Hlavní obsah

A co když roboti rozpoutají válku? Český vědec o tom, zda se umělá inteligence vymkne kontrole

Rozhovor s profesorem Janem Flusserem o tom, co umí současní roboti.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Roboti jsou velmi sofistikovaní, ale jsou to jen naprogramované stroje, které nemají vlastní inteligenci, říká profesor Jan Flusser o možnosti, že by se roboti vymkli lidské kontrole.

Článek

Současné technologie se umělé inteligenci nepřibližují ani na krok, tvrdí Jan Flusser z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR.

„Aby robot samostatně myslel, tak by měl mít kreativitu. Měl by mít schopnost zobecňovat to, co prožil,“ říká profesor Flusser. „V současné době se roboti učí jen strojově a tady by bylo potřeba, aby robot viděl souvislosti mezi dvěma událostmi, kterými prošel, aniž by mu jeho program řekl, aby je hledal. A to je hrozně těžké.“

S profesorem Flusserem jsme mluvili v novém vydání pořadu Svět bez obalu. Reagoval v něm na výrok Elona Muska, amerického multimilionáře, vizionáře a zakladatele firmy Tesla, který prohlásil, že umělá inteligence může být příčinou třetí světové války.

I další experti na umělou inteligence varují, že „smrtelná autonomní“ technologie představuje Pandořinu skřínku. Důležité je podle nich jednat včas a užití umělé inteligence při obsluhování zbraní zakázat.

„Ta výzva mi připadá odtržená od reality. Nikdy v historii zákaz nějakých zbraňových systémů totiž nevedl k tomu, že by se ty zbraně opravdu přestaly používat,“ soudí ale český vědec.

Reklama

Související témata:

Doporučované