Hlavní obsah

Absolutně nepochopitelné. Opozice cupuje Vojtěchův plán neproplácet testy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Opozice nesouhlasí s tím, aby stát od září přestal platit za testy na koronavirus. Tento plán oznámil v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Opozice kritizuje plán ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který v pondělí oznámil, že vláda už nechce od začátku září proplácet preventivní testy na covid-19.

Předseda STAN Vít Rakušan označil plán za nepochopitelný a řekl, že vláda je nepoučitelná.

„Mluvíme o možném nástupu pandemie na podzim a my zatarasíme jednu z mála osvědčených cest, jak nárůstu nemocnosti zabránit? Vláda by naopak měla připravit plošnou strategii testování při návratu dětí do škol kvalitními neinvazivními PCR testy a zajistit dotované testy pro firmy, aby i nadále testovaly své zaměstnance,“ uvedl pro Seznam Zprávy Rakušan.

Absolutně nepochopitelné. Vláda je nepoučitelná.
Vít Rakušan, předseda STAN

Stejně kritický je i poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Podle něj je nutné, aby Ministerstvo zdravotnictví do září upravilo povinnost testování. Podle něj není možné, aby stát vyžadoval testy na jedné straně a na druhé je neproplácel.

Ministr zdravotnictví Vojtěch opatření obhajoval mimo jiné tím, že na něm byla shoda v Radě vlády pro zdravotní rizika.

„Myslíme si, že začátek září je doba, kdy skutečně už budeme v situaci, že ten, kdo mohl, se nechat naočkovat, ta možnost mu byla dána,“ řekl také na tiskové konferenci po jednání vlády v pondělí ministr Vojtěch.

Vládní plán ale kritizují i zástupci koaličního partnera hnutí ANO, sociální demokraté. Místopředseda ČSSD Jiří Běhounek si myslí, že není dobrý nápad, aby se testy přestaly proplácet.

„Myslím si, že to není šťastný nápad. Hrozí podle mě další nezájem veřejnosti o omezení roznášení viru. Počkáme na vývoj,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy Běhounek.

Proti SPD i KSČM

Kritika se na ministra zdravotnictví snáší i z řad komunistů. „Já si myslím, že ani pan ministr nemá křišťálovou kouli, aby věděl, jaký bude vývoj pandemie, jaký bude vývoj mutací,“ řekl pro Seznam Zprávy komunistický poslanec Pavel Kováčik.

Hnutí SPD podle svého předsedy Tomia Okamury prosazuje možnost dobrovolného testování. Pokud ale vláda testování požaduje, musí podle Okamury testy proplácet.

V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. Odběrová místa zaznamenávají už od konce června zvýšený zájem o testy na covid-19, někde navýšila kapacity. Zájem spojovala s odjezdy na dovolené a letní dětské tábory, kde jsou testy povinné. Vyšší zájem podle nich bude zřejmě trvat celé léto.

Reklama

Doporučované