Hlavní obsah

A v důchodu ze mě bude Brumbál! Vstupte do světa dospělých lidí v maskách

My, ve fantazii. Nový díl publicistického pořadu Šárky Kabátové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Až budu v důchodu, chci být perfektní Brumbál nebo Gandalf,“ prozrazuje autorce pořadu My, Šárce Kabátové jeden z účastníků akce Comic Con. Do své záliby v podobě sci-fi a fantasy investoval už přes sto tisíc korun.

Článek

Neznám všechny postavy ze Star Wars ani z Harryho Pottera či Zaklínače, přesto nedokážu míjet fakt, že obliba ke světu fantasy a sci-fi rozhodně není pro Čechy jen okrajovou záležitostí. Vydala jsem se proto na největší popkulturní oslavu této komunity.

Zajímalo mě, kdo jsou lidé, kteří se bez ostychu oblékají do kostýmu oblíbené postavy z filmu, knížky či počítačové hry a nechávají se unášet atmosférou smyšlených světů. Zajímalo mě, co je vede k pravidelnému útěku do fantazie.

Strávila jsem mezi nimi den, v civilním oblečení. Přesto jsem si k nim našla cestu, byť někteří měli na hlavách masky a sotva jsem dešifrovala, jak ve skutečnosti vypadají.

Zjistila jsem o nich, že rádi žijí v jiných světech. Rozmanitá pravidla a charaktery fantasy a sci-fi jim dávají možnost zažít to, co jim reálný svět nenabízí. Někteří se schovávají za masky oblíbených hrdinů, které jim umožňují ztratit se ve víru svých i cizích představ.

Stejně jako jsou fantastické říše nekonečně rozmanité, existuje i nespočet důvodů, proč se k takové zálibě lidé uchylují a co v ní hledají. Kladu si proto otázku, do jaké míry je tenhle velký imaginární svět pro jeho fanoušky spojující.

Reklama

Doporučované