Hlavní obsah

Absolutním vítězem Man Bookerovy ceny je román Anglický pacient

Popularitě knihy Anglický pacient výrazně pomohl stejnojmenný filmový kasovní trhák.

Reklama

Absolutním vítězem za 50 let udílení prestižní mezinárodní Man Bookerovy literární ceny se stal román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho, příběh lásky a zrady zasazený do posledních dnů druhé světové války. Oznámili to dnes organizátoři u příležitosti 50. výročí této ceny.

Článek

Anglický pacient zvítězil v online hlasování nad dalšími čtyřmi romány, každý z nich reprezentuje jedno z pěti desetiletí. Kniha Ve svobodném státě V.S. Naipaula zastupuje 70. léta, Měsíční tygr Penelopy Livelyové 80. léta a toto století reprezentují sága Wolf Hall od Hilary Mantelové a Lincoln in the Bardo od George Saunderse.

Ondaatjeho kniha získala Man Bookerovu cenu v roce 1992. K popularitě příběhu pomohla devítioscarová filmová adaptace z roku 1996, kde hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binocheová.

Podle jedné z porotkyň román spojuje mimořádný jazyk, přesvědčivé postavy, zápletku s tajemstvím a pochopení války, nacionalismu a identity.

Spisovatel prohlásil, že ani na vteřinu nevěří, že jeho kniha byla nejlepší a vzdal hold režisérovi filmu Anthonymu Minghellaovi. „Mám podezření, že má s výsledkem hlasování něco společného,“ řekl Ondaatje.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je udělována od roku 1969 britskými novináři, vydavateli, literárními kritiky a jinými osobnostmi. Původně byla určena jen pro autory z Británie, Irska a zemí Britského společenství národů, od roku 2014 ji může získat jakýkoliv román původně napsaný v angličtině.

Ondaatje se narodil na Srí Lance do rodiny nizozemsko-tamilsko-sinhálsko-portugalského původu. V roce 1954 se s matkou přestěhoval do Anglie, odkud o osm let později přesídlil do Kanady a stal se tamním občanem.

Reklama

Související témata:

Doporučované