Hlavní obsah

A co si vlastně myslí voliči ANO? Babiš je nejsilnější samec, říkají a odsuzují demonstrace

V týdnu, kdy má vyvrcholit série protestů proti Babišovi obří demonstrací v Praze na Letné, jsme se zeptali voličů hnutí ANO, jak to celé vidí oni.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

V Chomutově se také ukazuje, že voliči ANO rozhodně Babiše bezmezně nezbožňují, jak to někdy vypadá. Jde spíše o čistě pragmatickou volbu – dokud se lidem zdá, že jim Babiš zvyšuje penze, platy nebo zařizuje slevy, jsou mu ochotni odpustit lecjaký prohřešek.

Článek

„Prosím vás, vždyť Babiš dal stát do kupy! Co udělali Kalousek nebo Klaus?! Člověk se musí divit, když Fiala pořád útočí, ale co udělala ODS? A ČSSD se taky nepředvedla,“ říká na své zahrádce dvaasedmdesátiletý muž v obci Vysoká Pec u Chomutova.

Argumentuje jako většina důchodců, kteří jsou dnes nejvěrnějšími podporovateli hnutí ANO: „Kalousek nám přidal na penzi čtyřicet korun, to byl výsměch národu. Babiš nám dal devět stovek, i když zase všechno hodně zdražilo.“

Právě tady, v Podkrušnohoří na Chomutovsku, zaznamenalo ANO velký nárůst přízně. V posledních sněmovních volbách tu získalo skoro 40 procent hlasů. Přitom celý region je bývalou baštou sociální demokracie, ale její levicoví voliči ve velkém přešli k Babišovi.

„Ti předchozí politici pořád jenom slibovali, ale nic se nedělo. Až pan Babiš, co řekl, to vykonal. A když to tak sleduji v televizi, ty tradiční strany se dosud ještě nenapravily,“ říká sedmadvacetiletý skladník v Jirkově.

Hlavní důvod, proč lidé Babiše podporují, je ohromné zklamání z tradičních politických stran a jejich lídrů. Zrovna Chomutovsko patřilo k ráji bývalých kmotrů z ODS i ČSSD. Místní lidi, znechucené jejich aférami, tak spekulace kolem Babiše nemohou rozházet.

„To je pořád Čapí hnízdo, Čapí hnízdo. Vždyť tam chodí lidé i normálně se koukat, ne? Mně se Babiš zdá výborný, nespravedlivě na něj utočí. Já když ho vidím vždycky v televizi, je mi ho líto,“ říká penzistka na chomutovském náměstí.

Na autobusovém nádraží čekají na lavičce další dvě důchodkyně. Obě dlouhé roky volily ČSSD, ale od roku 2013 už jsou prý věrné jedině Babišově formaci. Kromě vyšších penzí argumentují i slevami na jízdném.

Co ale říkají bruselskému auditu, který upozorňuje na Babišův střet zájmů a nefér získávání evropských dotací? „My obyčejní lidé tomu těžko rozumíme. Ale kradou všichni, tak proč honí jenom Babiše?! Proč si neberou na paškál také Kalouska?“ vysloví opět jméno bývalého předsedy TOP 09, který je pro voliče ANO zřejmě hlavním luciferem.

V Chomutově se také ukazuje, že voliči ANO rozhodně Babiše bezmezně nezbožňují, jak to někdy vypadá. Jde spíše o čistě pragmatickou volbu – dokud se lidem zdá, že jim Babiš zvyšuje penze, platy nebo zařizuje slevy, jsou mu ochotni odpustit lecjaký prohřešek.

„Já Babiše úplně nemusím, ale aspoň se to snaží někam dotáhnout. A tyhle demonstrace proti němu jsou na škodu, škodí to celé republice. A kdo to platí?“ snaží se další penzista, jenž zrovna venčí psa v parku před poštou, relativizovat plná náměstí demonstrantů.

Jiný muž, čtyřicátník, se nad politikou zamýšlí před kavárnou na chomutovském náměstí. Označuje se za voliče ANO, ale zároveň říká: „Pořád lepší, když krade jeden, než sto. A to, že si tady děláme monarchii, je pravda, ale pořád jsem radši, když je v sedle někdo tak silný, sebejistý a mířící ke svému cíli, než aby tam byla nějaká loutka.“

Tohoto pána teď premiér naštval svými reakcemi na demonstrace. „Jeho domýšlivost a velikášství ho může samotného zabít, ale momentálně je to nejsilnější samec, který této republice může dát směr. To je můj názor.“

Reklama

Doporučované