Hlavní obsah

„A nechcete se těm firmám omluvit, paní ministryně?“ „Pane Kubíku, v tomto směru se nedokážu vyjádřit“

Bonusový rozhovor ke Zvláštnímu vyšetřování: ministryně financí Alena Schillerová odpovídá na otázky Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka k zajišťovacím příkazům.Video: Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

Rozhovor s ministryní financí Alenou Schillerovou je dalším bonusovým materiálem k nové epizodě Zvláštního vyšetřování, která se zabývá neblahou praxí vydávání takzvaných zajišťovacích příkazů na peníze a majetek firem.

Článek

Za ministra financí Andreje Babiše se praxe vydávání zajišťovacích příkazů rozjela ve velkém. Stačilo pouhé podezření, že firma neodvede státu daň.

Před Babišovým nástupem bylo těchto příkazů vydáno 457 ročně, po jeho nástupu se číslo zvedlo až na 1605 ročně.

Tato praxe Finanční správy, podléhající Ministerstvu financí, nakonec vedla k tomu, že část dotčených firem podala na stát žalobu a vyhrála. 45 procent případů, které soudy v posledních letech rozhodly, bylo v neprospěch státu.

Alena Schillerová, která se před dvěma lety stala Babišovou náměstkyní a před dvěma měsíci povýšila na post ministryně financí, poskytla reportérům Zvláštního vyšetřování rozhovor. Nabízíme vám nyní jeho záznam.

„Nemám dojem, že by šlo o Mirky Dušíny”

Ministryně odpovídá na otázky, proč její úřad podporoval proti firmám tak tvrdý postup, že nyní musel zakročit Nejvyšší správní soud a přimět státní správu ke zmírnění praxe. Ptali jsme se i na to, kdo teď bude platit zničeným firmám odškodnění. A jestli by se nechtěla těm, jimž dal soud za pravdu, alespoň omluvit.

„Nedokážu se vyjádřit v tomto směru, protože neznám ty konkrétní případy. Jediné případy, které znám, jsou ty, které byly veřejně medializovány. A řeknu vám úplně upřímně, neměla jsem dojem, že by se jednalo o Mirky Dušíny,“ odpověděla ministryně Schillerová.

Přesto potvrdila, že Finanční správa už nebude vůči firmám postupovat tak tvrdě jako dosud. A dokonce naznačila, že se ředitel Finanční správy Martin Janeček, s nímž Schillerová už jako náměstkyně zodpovědná za daně úzce spolupracovala, bude z dosavadní praxe se zajišťovacími příkazy zodpovídat.

Šéf Finanční správy - muž na odstřel?

„Mám k fungování Finanční správy celou řadu připomínek,“ odpověděla Schillerová na dotaz, zda je Janeček muž na svém místě. „Já jsem s ním po nástupu do funkce ministryně hovořila a řeknu vám jednu věc: Finanční správa musí být srozumitelná. Celá tato mašinérie problémů se zajišťovacími příkazy byla způsobena především tím, že to nebylo ze strany Finanční správy dostatečně srozumitelně a jasně vysvětlováno tak, aby to veřejnost chápala.“

Odejde tedy Martin Janeček ze své funkce?

„Pan Janeček je státní úředník. Podléhá státní službě a jeho odvolání spadá do gesce státního tajemníka po konzultaci s ministrem, ale může být provedeno pouze na základě taxativně uvedených důvodů. Já už jsem si poměrně podrobně zmapovala práci Generálního finančního ředitelství a budu s panem Janečkem hovořit i o dalších věcech.“

A odejde, nebo ne?

„To nechme zatím otevřeno.“

Na záznam celého rozhovoru s Alenou Schillerovou se podívejte ve videu umístěném v úvodu článku.

Níže si pak můžete pustit oba dva díly Zvláštního vyšetřování s názvem „Všeci kradnú“.

Dalším bonusovým materiálem, který jsme již zveřejnili, je syrový záznam z jednání na finančním úřadě v Chrudimi. Reportéři Zvláštního vyšetřování se tam vydali v doprovodu s daňovým poradcem zničené firmy KM Plus Jaroslavem Řezkou.

Finanční správa po několika týdnech vyjednávání souhlasila s tím, že reportérům v doprovodu zástupce firmy umožní takzvané nahlížení do spisu.

Zvláštní vyšetřování: To nechcete zažít. Dvě a půl hodiny na úřadě a dozvíte se: „Nevím. Neznám. Vyjádřím se do 30 dnů.”Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované