Hlavní obsah

A teď už si toho Oscara z Ameriky chci přivézt, říká režisér Trojan

Rozhovor s Ondřejem Trojanem.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Producent a filmový režisér Ondřej Trojan tráví letošní rok natáčením filmu z období kolem roku 1948. A přemýšlí, jestli překoná své Želary.

Článek

Jméno málo známé postavy novodobých českých dějin Zdeňka Tomana, prvního komunistického zahraničního rozvědčíka a zároveň šmelináře a hochštaplera, dalo i název novému Trojanovu filmu.

„Já jsem o něm vůbec nevěděl. Ten jeho příběh mě pak ale uhranul. Líbilo se mi, že na pozadí jeho příběhu jde odvyprávět historické dění třetí republiky: zuřivý boj o koryta a taky komunistický puč v roce 1948,“ říká v rozhovoru pro Seznam Ondřej Trojan.

Spodních deset tisíc u moci

Říká, že tehdy se k politice dostali lidé ze spodních pater společnosti, včetně těch, kteří za války kolaborovali s Němci a komunisti jimi mohli snadno manipulovat: „Myslím, že tohle je nadčasové téma.“

Trojan si při natáčení filmu dal záležet i na tom, aby herci byli podobní historickým postavám, které představují: Tomana hraje Jiří Macháček, Klementa Gottwalda Aleš Procházka, Rudolfa Slánského Stanislav Majer a Jana Masaryka slovenský herec Roman Luknár.

Toman bude teprve čtvrtým Trojanovým celovečerním filmem. Prvním byl v roce 1990 snímek Pějme píseň dohola, kde se jako herečka poprvé objevila Aňa Geislerová. Druhým snímkem byly Želary, které byly v roce 2003 nominovány – jako zatím poslední český film –  na Oscara. V roce 2010 natočil Občanský průkaz, komedii z dob normalizace podle knihy Petra Šabacha.

Ještě jeden pokus o Oscara

„Slíbil jsem si, že se do Ameriky ještě jednou podívám. Toho Oscara bych si chtěl odvézt,“ říká Trojan v rozhovoru.

Jaké jsou jeho další plány? Proč se teď točí hodně filmů z období kolem druhé světové války? Láká ho nějaké téma ze současnosti? Rozhovor s Ondřejem Trojanem si pusťte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované