Hlavní obsah

A když se nedohraje? Liga má noty, kdo sestoupí a jak obsadí poháry

Foto: Profimedia.cz

Na pohárové příčky budou bezpochyby aspirovat i hráči Viktorie Plzeň, na snímku Jan Kopic s Lukášem Kalvachem.

Reklama

Kluby I. a II. ligy dnes rozhodnou, zda koncem května restartují profesionální fotbalové soutěže. Existuje obava, že by se však kvůli možným karanténám nemusely kompletně dohrát. Pro tento případ se chystají speciální regule.

Článek

Soutěže byly přerušeny kvůli novému typu koronaviru, podle návrhu Dušana Svobody a jeho vedení Ligové fotbalové asociace by se měly restartovat v úterý 26. května, přičemž dohrávka Teplice–Liberec by mohla být v plánu už dříve, snad v sobotu 23. května.

I komerční partneři ligy, Fortuna a O2 TV, podporují tezi odehrát kompletní zbývající program. V nejvyšší soutěži jde vedle zmíněné dohrávky o 6 kol základní části, nadstavbu a baráž, ve druhé lize o 13 kol a baráž. A k tomu pohárová semifinále a finále. To všechno by se mělo odehrát ve zběsilém rytmu dvou zápasů týdně do půlky července.

Soutěže budou probíhat v zásadě bez diváků, dnes či zítra by mělo být určeno, kolik lidí bude moci být na stadionu, výsledné číslo patrně nepřesáhne 500.

Vedle toho, že týmy čeká speciální režim, kdy například na hotelech budou smět spát jen po jednom na uzavřených patrech nebo na stadiony přijíždět ve dvou autobusech tak, aby každý hráč měl pro sebe celou dvousedačku, vázala se velká pozornost k dohodě o testování a karanténách.

Jak redakci Seznam Zpráv sdělil Rastislav Maďar, který je garantem uvolňovacích opatření v zemi, budou fotbalisté a realizační týmy testováni dvakrát před začátkem soutěží. A pak ještě jednou, po skončení základní části a před začátkem nadstavby – více zde.

Podstatné je, že v případě pozitivního nálezu bude o dalším postupu rozhodovat krajská hygienická stanice. Ta může do karantény poslat jen pozitivně testovaného jedince nebo také celý jeho tým. Nebo třeba i tým předchozího soupeře, se kterým se dotyčný potkal na hřišti.

Ve chvíli, kdy se takovéto plošnější karantény objeví nebo budou přibývat, rozsype se návrh termínové listiny v prach, protože hráči v karanténě pochopitelně nebudou moci nejméně 14 dní hrát.

Postupy a sestupy v nedohraných soutěžích

Ligová fotbalová asociace je si toho zjevně vědoma. A proto na dnešní zasedání ligového grémia připravuje materiál nazvaný Úprava rozpisu celostátních soutěží, který předepisuje, jak by se v případě nedohrání soutěží řešila otázka sestupů, postupů a nasazení týmů do evropských pohárů.

Redakci Seznam Zpráv se tento materiál podařilo získat a jeho podstatné části vám nyní nabízí.

Návrh upravuje, že pokud v důsledku vyšší moci nebude možno soutěže dokončit, nebude v nedokončené soutěži určen vítěz ani poslední tým. Nedohraje-li se tedy I. liga, nebude určen mistr.

A teď jednotlivé varianty:

Nedohraje se I. ani II. liga:

Neurčuje se konečné pořadí. Z I. ligy se nesestupuje, ze II. ligy se nepostupuje ani nesestupuje.

Dohraje se I. liga, nedohraje se II. liga:

Z I. ligy sestupuje pouze klub na 16. místě. Do I. ligy postoupí klub II. ligy, který bude ke dni ukončení na 1. místě. Na tabulku se přitom hledí jako v rozehrané sezoně, při rovnosti bodů je tedy rozhodující celkový rozdíl skóre, při různém počtu zápasů se použije přepočet, kdy se počet bodů vydělí počtem zápasů.

Barážová utkání by se neuskutečnila, ze II. ligy by se nesestupovalo.

Dohraje se II. liga, nedohraje se I. liga:

Do I. ligy postoupí pouze vítěz II. ligy, barážová utkání se neuskuteční. Z I. ligy by se nesestupovalo, v dalším ročníku by se hrála se 17 účastníky. Ze II. ligy by sestoupily 15. a 16. klub, v příští sezoně by se hrála s 15 účastníky.

Jak z nedohrané ligy do evropských pohárů

Návrh také určuje, jak by se případě nedohrání I. ligy postupovalo při hledání zástupců pro pohárové soutěže UEFA.

Kluby by byly nasazeny podle pořadí v poslední platné tabulce, jež by byla platná k ukončení soutěžního ročníku.

Pokud by došlo k bodové shodě, pak by v případě, že už by byla rozehrána nadstavbová skupina o titul, rozhodovalo pořadí po základní části. Pokud by ještě nebyla dohrána základní část, pak by byl rozhodující celkový rozdíl skóre.

Ve všech případech platí, že pokud by týmy měly rozdílný počet zápasů, došlo by k přepočtu bodů, kdy by se jejich celkový bodový zisk dělil počtem zápasů, které sehrály.

I všechny tyto novinky by muselo schválit grémium klubů I. a II. ligy, nelze vyloučit, že na dnešním zasedání nedojde k nějakým úpravám.

A ještě volby. Svoboda bez protikandidáta

Program ligového grémia doplní i volby (staro)nového vedení. Předseda Dušan Svoboda (Sparta) stejně jako místopředsedové Adolf Šádek (Plzeň) a Petr Heidenreich (Ústí nad Labem) nebudou mít protikandidáty. V Ligovém výboru zůstávají i Václav Brabec (Baník) a Dariusz Jakubowicz (Bohemians), kterým nadále běží jejich mandát.

Pozice tu uvolnili Jan Nezmar (Slavia) a Tomáš Provazník ze Sokolova.

O volné místo za I. ligu se utkají Tomáš Bůzek ze Slavie, Zdeněk Grygera ze Zlína, Libor Kleibl z Liberce a Ladislav Minář z Olomouce. O místo za II. ligu pak Richard Jukl z Hradce Králové a Tomáš Linhart z Chrudimi.

V kontrolním výboru pokračuje mandát Petra Horta z Karviné a Víta Zavřela z Pardubic. K nim bude Ligové grémium v úterý volit ještě třetího člena místo Tomáše Bůzka. Bude to buď Zdeněk Grygera, nebo Libor Kleibl.

Reklama

Doporučované