají dvě zahraniční studentky, které byly v Brně

    Dvě zahraniční studentky, které pobývaly na brněnské Mendelově univerzitě, byly v tomto týdnu po návratu do vlasti pozitivně testovány na nový typ koronaviru. Na webu to uvedla Správa kolejí a menz Mendelovy univerzity.

    Studentky byly na univerzitě v rámci programu Erasmus, výsledky testování obratem sdělily univerzitě. „Škola se okamžitě obrátila na krajskou hygienickou stanici v Brně, s kterou spolupracuje na preventivních opatřeních,“ stojí na webu.

    Studentky nepociťovaly žádné příznaky nemoci a nechaly se testovat z preventivních důvodů. Pracovníci univerzity ve spolupráci s nimi vytipovali okruh lidí, se kterými se v posledních dnech svého pobytu v ČR setkaly, a předali jej hygienikům. Univerzita následně uvalila karanténu na studentky bydlící v sousedním pokoji.

  • Karlovarský kraj chce zpřísnit opatření pro pendlery

    Karlovarský kraj chce rozšířit opatření, jež by účinněji bránila rozšíření nákazy koronavirem prostřednictvím pendlerů, kteří denně překračujících hranice s Německem. Policie bude nyní muset zastavit každého, kdo jezdí za prací do zahraničí, a zanést o něm informace do systému Microrescue. Do systému pak budou mít přístup všechny složky Integrovaného záchranného systému v kraji.

  • Nakažených je v Česku 1120 lidí

    Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku stoupl na 1120, oznámilo na svém webu Ministerstvo zdravotnictví. Za dnešek přibylo 73 nemocných. Vyléčených z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zůstává šest lidí. První tři potvrzené případy nákazy se v České republice objevily před třemi týdny - v neděli 1. března. Čísla o počtu nakažených Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo k dnešním 17:45. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584.

  • Na Bulovce je 27 nakažených pacientů

  • Všeruby na Domažlicku šijí roušky pro okolí, i kvůli pendlerům

    Všech 800 obyvatel Všerub na Domažlicku na hranicích s Německem nosí už delší dobu roušky ušité vlastními občany. Důvodem je fakt, že přes městys projíždějí denně do Německa a zpět tisíce pendlerů, kteří se tam zastavují. „Riziko nákazy je tu daleko větší než v jiných částech republiky, takže i proto začali šít lidé roušky, abychom je tu měli,“ řekl dnes ČTK starosta Václav Bernard (STAN). Městys už ušil tisíce roušek a pomáhá okolním obcím.

  • Středočeský kraj pokračuje v distribuci ochranných pomůcek

    Středočeský kraj pokračuje v distribuci ochranných pomůcek proti koronaviru. Rozdělena byla celá dodávka 56 000 respirátorů FFP2, které kraj získal od Ministerstva vnitra z páteční dodávky z Číny. K tomu nově obdržel 359 000 roušek z další čínské zásilky, kterou do Česka dopravil velkokapacitní letoun Ruslan.

  • Královéhradecký kraj má ze sobotní dodávky 182 000 roušek a respirátorů

    Královéhradecký kraj získal ze sobotní dodávky zdravotnických ochranných prostředků z Číny 30 800 kusů respirátorů třídy FFP2 a 151 500 kusů ochranných roušek. Ze skladu v Opočínku u Pardubic je již hasiči převezli do skladu na hasičské stanici v centru Hradce Králové. ČTK to dnes řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Hlavní část sobotní dodávky z Číny přivezl v sobotu večer letoun Ruslan na pardubické letiště.

  • Lék Plaquenil by mohl léčit COVID-19

  • Ministr Petříček o pendlerech

  • Krizová nemocnice na výstavišti v Brně by měla asi 500 míst

    Na brněnském výstavišti by mohla v případě nedostatečné lůžkové kapacity v nemocnicích vzniknout krizová nemocnice, konkrétně v pavilonu G. Její kapacita by předběžně byla asi 500 míst. ČTK to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

    „V tuto chvíli připravujeme projekt, po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí přímo na místě byl vybrán pavilon G. Jakmile bude projekt zpracován a odsouhlasen krajskou hygienickou stanicí, rozhodneme, zda budeme ihned stavět, či zda budeme pouze připraveni na postavení v řádu jednotek dní,“ uvedla primátorka.

  • Asociace žádají po ČNB volnější pravidla pro banky

    Komerční banky slibují ochotu pomoci firmám a odložit splátky jistin i úroků z úvěrů. Naráží ale na pravidla České národní banky (ČNB), uvedly dnes v otevřeném dopisu viceguvernérovi ČNB Tomáši Nidetzkému Asociace exportérů a Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK). Žádají proto po ČNB uvolnění těchto pravidel. Banky by podle asociací musely tvořit opravné položky a zhoršovat ratingy firem, které by o odklad splátek požádaly. Firmy by pak byly znevýhodněny i po konci koronavirové pandemie.

  • Stan pro odběr vzorků má už i Nemocnice Břeclav

    U břeclavské nemocnice dnes vyrostl stan na odběr vzorků od lidí s podezřením na onemocnění COVID-19. Fungovat začne v pondělí, uvedl v tiskové zprávě ředitel nemocnice Petr Baťka. Obdobné místo funguje v rámci kraje nyní pouze ve Fakultní nemocnici Brno. Stan je umístěný na parkovišti mezi nemocnicí a poliklinikou. „Je průjezdný a určený pouze pro odběry z okénka osobního vozu, aby byla omezena možná kontaminace okolí. V případě, že indikovaní pacienti k odběru nemají k dispozici osobní automobil, krajská hygienická stanice vyšle do místa bydliště odběrovou sanitku,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Doplnil, že obdobné místo funguje v rámci kraje jen ve Fakultní nemocnici Brno. Ze Znojma, Brna a Kyjova pak vyjíždějí mobilní odběrové týmy.

  • Babiš: Pendlery omezíme. Otázka je jak

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy